Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez potraw z grzybami. Bo barszczu, pierogów, uszek, pysznej kapusty wigilijnej, obowiązkowo - grzybki. Zazwyczaj używamy suszonych, rzadziej mrożonych lub pieczarek, i dlatego właśnie dziś skupimy się na suszonych grzybach. Ile je gotować, żeby zachowały maksimum smaku i aromatu? Doskonale to wiemy.
Tak naprawdę są dwie szkoły gotowania suszonych grzybów. Jedna zakłada zalanie grzybów zimną wodą, doprowadzenie do wrzenia i ugotowanie do miękkości, czasami z solą i liściem laurowym. Jednak takie grzyby gotują się dość długo i przez to mogą stracić część swojego aromatu. Można tego uniknąć, wcześniej je namaczając.
Jeśli wcześniej namoczymy suszone grzyby w ziemnej wodzie przez kilka godzin, nie stracą podczas gotowania aromatu i smaku, ponieważ czas gotowania będzie zdecydowanie krótszy. Grzyby mocz przez ok. 6-12 godzin, następnie na wolnym ogniu ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. W zależności od rodzaju grzybów, gotowanie ich do miękkości zajmie od 15 do 25 minut, podczas gdy nienamoczone grzyby mogą gotować się nawet godzinę.
Komentarze (1)
Ile gotować grzyby suszone? Odpowiedź jest jedna i brzmi: to zależy od wody