Pierogi z gęsiną idealne na obiad 11 listopada. Sekretem smaku jest farsz - jeden dodatek może budzić zastanowienie

Pierogi z gęsiną to świetna opcja obiadowa na 11 listopada, kiedy przypada także dzień świętego Marcina, a jak wiadomo "Na świętego Marcina na stołach gęsina". Przepis na pierogi z gęsią jest bardzo prosty, a farsz jest aromatyczny i kremowy. Jaki jest jego sekret? To dla jednych rarytas, dla innych koszmar ze szkolnej stołówki - mowa o wątróbce.
Zobacz wideo

Pierogi z gęsiną to ciekawa odmiana dla pieczeni z gęsi lub rosołu przygotowywanego z tego rodzaju mięsa z okazji dnia świętego Marcina. Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce jest bardzo stara, niestety - jemy ją dość rzadko. Mamy nadzieję, że nasz przepis na pierogi z gęsiną sprawi, że to mięso będzie pojawiać się na naszych stołach zdecydowanie częściej. Ten farsz jest mistrzowski i smakiem przeniesie nas do przedwojennej Warszawy, która dawniej słynęła z najlepszej gęsiny.

Pierogi z gęsina - przepis na przedwojenny rarytas z warszawskich restauracji

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki gorącej wody
  • łyżka masła
  • szczypta drobnoziarnistej soli

Składniki na farsz:

  • 500 g gęsich udek
  • 300 g gęsiej wątróbki (lub innych podrobów, jednak wątróbka najlepiej smakuje)
  • 3 cebule
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek, nasiona jałowca
  • smalec do podsmażenia (najlepiej oczywiście gęsi)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Mięso z udek gęsi zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmij je i dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe, jałowiec oraz czosnek. Wątróbkę opłucz i dodaj do garnka.
  2. Włoszczyznę obierz i dodaj do mięsa. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż gęsina będzie zupełnie miękka. Następnie wyłów mięso oraz warzywa i zmiel je w maszynce tak, jak na pasztet.
  3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem gęsiego smalcu. Następnie przełóż ją do miski ze zmieloną gęsiną, całość dopraw do smaku przyprawami. Jeśli uważasz, że farsz jest zbyt suchy, dodaj odrobinę gęsiego bulionu.
  4. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. W gorącej wodzie rozpuść łyżkę masła oraz sól. Następnie ostrożnie wlewaj wodę do mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto na pierogi będzie już gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i podstaw na kilka minuty, by odpoczęło. 
  5. Ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na możliwe jak najcieńszy placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółka. Na środek każdego kółeczka połóż łyżkę farszu i dokładnie zlep końce tworząc ozdobną falbankę. 
  6. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości pierogów. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.