Naglowek
-
W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć, bo smak ma zniewalający
Czy da się zrobić coś smaczniejszego, od popularnych cynamonek? Owszem i nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wymieszać kilka składników, później włożyć do piekarnika, a po odpowiednim czasie wyjąć i się nim rozkoszować. Swoją sławę zawdzięcza pierwszej damie.
-
Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
Kapuśniak to, moim zdaniem, jedna z najlepszych zup, jakie widział świat. Uwielbiam jego klasyczną wersję z kiszoną kapustą, ale przyznaję, że inna bije ją na głowę. To przepis na kapuśniak, w którym główną rolę gra młoda kapusta. Przepis jest tak dobry, że inne schowasz głęboko w szufladzie (przynajmniej na wiosnę i lato) i będziesz korzystać tylko z niego.
-
Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Pulpety w moim domu nie są robione tak często, jak choćby kotlety mielone, ale czuję, że to się zmieni po ostatnim obiedzie, który zrobiłam, gdy wróciłam na dłużej w rodzinne strony. Miałam ochotę na danie, które dawano, dawno temu często robiła moja babcia, czyli pulpety w sosie pieczarkowym. Przepis na pulpety doskonale znam, ale babcia miała na to swój niepowtarzalny sposób. Odtworzyłam go i muszę powiedzieć, że chyba nie doceniałam swoich umiejętności. Najważniejsza rzecz była schowana na strychu.
-
Rzodkiewek w tej wersji na pewno nie jedliście. Surowe nie są w połowie tak pyszne
Najlepsze wiosenne warzywo? Możemy się spierać, ale zawsze na podium ląduje rzodkiewka. Rzodkiewka najlepiej smakuje właśnie wiosną i latem i to właśnie najlepszy czas, żeby zamienić zwykłą rzodkiewkę w chrupiące i wyraziste cudo ze słoika. Domyślasz się, co zrobimy z rzodkiewki? Ten przepis skojarzysz z ogórkami i cukinią.
-
Chcesz, by rodzina wyszła od ciebie zadowolona? Zrób tę zupę i zobacz, jak proszą o dokładkę
Niektóre dania bardzo szybko zyskują naszą uwagę i stają się naszymi ulubionymi pozycjami. Ta zupa od lat widnieje na listach najsmaczniejszych i mało kto się z tym nie zgodzi. Wiemy, że nieważne kiedy ją przygotujesz, goście, którzy ją zjedzą, będą zachwyceni.
-
Łazanki - przepis na tani obiad, który nasyci do wieczora. Wykorzystaj resztki ze spiżarni
Jak zrobić łazanki? Odpowiedź jest jedna: najprościej, jak się da. Przepis na łazanki tak naprawdę przyjmie wszystko, ale dziś będzie klasycznie - zrobimy łazanki z kapustą i grzybami i przy okazji wyczyścimy trochę spiżarnię przed sezonem na wiosenne i letnie przetwory. To obiad za grosze, ale smak warty miliony.
-
Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Mięciutkie i pachnące - musisz spróbować
Ciasto z rabarbarem to smak polskiej wiosny i lata, a na nasze szczęście już zaczyna się sezon na to wyjątkowe warzywo (tak, warzywo) i możemy zabierać się za najlepsze wypieki. Przepis na ciasto z rabarbarem jest prosty, ale nie uwierzysz, że wyjdzie aż tak puszyste i delikatne. Wystarczy kilka razy zakręcić łyżką lub mikserem i gotowe.
-
Wysmaruj nią pierś z kurczaka, a następnie obtocz w panierce i usmaż jak zawsze. Werdykt? Wyborny smak
Kotlety z piersi kurczaka to najpopularniejszy obiad w wielu domach. Nic dziwnego, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu i dość szybki. Można jednak przygotować go nieco inaczej niż zawsze. Będzie smakował po prostu wybornie.
-
Ciężko uwierzyć, że dodaje się ten składnik do zupy z marchwi. To dodatek do deserów
Czy kiedykolwiek odważyłeś się na niecodzienne połączenia smakowe, które dla niektórych są abstrakcyjne? Jeśli nie, to tym razem jest na to pora. Ten przepis pokazuje, że można łączyć takie dodatki, które w życiu nie przyszłyby nam do głowy i są naprawdę smaczne.
-
Jaka będzie majówka w tym roku? Są pierwsze prognozy. Możemy być zaskoczeni
Synoptycy opublikowali spodziewaną prognozę pogody na maj. Jak się okazuje, miesięczna temperatura powietrza, jak i miesięczna suma opadów nie powinny wykraczać poza normę wieloletnią.
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pokochali go Holendrzy, teraz podbija serca Polaków. Jak zrobić kapsalon?
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Jak ich użyjesz, zbierzesz pełne kosze
Najnowsze przepisy wideo
-
Koniec z nudnymi gotowanymi ziemniakami do obiadu. Zrób pieczone, ale też nie tak nudno jak zawsze
Ziemniaki to dla wielu osób nieodłączny element obiadu. Nic dziwnego, świetnie pasują do wielu dań i są bardzo sycące. Warto jednak przygotować je w nieco inny sposób niż zawsze. Oto sposób na pieczone ziemniaki z warzywno-ziołową wkładką.
-
Zupa meksykańska jest tak pyszna, że wygoni krupniki i pomidorówki do kąta. To mięso jest esencją smaku
Przepis na zupę meksykańską powinien znać każdy miłośnik kolorowych dań i wyrazistych smaków, ale także każdy, kto tęskni za latem i wakacjami. Zupa meksykańska wbrew temu, co myśli większość, jest bardzo prosta w wykonaniu, a jak to zwykle z zupami bywa, najważniejsze jest mięso, na którym je gotujemy. Tutaj stawiamy na mięso mielone, ale nie może być pierwsze lepsze. Kurczaka i indyka zostaw do kotletów.
-
Pancakes w tej wersji to śniadaniowy szał. Słodki dodatek i jedna zmiana sprawią, że będą najlepsze
Przepis na pancakes przywędrował zza oceanu i szturmem podbił nasze serca - nie tylko dzieci. Pancakes to coś między naszymi naleśnikami a racuszkami, są delikatne, puszyste i lekko słodkie. Jednak jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i zawojują twoimi śniadaniami. Ważne jest także mleko - lepiej zamienić je na inny składnik.
-
Jak przyprawiać rosół z kury? Wystarczy kilka składników i wyjdzie, tak dobry jak u mamy!
Rosół z kury to zawsze dobry wybór na rodzinny obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć teściową, to zdecydowanie postaw na tę zupę. Rosół z domowej roboty makaronem jest genialny w smaku. Jak go przyprawić? Podpowiadamy.
-
Wyrzuciłam przepis na racuchy i zamieniłam je na ten smakołyk. To dodaje im delikatności
Racuchy są bardzo smaczne, ale czasem i one stają się dla nas nudne w smaku. Wtedy warto wykorzystać inne sprawdzone przepisy, które są równie smaczne, a czasem nawet i lepsze. Taką recepturę znajdziesz poniżej. Przy najbliższej okazji sięgnij po nią i zaskocz się smakiem.
-
Awantura na antenie RMF FM. Robert Mazurek kłócił się z aktywistką klimatyczną o owoce egzotyczne
Podczas audycji w RMF FM doszło do sporu między Robertem Mazurkiem a aktywistką klimatyczną Dominiką Lasotą. W pewnym momencie dziennikarz zapytał Lasotę, czy je owoce tropikalne, "których sprowadzenie do Polski wiąże się z potężnym śladem klimatycznym". Dziennikarz Gazeta.pl Patryk Strzałkowski stwierdził, że tego rodzaju argumentacja to "odwracanie uwagi od sedna sprawy".
-
Są miliardy na Czyste Powietrze. Wsparcie dla dziesiątek tysięcy rodzin
- Program Czyste Powietrze ma zapewnione finansowanie na miesiące, a nawet lata - ogłosiła ministerka klimatu i środowiska Paulina Hennig-Kloska. Poinformowała o popisaniu umów na w sumie 6,4 miliarda złotych. Środki będą pochodzić z unijnego funduszu i trafią do osób chcących wymienić "kopciucha" czy wykonać termomodernizację domu. W tym roku Czyste Powietrze może też przejść głębszą reformę. Ale problem braku pieniędzy może wrócić - ostrzegają eksperci.
-
38 000 000 000 000 dolarów rocznie. Brak polityki klimatycznej to astronomiczne straty
38 000 000 000 000 dolarów rocznie mogą kosztować świat skutki globalnego ocieplenia w połowie stulecia - pokazuje przełomowe badanie. Autorzy piszą, że ogromny cios w gospodarkę jest nie do uniknięcia, ale mamy jeszcze czas na zatrzymanie postępującej katastrofy w drugiej połowie stulecia. Warunkiem jest to, że będziemy działać błyskawicznie w celu zatrzymania zmiany klimatu.
-
Nie wyciągaj garnka i zapomnij o gotowaniu. Te kluski leniwe robi się całkowicie inaczej
Kluski leniwe to tak kultowe danie, że ich smak z pewnością jest znany w każdym domu. W klasycznym przepisie, po ich uformowaniu lądują one do garnka z wrzątkiem i tam nabierają smaku. Tym razem ich przyrządzenie różni się od tego sposobu. Przyda się za to patelnia.
-
Chaos po gigantycznej ulewie w Dubaju. Władze ZEA oskarżane o spowodowanie powodzi
Zjednoczone Emiraty Arabskie zmagają się ze skutkami ulewnych deszczy, które nawiedziły kraj. W szczególnie trudnej sytuacji znaleźli się mieszkańcy Dubaju. Władze ZEA odpierają zarzuty, zgodnie z którymi do powodzi przyczyniła się stosowana przez rząd forma modyfikacji pogody.
-
Syrop z pędów sosny. Lek na kaszel rośnie w lesie, a wystarczy trochę cukru
Syrop z pędów sosny jest prawdziwym zbawieniem, kiedy jesienią lub zimą dopadnie nas ból gardła i chrypka. Sezon na pędy sosny właśnie startuje i możesz zrobić tyle specyfiku, ile dusza zapragnie. Jedyna co ci potrzebne oprócz pędów sosny to cukier i cierpliwość. A - i bluza z długim rękawem - sosna troszkę kłuje.
-
Zupa szczawiowa to prosty i arcy tani pomysł na smaczny obiad. Wiosną robię ją non stop
Zupa szczawiowa doskonale sprawdzi się na wiosenny obiad. Koniecznie przyrządź ją na bazie świeżego szczawiu - dzięki temu danie nabierze lekko kwaskowego, obłędnie pysznego smaku. Warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.
-
Właśnie zjadłam najlepsze flaki w życiu. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
Flaki to bardzo popularne danie, które gości często na naszych stołach. Ich przygotowanie nie dla każdego jest łatwe i właśnie dlatego nie każdy decyduje się na ich zrobienie. Jednak ta wersja jest naprawdę prosta, a do tego smaczna. Po pierwszej zjedzonej misce chciałam zjeść cały gar.
-
Makaron domowy - przepis babci Teresy. W rosole czy pomidorówce nie ma sobie równych
Makaron domowy nie ma sobie równych. A zrobiony z przepisu babci - tym bardziej. Teraz większość z nas idzie na łatwiznę i kupuje makaron w sklepie, jednak uwierzcie, to nie jest ten smak.
-
Botwinka - zupa, która wiosną jest najpyszniejsza. Mój narzeczony zawsze dodaje żółty składnik
Na straganach i w marketach właśnie nieśmiało zaczęła pojawiać się botwinka, czyli coś, na co smakosze czekają cały rok. Młode liście buraka to podstawa najlepszej wiosennej zupy, która gotowały nam nasze babcie i mamy, kiedy słońce zaczynało mocniej świecić. Przepis na botwinkę jest banalny, ale warto go podrasować - mój ukochany wie, jak to zrobić.
-
Nie daj się zwieść. "Młode" a "wczesne" to dwie różne odmiany ziemniaków. Łatwo się pomylić
Bazarki z dnia na dzień zapełniają się coraz to większą ilością sezonowych produktów. Niektóre z nich dostępne są jednak przez większość roku. Różnych odmian warzyw i owoców jest tak dużo, że można się pogubić. Czy wiesz, że młode i wczesne ziemniaki to nie to samo? Wyjaśniamy, jakie są ich główne różnice.
-
Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
Kotlety po czesku Jakuba Kuronia na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe drobiowe sznycle, jednak nic bardziej mylnego Kotleciki są delikatne, soczyste, ale i tak najlepsza jest panierka. Próżno szukać bułki tartej - tam jest coś dużo pyszniejszego.
-
Była przebojem PRL-u i zmorą w przedszkolach. Zrób ją w tej wersji, a zapomnisz o nocnych owsiankach
Niektórzy na samo wspomnienie zaczynają biec do łazienki, inni oblizują się ze smakiem. Prawdopodobnie znacząca większość ma z nią jakieś wspomnienia z dzieciństwa, niestety często złe, warto ją więc odczarować. Jak zrobić dobrą zupę mleczną? Spróbuj zrobić ją w wersji wytrawnej.
-
Barszcz ukraiński rozgrzeje każdego do czerwoności. Oto zupa idealna na niepogodę
Barszcz ukraiński można wykonać na dwa sposoby. Tradycyjny barszcz wymaga namoczenia fasoli. Proces ten jest dosyć długi. Na szczęście mamy także przepis, który jest o wiele szybszy w wykonaniu. Gotowi? Zaczynamy!
