Wyrzucasz obierki po jabłkach? To wielki błąd. Przydadzą ci się w uciążliwych domowych obowiązkach

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Obierki z jabłek często lądują w koszu na śmieci, a szkoda. Można je wykorzystać na wiele sposobów, które ułatwią nam codzienne porządki i pomogą pozbyć się uciążliwych problemów kuchennych. Co zrobić z obraną skórką jabłek? Podpowiadamy.

Większość osób wyrzuca obierki z jabłek i ziemniaków do kosza na śmieci. Lepiej tego nie robić, bowiem zarówno jedne, jak i drugie można ponownie wykorzystać. Poniżej wyjaśniamy, w jaki sposób dać "drugie życie" odpadkom z owoców. Okazuje się, że ich zastosowanie jest bardzo szerokie.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Wyrzucanie obierek po jabłkach to błąd. Lepiej zrobić z nich domowy ocet

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym, markecie i na straganie. Są niedrogie, zdrowe i smaczne - co jednak powinniśmy zrobić z obraną skórką, która nam po nich zostanie? Z pewnością nie wyrzucać jej do śmietnika! Jabłkowe obierki warto w duchu "zero waste" wykorzystać ponownie. Można z nich zrobić np. domowy ocet, który przyda nam się w trakcie sprzątania.

Wyczyścimy nim zarówno meble, podłogi, przypalone garnki, okna, jak i piekarnik. Aby uzyskać ocet jabłkowy domowej roboty, pokrój obierki na mniejsze kawałki, a następnie umieść je w dużym słoiku i zalej litrem wody wymieszanej z pięcioma łyżkami cukru. Wieko słoika zakryj ściereczką i odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedź płyn i przelej go do butelki z atomizerem. Jabłkowy ocet może nam posłużyć nie tylko do sprzątania, ale i jako intensywny w smaku dodatek do sałatek, dressingów i potraw mięsnych.

Inne sposoby na wykorzystanie obierek z jabłek

Obierki z jabłek można wykorzystać również nieco bardziej kulinarnie. Warto zrobić z nich np. pieczone cynamonowe chipsy, smaczny dżem, a nawet syrop. Świetnie sprawdzą się też jako susz do prozdrowotnej herbaty, a w wersji świeżej - do kompotu. W skórce jabłek kryje się wiele witamin i minerałów, m.in. wit. A, B9, C oraz K, a także fosfor, wapń i potas. Z tego względu warto wzbogacić nimi naszą codzienną dietę.

Więcej o:

Komentarze (0)

Wyrzucasz obierki po jabłkach? To wielki błąd. Przydadzą ci się w uciążliwych domowych obowiązkach

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).