Zupa brokułowa często gości na moim stole nie tylko ze względu na swój smak, ale także szybkość jej wykonania. To chyba najlepsza z propozycji kryzysowych obiadów, kiedy trzeba zjeść coś ciepłego, a czasu na gotowanie brak. Przepis jest bardzo prosty, a jeden dodatek wyśmienicie podkręca smak zupy. Chodzi oczywiście o ser camembert.
Zupa brokułowa - przepis na szybki obiad bez mięsa
Składniki:
- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg)
- 2 krążki sera camembert (ok. 250 g)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
- olej lub masło do smażenia
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Ser camembert obierz z wierzchniej warstwy i dodaj sam środek sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Komentarze (0)
Zupa brokułowa - przepis na szybki obiad bez mięsa. Będzie smakowała jak w restauracji, ale nie zapomnij o serze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!