Przepis na omlet gajowego. Jest tak pyszny, że będziesz go robić do listopada

Omlet to idealny pomysł na śniadanie, kiedy chcesz zacząć dzień od czegoś pysznego, sycącego i dodającego energii na wiele godzin. To danie, które naprawdę przyjmie niemal wszystko, jednak omlet gajowego jest wyjątkowy. Połączenie jajek z tymi składnikami zasługuje na odę lub chociaż sonet.

Nazwa "omlet gajowego" już w pewnym sensie zdradza, jakie składniki będą wchodziły w skład przepisu na to danie. Oczywiście mowa o leśnych skarbach, czyli świeżych grzybach. Sezon na grzyby tak naprawdę dopiero powoli się zaczyna i chociaż pierwsze okazy zaczęły pojawiać się już w maju, nie możemy mówić o wysypie w całej Polsce. Fakt, są regiony, gdzie grzyby już są - najczęściej kurki, borowiki i koźlarze. Pojawiają się także podgrzybki, czasami też maślaki. Jeśli zatem podczas spaceru zdarzyło ci się trafić na kilka okazów, masz już najważniejsze składniki na najlepszy omlet świata. 

Zobacz wideo Zobacz, co Mądra Babcia wyczarowała z grzybów

Omlet gajowego. Połączenie jajek i grzybów wyrzuci cię z kapci

Składniki:

  • 4 niewielkie jajka,
  • ok. 250 g świeżych, dobrze oczyszczonych leśnych grzybów,
  • 1 cebula szalotka,
  • masło,
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki,
  • posiekana natka pietruszki,
  • mała gałązka świeżego tymianku, 
  • sól i pieprz do smaku.

Omlet gajowego - sposób wykonania:

  1. Grzyby, zwłaszcza kurki dokładnie oczyść, najlepiej małym pędzelkiem. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia i dodaj grzyby. Smaż je, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  3. Kiedy grzyby się podsmażają, zajmij się masą jajeczną. Do miski wbij jajka, dodaj trochę śmietanki, sól i pieprz do smaku oraz porwaną gałązkę tymianku i zmiksuj na gładką masę lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.
  4. Masę jajeczną wlej na patelnię z grzybami i zmniejsz moc palnika. Lekko potrząśnij patelnią i smaż pod przykryciem, aż omlet zetnie się z wierzchu.

Jeśli w twoich okolicznych lasach pojawiają się już grzyby, to zbieraj, jakby jutra miało nie być. Jeśli niestety nie masz tyle szczęścia, idź na bazarek - tam na pewno dorwiesz choćby kurki. Pamiętaj jednak, by kupując grzyby na targu, poprosić o certyfikat. Inaczej możesz mieć problemy, a tego raczej nikt nie chce, nawet kosztem najlepszego omleta w życiu.

Więcej o: