Takie faworki w cukierniach to rzadkość. W domu zrobisz je ekspresowo

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Faworki to słodkości wyjątkowe. Tradycyjnie robi się je tylko w czasie karnawału, a potem wszyscy tęsknią za nimi przez cały rok. Ty możesz zrobić w domu faworki, które będą wyjątkowe z jeszcze jednego powodu - kształtu. Zamiast klasycznych chrustów spróbuj uformować faworki w kokardki. Rodzina nie będzie mogła oderwać od nich wzroku.

Faworki to niezaprzeczalny symbol karnawału. Ich nazwa została zapożyczona z języka francuskiego, od słowa "faveur", które oznacza wąską wstążkę lub jedwabną tasiemkę. Zamiennie używa się nazwy chrust, przy czym warto dodać, że kiedyś, w kuchni staropolskiej, określano w ten sposób każdy mały, smażony kawałek ciasta, niezależnie od tego, czy było drożdżowe, biszkoptowe czy lane.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na karnawałowe róże

Zazwyczaj faworki mają jeden określony kształt, który przypomina właśnie wspomnianą wstążkę. Rozwałkowane cienko ciasto tnie się na prostokątne paski, w środku nacina i przewleka końcówkę faworka przez powstałe nacięcie. Tym razem chcemy ci jednak zaproponować faworki, które kształtem przypominają popularny makaron. Chodzi o faworki kokardki. Robi się je jeszcze łatwiej niż tradycyjne.

Przepis na faworki kokardki. Mało kto je tak robi

Składniki:

  • 350 g mąki tortowej,
  • 5 żółtek,
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 50 g zimnego masła,
  • 2 łyżki spirytusu (można zastąpić octem spirytusowym),
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do głębokiego smażenia (lub smalec).
Faworki kokardki
Faworki kokardki Haps.pl

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, śmietanę, sól i spirytus. Składniki najpierw siekamy nożem jak na kruszonkę, a potem zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Żeby faworki były puszyste, ciasto trzeba napowietrzyć. Kilkukrotnie uderzamy więc w nie wałkiem. Potem zagniatamy ponownie i znów uderzamy. Czynność powtarzamy przez kilka minut.

Po napowietrzeniu ciasta rozwałkowujemy je na cienki placek. Tradycyjnie tniemy je na prostokątne paski, ale zamiast robić nacięcia na środku, z pasków wycinamy kwadraciki. Każdy kwadracik łapiemy i zgniatamy jego boki do środka tak, by powstała kokardka

Formowanie faworków kokardek (ciasto pokazane na górze, na dole tradycyjne faworki)
Formowanie faworków kokardek (ciasto pokazane na górze, na dole tradycyjne faworki) Haps.pl

W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Powinno być go tyle, by faworki mogły swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru. Potem odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, posypujemy faworki kokardki cukrem pudrem.

Więcej o:

Komentarze (0)

Takie faworki w cukierniach to rzadkość. W domu zrobisz je ekspresowo

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).