Ten przepis wygrzebałam z przepiśnika mamy. To smak, który jest idealny na wiosnę

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Zaraz po obiedzie wiele osób myśli już o tym, co zjedzą na deser. Nie ma co się długo zastanawiać, bo poznając ten przepis, wybór jest prosty. Ten wypiek łączy w sobie wiele różnych smaków. Można w nim wyczuć słodycz, a także kwaśne nuty. Jest idealny na wiosnę i lato.

Tarta cytrynowa to niezwykle świeży i lekki deser, który jest idealny na wiosnę i zbliżające się lato. Ten przysmak zachęca swoją prostotą, jednocześnie dostarczając niezapomniane doznania smakowe. Delikatne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, wypełnione jest kremowym nadzieniem cytrynowym. Taka tarta to prawdziwy smakołyk dla miłośników cytrusowych smaków, a także idealny wybór na każdą okazję.

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Cytrynowy smak jest nie tylko wyjątkowy, ale także uniwersalny. Pasuje doskonale zarówno do eleganckich przyjęć, jak i codziennych deserów. Wyjątkowość tej tarty tkwi w połączeniu smaków. Wyczuwalna jest świeżość cytryny, a także chrupiące kruche ciasto.

Przepis na tartę cytrynową

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie cytrynowe

  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • sok i skórka z 3 cytryn,
  • 100 ml śmietany kremówki 30%,
  • 30 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone na kawałki schłodzone masło i szybko zagniataj ciasto, aż uzyskasz kruszonkę.
  2. Do masy dodaj jajko i wymieszaj, aby połączyć składniki. Nie mieszkaj jednak za długo, aby ciasto nie stało się twarde. Gotowe ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Umieść je w lodówce na około 30 minut.
  3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Po schłodzeniu ciasta wyłóż nim formę do tarty, wcześniej wysmarowaną masłem. Wierzch ciasta delikatnie nakłuj widelcem.
  4. Teraz przygotuj nadzienie cytrynowe. W misce ubij jajka z cukrem, dodaj sok i skórkę z cytryn oraz śmietanę. Stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  5. Tak przygotowany krem przelej na wyłożone ciasto.
  6. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch nabierze lekkiego złotego koloru, a nadzienie stężeje.
  7. Gdy tarta cytrynowa jest gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz posypać ją cukrem pudrem lub udekorować plasterkami cytryny.
Więcej o:

Komentarze (0)

Ten przepis wygrzebałam z przepiśnika mamy. To smak, który jest idealny na wiosnę

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).