Zupa brokułowa - przepis na szybki obiad bez mięsa. Będzie smakowała jak w restauracji, ale nie zapomnij o serze

Jeśli twój grafik bywa napięty, lub po prostu masz ochotę na smaczny i szybki obiad bez mięsa, najlepszym rozwiązaniem będzie aromatyczna zupa brokułowa. Przepis jest banalny, a niezwykłego smaku doda jej francuski ser. W 15 minut zamienisz swoją kuchnię w najlepszą restaurację.
Zobacz wideo

Zupa brokułowa często gości na moim stole nie tylko ze względu na swój smak, ale także szybkość jej wykonania. To chyba najlepsza z propozycji kryzysowych obiadów, kiedy trzeba zjeść coś ciepłego, a czasu na gotowanie brak. Przepis jest bardzo prosty, a jeden dodatek wyśmienicie podkręca smak zupy. Chodzi oczywiście o ser camembert.

Zupa brokułowa - przepis na szybki obiad bez mięsa 

Składniki:

  • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg)
  • 2 krążki sera camembert (ok. 250 g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • olej lub masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  2. Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. 
  3. Ser camembert obierz z wierzchniej warstwy i dodaj sam środek sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz. 
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: