Przepis na pankejki? Nic prostszego - wystarczy kilka składników, które masz w lodówce

Amerykańskie pancakes coraz częściej trafiają na polskie stoły. Jak przyrządzić pyszne pankejki na śniadanie? Zdradzamy nasz ulubiony przepis na pankejki!

Pankejki przepis

Pancakes przepis. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżka cukru białego,
  • szklanka mleka,
  • 1 duże jajko,
  • olej roślinny do smażenia,

dodatki: syrop klonowy, dżem, sezonowe owoce, orzechy.

Pankejki wychodzą gumowate i niezbyt puszyste? Wystarczy zastąpić mleko:

Przepis na pankejki. Przygotowanie:

Przepis na pankejki jest łatwy do wykonania i zajmie ci dosłownie kilka minut. To świetny pomysł zarówno na szybkie śniadanie, jak i to długie, leniwe - na które mamy czas w weekend. Nasz przepis na pankejki zakłada wykorzystanie mleka, niektórzy dodają zamiast niego jogurt naturalny lub kefir. Możesz wypróbować wszystkie wersje i wybrać swoją ulubioną wersję przepisu na pancakes.

Od czego zacząć? Na początku mieszamy w misce mleko, jajko i łyżkę roztopionego masła. Dopiero po połączeniu składników, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Mieszamy porządnie, tak by nie było ani jednej grudki. W tym celu dobrze wykorzystać mikser i miksować masę na wysokich obrotach.

Odstawiamy miskę pod przykryciem - najlepiej talerzem lub folią spożywczą - na minimum 15 minut. Im dłużej ciasto postoi przykryte, tym lepiej. Maksymalny czas to jednak godzina. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Na solidnie rozgrzany tłuszcz wylewamy porcję ciasta z przepisu na pankejki. Jeden placuszek to porcja ciasta, która mieści się w mniej więcej jednej małej łyżce wazowej. Podkreślamy - małej!

Smażymy placki z obu stron na złocisty kolor. Na średniej wielkości patelni zazwyczaj mieszczą się cztery placki z przepisu na pancakes.

Zobacz wideo Pankejki z blaszki

Pankejki przepis - dodatki

Pancakes podawaj gorące. Tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym i odrobiną masła, które rozpuszcza się pod wpływem temperatury placuszków. Jeśli zależy ci na wersji fit przepisu pancakes, to zajadaj to śniadanie z sezonowymi owocami!

Więcej o:

Komentarze (0)

Przepis na pankejki? Nic prostszego - wystarczy kilka składników, które masz w lodówce

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).