Przepis na pankejki? Nic prostszego - wystarczy kilka składników, które masz w lodówce

Amerykańskie pancakes coraz częściej trafiają na polskie stoły. Jak przyrządzić pyszne pankejki na śniadanie? Zdradzamy nasz ulubiony przepis na pankejki!

Pankejki przepis

Pancakes przepis. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżka cukru białego,
  • szklanka mleka,
  • 1 duże jajko,
  • olej roślinny do smażenia,

dodatki: syrop klonowy, dżem, sezonowe owoce, orzechy.

Pankejki wychodzą gumowate i niezbyt puszyste? Wystarczy zastąpić mleko:

Przepis na pankejki. Przygotowanie:

Przepis na pankejki jest łatwy do wykonania i zajmie ci dosłownie kilka minut. To świetny pomysł zarówno na szybkie śniadanie, jak i to długie, leniwe - na które mamy czas w weekend. Nasz przepis na pankejki zakłada wykorzystanie mleka, niektórzy dodają zamiast niego jogurt naturalny lub kefir. Możesz wypróbować wszystkie wersje i wybrać swoją ulubioną wersję przepisu na pancakes.

Od czego zacząć? Na początku mieszamy w misce mleko, jajko i łyżkę roztopionego masła. Dopiero po połączeniu składników, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Mieszamy porządnie, tak by nie było ani jednej grudki. W tym celu dobrze wykorzystać mikser i miksować masę na wysokich obrotach.

Odstawiamy miskę pod przykryciem - najlepiej talerzem lub folią spożywczą - na minimum 15 minut. Im dłużej ciasto postoi przykryte, tym lepiej. Maksymalny czas to jednak godzina. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Na solidnie rozgrzany tłuszcz wylewamy porcję ciasta z przepisu na pankejki. Jeden placuszek to porcja ciasta, która mieści się w mniej więcej jednej małej łyżce wazowej. Podkreślamy - małej!

Smażymy placki z obu stron na złocisty kolor. Na średniej wielkości patelni zazwyczaj mieszczą się cztery placki z przepisu na pancakes.

Zobacz wideo Pankejki z blaszki

Pankejki przepis - dodatki

Pancakes podawaj gorące. Tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym i odrobiną masła, które rozpuszcza się pod wpływem temperatury placuszków. Jeśli zależy ci na wersji fit przepisu pancakes, to zajadaj to śniadanie z sezonowymi owocami!

Więcej o:
Copyright © Agora SA