-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie kupuję już serów i wędlin na kanapki. Teraz robię tylko tę pastę, gotową w 3 minuty
Nie kupuję już serów i wędlin na kanapki. Teraz robię tylko tę pastę, gotową w 3 minuty
Śniadania dla wielu z nas to codzienny rytuał, który jest bardzo ważny i który wprowadza nas w dobry nastrój dnia. Wiele osób przykłada do niego duże znaczenie i chce o poranku zjeść coś niebanalnego, ale przy tym niewymagającego i nieczasochłonnego. Ostatnio znalazłam coś przepysznego, co może z pewnością zastąpić wszelkie wędliny i sery, które kładziemy na świeże pieczywo. Gdy jej spróbowałam, aż zabrakło mi słów.
Jestem osobą, która uwielbia śniadania i kocham wymyślać coraz to ciekawsze i nowsze przepisy, które mogę wykonać o poranku. Jednak czasem i mi kończą się pomysły i nie potrafię wymyślić nic sensownego i smacznego. Ostatnio jednak dostałam przepis na pastę, która jest ekspresowa w przygotowaniu i tak samo szybko znika ze stołu. Trudno mi było uwierzyć, że takie połączenie składników tworzy coś tak dobrego.
Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską
Pasta, o której mówię, jest to smarowidło wykonane z makreli. Jeżeli nie jesteś wielkim fanem ryb, to nie zarażaj się od razu, ponieważ dodatki, które się do niej wrzuca neutralizują jej smak i tworzą coś niezwykłego. Pamiętaj jednak by w pierwszej kolejności porządnie oporządzić rybę, by w paście nie znalazły się ości. By jej smak był jeszcze lepszy, dodaj do niej ogórki konserwowe, jajka, cebulę i mieszankę sosów, takich jak musztarda i majonez. Ułożona na pieczywie stanie się twoim ulubionym śniadaniem.
Przepis na pastę z makreli
Składniki
- jedna wędzona makrela,
- 3 ogórki konserwowe,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- mała cebula,
- pół łyżki miękkiego masła,
- płaska łyżka musztardy,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Makrelę dokładnie obierz z ości i pozbądź się skóry. Umieść rybę w miseczce i rozgnieć widelcem lub zmiksuj przez chwilę w blenderze.
- Do ryby dodaj posiekaną na drobno cebulę, pokrojone na mniejszą kostkę jajka i tak samo pokrojone ogórki konserwowe. Do całości dodaj również masło, musztardę, majonez i dokładnie wymieszaj.
- Na sam koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem, ponownie zamieszaj.
- Gotową pastę umieść w lodówce, by smaki mogły się przegryźć. Następnie jest gotowa do podania.