Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie zmagała się z problemami trawiennymi. Towarzyszące im dolegliwości nie należą do najprzyjemniejszych. Wiele z nas narzeka na bóle żołądka, mdłości i nawracające zaparcia lub biegunki. Coraz więcej osób choruje na zespół jelita drażliwego lub ma zdiagnozowane wrzody żołądka i dwunastnicy. Przyczynami takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim stresujący tryb życia, który wymusza na nas pospieszne jedzenie. Nie mamy czasu na przygotowanie sobie zdrowych i zbilansowanych pod kątem składników odżywczych dań. Co zrobić, by uchronić się przed chorobami układu pokarmowego? Z pomocą przychodzą niezawodne herbatki na trawienie. Nasze babcie często je parzyły, gdy narzekaliśmy na bóle brzucha i nudności. Niektóre pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i zmniejszają uczucie dyskomfortu.
Koper włoski (fenkuł) znany jest w ziołolecznictwie od wielu setek lat. Według zielarki i doktor kościoła, świętej Hildegrdy z Bingen, roślina ta jest jedną z najlepszych i najzdrowszych. Nic dziwnego, bo herbatka z kopru włoskiego ma mnóstwo zalet i pomaga w przypadku problemów pokarmowych. Ma działanie:
Ponadto ułatwia trawienie, leczy refluks i chroni ściany żołądka. Fenkuł pobudza wydzielanie soków jelitowych, żołądkowych i trzustkowych. Koper włoski jest ziołem, po które sięgają młode mamy. Herbatka uśmierza ból związany z kolkami niemowlęcymi.
Jak ją przygotować? Łyżeczkę ziaren należy zalać litrem wody i zagotować. Po pięciu minutach możemy ją odcedzić i pić.
Wszyscy znamy uspokajające właściwości tego zioła. Melisa jest pomocna w przypadku bezsenności, stresu i stanów lękowych. Herbatkę pije się również w przypadku migren. Mało osób jednak wie, że melisa działa również na układ trawienny. Obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Oprócz tego pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga procesy trawienne. Ponadto:
Herbatkę możemy kupić w większości aptek i sklepów spożywczych.
Szałwia lekarska to źródło witamin A, B, C i soli mineralnych. Zioło jest bogate w olejki eteryczne i kwasy polifenolowe. Napary najczęściej pijemy, gdy zmagamy się z przeziębieniem, grypą lub anginą. Okazuje się, że szałwia wspomaga również pracę układu pokarmowego. Jej zalety to:
Kminek to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu, którą dodajemy do wielu potraw. Szczególnie pasuje do smażonych dań. Osoby zajmujące się ziołolecznictwem polecają stosowanie herbatki z kminku. Napar ma właściwości bakteriobójcze, a oprócz tego:
Taką herbatkę znajdziemy w aptece lub w sklepie zielarskim.