dodatki: syrop klonowy, dżem, sezonowe owoce, orzechy.
Pankejki wychodzą gumowate i niezbyt puszyste? Wystarczy zastąpić mleko:
Przepis na pankejki jest łatwy do wykonania i zajmie ci dosłownie kilka minut. To świetny pomysł zarówno na szybkie śniadanie, jak i to długie, leniwe - na które mamy czas w weekend. Nasz przepis na pankejki zakłada wykorzystanie mleka, niektórzy dodają zamiast niego jogurt naturalny lub kefir. Możesz wypróbować wszystkie wersje i wybrać swoją ulubioną wersję przepisu na pancakes.
Od czego zacząć? Na początku mieszamy w misce mleko, jajko i łyżkę roztopionego masła. Dopiero po połączeniu składników, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Mieszamy porządnie, tak by nie było ani jednej grudki. W tym celu dobrze wykorzystać mikser i miksować masę na wysokich obrotach.
Odstawiamy miskę pod przykryciem - najlepiej talerzem lub folią spożywczą - na minimum 15 minut. Im dłużej ciasto postoi przykryte, tym lepiej. Maksymalny czas to jednak godzina. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Na solidnie rozgrzany tłuszcz wylewamy porcję ciasta z przepisu na pankejki. Jeden placuszek to porcja ciasta, która mieści się w mniej więcej jednej małej łyżce wazowej. Podkreślamy - małej!
Smażymy placki z obu stron na złocisty kolor. Na średniej wielkości patelni zazwyczaj mieszczą się cztery placki z przepisu na pancakes.
Pancakes podawaj gorące. Tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym i odrobiną masła, które rozpuszcza się pod wpływem temperatury placuszków. Jeśli zależy ci na wersji fit przepisu pancakes, to zajadaj to śniadanie z sezonowymi owocami!
Komentarze (0)
Przepis na pankejki? Nic prostszego - wystarczy kilka składników, które masz w lodówce
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!