Nie kupuję już serów i wędlin na kanapki. Teraz robię tylko tę pastę, gotową w 3 minuty

Śniadania dla wielu z nas to codzienny rytuał, który jest bardzo ważny i który wprowadza nas w dobry nastrój dnia. Wiele osób przykłada do niego duże znaczenie i chce o poranku zjeść coś niebanalnego, ale przy tym niewymagającego i nieczasochłonnego. Ostatnio znalazłam coś przepysznego, co może z pewnością zastąpić wszelkie wędliny i sery, które kładziemy na świeże pieczywo. Gdy jej spróbowałam, aż zabrakło mi słów.

Jestem osobą, która uwielbia śniadania i kocham wymyślać coraz to ciekawsze i nowsze przepisy, które mogę wykonać o poranku. Jednak czasem i mi kończą się pomysły i nie potrafię wymyślić nic sensownego i smacznego. Ostatnio jednak dostałam przepis na pastę, która jest ekspresowa w przygotowaniu i tak samo szybko znika ze stołu. Trudno mi było uwierzyć, że takie połączenie składników tworzy coś tak dobrego.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Pasta, o której mówię, jest to smarowidło wykonane z makreli. Jeżeli nie jesteś wielkim fanem ryb, to nie zarażaj się od razu, ponieważ dodatki, które się do niej wrzuca neutralizują jej smak i tworzą coś niezwykłego. Pamiętaj jednak by w pierwszej kolejności porządnie oporządzić rybę, by w paście nie znalazły się ości. By jej smak był jeszcze lepszy, dodaj do niej ogórki konserwowe, jajka, cebulę i mieszankę sosów, takich jak musztarda i majonez. Ułożona na pieczywie stanie się twoim ulubionym śniadaniem. 

Przepis na pastę z makreli

Składniki

  • jedna wędzona makrela,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • mała cebula,
  • pół łyżki miękkiego masła,
  • płaska łyżka musztardy,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Makrelę dokładnie obierz z ości i pozbądź się skóry. Umieść rybę w miseczce i rozgnieć widelcem lub zmiksuj przez chwilę w blenderze.
  2. Do ryby dodaj posiekaną na drobno cebulę, pokrojone na mniejszą kostkę jajka i tak samo pokrojone ogórki konserwowe. Do całości dodaj również masło, musztardę, majonez i dokładnie wymieszaj.
  3. Na sam koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem, ponownie zamieszaj.
  4. Gotową pastę umieść w lodówce, by smaki mogły się przegryźć. Następnie jest gotowa do podania.
Więcej o: