Obiad na Niedzielę Palmową. Tak soczystego kurczaka nie robi się hop-siup, ważna jest marynata

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Kurczak to najczęściej wybierane mięso w polskich domach. Nic dziwnego - jest łatwodostępne, stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu. Niestety, czasami kurczak pieczony w piekarniku wychodzi twardy, wiórowaty i zwyczajnie pozbawiony smaku. Mamy na to sposób - gęsta marynata z jogurtu. Jednak nie wystarczy tylko włożyć do niego kurczaka - dziś zdradzimy sekret idealnie soczystej pieczeni.

Kurczak marynowany w jogurcie to prawdziwa ekstaza dla podniebienia, a na Niedzielę Palmową, ton idealny obiad. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i mięciutkie, bez znaczenia, czy robisz udka, pałki czy pierś. Dlaczego marynowanie mięsa z kurczaka w jogurcie to kulinarny gamechanger? Chodzi o naturalne bakterie zawarte w jogurcie, które ścinają białko i rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się miękkie. Ten sposób marynowania mięs jest znany od wieków i opiera się na nim całe mnóstwo przepisów kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko, by zjeść najpyszniejszego kurczaka z piekarnika.

Zobacz wideo

Najlepszy obiad na Niedzielę Palmową - przepis na soczystego kurczaka

Składniki:

  • 1 kurczak w całości lub poporcjowany. Możesz użyć także samych ćwiartek, udek lub piersi. Dla zobrazowania całego procesu może przyjmijmy proporcje na 5 ćwiartek z kurczaka,
  • ok. 300-400 g gęstego jogurtu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek (4 łyżki),
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, curry lub inne ulubione przyprawy.

Soczysty kurczak: sposób wykonania:

  1. Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Do dużej miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski z marynatą włóż kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna pokrywać mięso w całość. Następnie miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  4. Przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z mięsem z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, by całkowicie się ociepliło. Następnie przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej zdejmij nadmiar marynaty, ale nie wycieraj mięsa - powinno jej trochę zostać).
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Kurczaka możesz upiec także w rękawie do pieczenia - będzie jeszcze bardziej soczysty.
Więcej o:

Komentarze (0)

Obiad na Niedzielę Palmową. Tak soczystego kurczaka nie robi się hop-siup, ważna jest marynata

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).