Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusowatych, a pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Można go znaleźć przede wszystkim w Indiach, Tajlandii i Chinach. Nazywany jest także pomarańczą olbrzymią – ma bowiem bardzo duże owoce, których średnica może wynosić nawet 20 cm. Jedno pomelo może ważyć nawet 2 kg! Skórka pomelo jest gruba i ma zwykle kolor zielonożółty, żółty lub różowy. Miąższ jest koloru białego, zielonego bądź różowego i również podzielony jest na cząstki, podobnie jak inne owoce z rodziny cytrusowatych. Smak pomelo przypomina smak grejpfruta (co ciekawe – to właśnie ze skrzyżowania pomarańczy chińskiej oraz pomelo powstał grejpfrut!), ale nie jest tak kwaśne, za to zdecydowanie słodsze.
Jedzenie pomelo w zasadzie nie różni się od jedzenia pomarańczy czy grejpfruta. Na początek należy się pozbyć jego twardej skórki. Jak obrać pomelo? Mimo że skóra tego owocu jest gruba i gąbczasta, obieranie wcale nie jest trudne. Najłatwiej zrobić to, nacinając wielokrotnie owoc wzdłuż (na głębokość ok. 0,5-1 cm, w zależności od jego wielkości), a następnie odrywając ją ruchem od nasady do dołu. Można to również zrobić tak samo, jak w wypadku zwykłej pomarańczy - zrobić spore nacięcie i odrywać skórę po kawałku. Po obraniu dzielimy na cząstki i spożywamy.
Pomelo to także jeden z najzdrowszych owoców na świecie! Jest niskokaloryczny – w 100 g znajduje się jedynie 38 kalorii. To przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C (zawiera jej więcej niż cytryna!) i potasu (porównywalna ilość, co w pomidorach). Zalecane jest osobom, które cierpią na nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i reguluje rytm serca. Ze względu na obecność pektyn, zapobiega rozwojowi miażdżycy, gdyż spowalnia odkładanie się tłuszczu w tętnicach.
Pomelo zawiera również przeciwutleniacze (może więc wykazywać właściwości antynowotworowe), łagodzi zgagę i refluks, reguluje pracę mięśni i wzmacnia układ odpornościowy.
Owoc pomelo można po prostu zjeść jak pomarańczę czy grejpfruta – rozdzielając na cząstki. Jeśli nie przeszkadza nam gorzkawy smak błonek, warto je również zjadać, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Z pomelo można wyciskać sok, przygotowywać podobne przetwory, jak z innych cytrusów bądź wykorzystać je do pysznych sałatek.
Propozycja podania nr 1: rukola, burak, wędzony lub pieczony łosoś i pomelo. Ugotowane lub upieczone buraki pokrój w kostkę. Pomelo podziel na cząstki, a następnie przekrój na mniejsze części. Na talerzu rozsyp rukolę, rozłóż kawałki buraka i cząstki pomelo. Dodaj plastry wędzonego (mogą być przekrojone na mniejsze) lub podzielone widelcem kawałki pieczonego łososia.
Propozycja podania nr 2: miks sałat, ser pleśniowy, awokado, orzechy nerkowca, pomelo. Awokado pokrój w kostkę, a pomelo podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki. Wysyp na talerz miks sałat, dodaj awokado, orzechy i pomelo. Na koniec pokrusz ser pleśniowy.
Komentarze (0)
Pomelo - owoc, który przywoła słońce nawet w pochmurne dni
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!