Dania makaronowe należą do najpopularniejszych nie tylko we Włoszech. Również w Polsce potrafimy docenić ciekawą kompozycję smakową. Jedno z najbardziej lubianych połączeń to zdecydowanie makaron, kurczak i warzywa. Zwykle nie szczędzimy sobie także sera i pięknie pachnących ziół, np. bazylii czy rozmarynu. Ulubione dodatki sprawiają, że obiad wydaje się jeszcze bardziej smakowity. Polecamy naszą wersję włoskiego dania - wychodzi szybko, smacznie i sycąco.
Przygotowanie makaronu z kurczakiem i pomidorami jest banalnie proste. Danie to przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które nie mają w ciągu dnia czasu na przyrządzanie wykwintnych i skomplikowanych potraw, ale mimo to chcą jeść smacznie i pożywnie. Poniższy przepis to przykład zbilansowanego dania, w którym nie brakuje węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczy. To doskonała propozycja obiadu na co dzień. Sprawdzi się zarówno miłośnikom włoskich makaronów, jak i amatorom klasycznego kurczaka.
Składniki:
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente (półtwardo). Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem oraz papryką, a następnie usmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Pod koniec smażenia polej go odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili wymieszaj go razem z kurczakiem.
Dodaj pokrojone na pół pomidorki i smaż całość przez kilka minut, co jakiś czas wszystko mieszając. Makaron wyłóż na talerz, a następnie połącz go z zawartością patelni. Na koniec posyp danie startym parmezanem i udekoruj aromatycznymi listkami bazylii. Smacznego!
Komentarze (0)
Ten makaron z kurczakiem i pomidorami znika ze stołu w pięć minut. Wszyscy się na niego rzucają
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!