-
To najlepszy przepis na szparagi. Wiosną zawsze robię je w ten sposób [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak tarta. Można ją z powodzeniem zaserwować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację i położyć na niej, co tylko chcesz. To chociażby świetny przepis na szparagi, zwłaszcza jeśli nudzi cię już szparagowy klasyk z jajkiem poche i sosem holenderskim. Tarta doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako posiłek w pracy lub w szkole. Możesz ją też zabrać na rodzinny piknik!
-
Gdy robię ją w ten sposób, teściowa zawsze się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
Przyrządzanie mięs może być całkiem fajnym i ciekawym zajęciem. Wystarczy, że zastosujesz się do paru zasad, a będzie ono najpyszniejsze na świecie. Po spróbowaniu tego mięsa każdy zapyta o przepis. Przekonaj się!
-
Zielone światło dla gigantycznego parku rozrywki. Może być większy niż Energylandia
W Łutynówku pod Olsztynkiem ma powstać gigantyczny park rozrywki. Wydano warunkową zgodę na tę inwestycję. Budowa nie może wpłynąć negatywnie na środowisko, bo niedaleko żeruje chroniony żółw błotny.
-
Pierogi ruskie przy nich to marnota. Zrób pierogi "dwa w jednym" - farsz jest dużym zaskoczeniem
Pierogi rządzą światem i niemal każdy jego zakątek ma swój własny przepis na pierogi, które różnią się między sobą kształtem, farszem i przede wszystkim nazwą. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na pierogi, ale te, które dziś wam zaprezentujemy, jest naprawdę wyjątkowy, bo w pewien sposób łączy w sobie dwa dania. Ruskie i mięsne nawet nie mają do nich startu.
-
Z czterech składników robię takie krówki, że mucha nie siada. W sklepie na próżno takich szukać
Wielu z nas jest łasuchami kochającymi słodycze. A przepis na domowe krówki jest właśnie dla takich osób. Te cukierki możemy przygotować tak jak najbardziej lubimy - mogą być kruche albo ciągnące się.
-
Przepis na gofry idealne tak, jak syn koleżanki twojej mamy. Zdziwisz się, co jest w środku
Jak zrobić gofry, żeby były pyszne, niebanalne i zaskakujące? Przepis na gofry jest w zasadzie powszechnie znany - to najczęściej słodkie, czasem aż mulące gofry z mnóstwem dodatków. Najczęściej sięgamy po gofry w nadmorskich budkach lub w innych turystycznych miejscach, ale ten przepis na gofry nie ma z tradycyjnymi goframi wiele wspólnego. Są dużo lepsze i z powodzeniem zastąpią obiad.
-
"Renata" narobi bałaganu w pogodzie. Wiemy, kiedy będzie cieplej
Pogoda na najbliższe dni nie rozpieszcza. Synoptycy IMGW prognozują mróz i wskazują winowajcę. To niż "Renata". Kiedy będzie cieplej?
-
Geolodzy jadą do Choczewa. Elektrownia jądrowa nabiera tempa. Ważny krok
Ważny krok w stronę polskiego atomu. Ministerstwo Klimatu wydało kluczową zgodę dla elektrowni atomowej w Choczewie. Wkrótce rozpoczną się tam pogłębione badania geologiczne.
-
Zawsze je robię, kiedy mam zły humor. Te placuszki są najdelikatniejsze i gotowe w kwadrans
Placki z serka wiejskiego są delikatne, leciutkie i absolutnie pyszne. Nic mi tak nie poprawia humoru i nie nastraja pozytywnie, co te placuszki, a ich wykonanie jest banalne. Najważniejsze oprócz smaku jest to, że są gotowe w piętnaście minut - idealne na śniadanie.
-
Nie smaż, tylko włóż do piekarnika. Takich placuszków będzie ci zazdrościć każdy w rodzinie
To danie jest nam bardzo dobrze znane i dziś chcemy pokazać, że można przygotować je w całkiem inny sposób. Dla smakoszy tej potrawy może być to niemałe zaskoczenie i nic dziwnego, ponieważ sposób wykonania zaskakuje. Ułóż ciasto na blaszce i włóż do piekarnika. Wyjdzie z tego pachnąca i puszysta uczta.
-
Eksperci: Niemieckie kopalnie węgla emitują 184 razy więcej metanu, niż pokazywano w raportach
Niemcy zadeklarowały, że pomogą zmniejszyć globalną emisję metanu o 30 procent do 2030 roku. Think tank Ember jest jednak zdania, że póki co zmniejszone wartości podawane przez część tamtejszych firm prezentowane są jedynie w oficjalnych raportach, w rzeczywistości mogą być znacznie wyższe. Energetyczny koncern RWE, do którego należą kopalnie mające zdaniem ekspertów największe szkodliwe emisje, odniósł się do zarzutów.