-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierogi z gęsiną idealne na obiad 11 listopada. Sekretem smaku jest farsz - jeden dodatek może budzić zastanowienie
Pierogi z gęsiną idealne na obiad 11 listopada. Sekretem smaku jest farsz - jeden dodatek może budzić zastanowienie
Pierogi z gęsiną to świetna opcja obiadowa na 11 listopada, kiedy przypada także dzień świętego Marcina, a jak wiadomo "Na świętego Marcina na stołach gęsina". Przepis na pierogi z gęsią jest bardzo prosty, a farsz jest aromatyczny i kremowy. Jaki jest jego sekret? To dla jednych rarytas, dla innych koszmar ze szkolnej stołówki - mowa o wątróbce.
Pierogi z gęsiną to ciekawa odmiana dla pieczeni z gęsi lub rosołu przygotowywanego z tego rodzaju mięsa z okazji dnia świętego Marcina. Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce jest bardzo stara, niestety - jemy ją dość rzadko. Mamy nadzieję, że nasz przepis na pierogi z gęsiną sprawi, że to mięso będzie pojawiać się na naszych stołach zdecydowanie częściej. Ten farsz jest mistrzowski i smakiem przeniesie nas do przedwojennej Warszawy, która dawniej słynęła z najlepszej gęsiny.
Pierogi z gęsina - przepis na przedwojenny rarytas z warszawskich restauracji
Składniki na ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki gorącej wody
- łyżka masła
- szczypta drobnoziarnistej soli
Składniki na farsz:
- 500 g gęsich udek
- 300 g gęsiej wątróbki (lub innych podrobów, jednak wątróbka najlepiej smakuje)
- 3 cebule
- pęczek włoszczyzny
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, czosnek, nasiona jałowca
- smalec do podsmażenia (najlepiej oczywiście gęsi)
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Mięso z udek gęsi zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmij je i dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe, jałowiec oraz czosnek. Wątróbkę opłucz i dodaj do garnka.
- Włoszczyznę obierz i dodaj do mięsa. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż gęsina będzie zupełnie miękka. Następnie wyłów mięso oraz warzywa i zmiel je w maszynce tak, jak na pasztet.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem gęsiego smalcu. Następnie przełóż ją do miski ze zmieloną gęsiną, całość dopraw do smaku przyprawami. Jeśli uważasz, że farsz jest zbyt suchy, dodaj odrobinę gęsiego bulionu.
- Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. W gorącej wodzie rozpuść łyżkę masła oraz sól. Następnie ostrożnie wlewaj wodę do mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto na pierogi będzie już gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i podstaw na kilka minuty, by odpoczęło.
- Ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na możliwe jak najcieńszy placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółka. Na środek każdego kółeczka połóż łyżkę farszu i dokładnie zlep końce tworząc ozdobną falbankę.
- Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości pierogów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.