Kiedyś nikt ich nie zbierał, bo bano się sił nieczystych. Ja zbieram pół koszyka dziennie i diabli mnie nie biorą

Grzybiarze z zapartym tchem czekają na wysyp i chociaż grzybowy sezon w zasadzie trwa cały rok, to wraz ze schyłkiem lata w lasach (i nie tylko) zaczynają pojawiać się większe ilości przepysznych okazów. Jednak istnieją pewne gatunki, które są omijane szerokim łukiem - lub w tym przypadku szerokim kręgiem. Zdradzimy, czy słusznie.

Więcej grzybowych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Grzyby już od wieków były uważane za organizmy o szczególnych, czasem niemal magicznych właściwościach. Używano ich nie tylko do jedzenia, ale także leczenia niektórych schorzeń, a w wielu kulturach i wierzeniach, sporządzano z nich magiczne mikstury. Uważano też, że grzyby są swego rodzaju łącznikami między wymiarami lub siłami dobra i zła. Działo się tak, ponieważ wiele gatunków grzybów jest silnie trujących, inne mają właściwości halucynogenne, a jeszcze inne tworzą kręgi, które wzbudzały lęk w ludziach - niektórzy bowiem uważali "czarcie kręgi" za oznakę obecności sił nieczystych. I właśnie takie przekonanie sprawiło, że nawet teraz wiele osób omija twardzioszki przydrożne. 

Czarci krąg utworzony z twardzioszków
Czarci krąg utworzony z twardzioszków LFRabanedo /Shutterstock

Nikt go nie zbiera, ale czy słusznie?

Czy coś, co nazywa się twardzioszek przydrożny, może być czymś złym? To malutki, naprawdę uroczy grzybek, który ląduje w koszykach grzybiarzy bardzo rzadko i to z dwóch powodów. Po pierwsze - wygląda naprawdę niepozornie i nieco przypomina niektóre niejadalne lub halucynogenne gatunki. Po drugie - bardzo często tworzy "czarcie kręgi", przez co nie zachęca grzybiarzy. Dla wielu to zwykły "trujak", jednak wystarczy spojrzeć w atlas grzybów, żeby dowiedzieć się, że to jadalny gatunek, który przez znawców uważany jest za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Do jedzenia nadają się jednak jedynie kapelusze - małe i cienkie trzony są twarde i łykowate, stąd najpewniej nazwa. 

Twardzioszek przydrożny. Jak wygląda i gdzie go szukać?

Twardzioszek przydrożny to niewielkie grzyb, który często rośnie w skupiskach i równie często tworzy charakterystyczne kręgi. Dorosłe osobniki osiągają wysokość do 7 cm, trzony są cienkie i twarde. Kapelusze są okrągłe, u młodszych osobników lekko stożkowe, u starszych rozpostarte lub delikatnie wypukłe. Kapelusze przybierają barwę od jasnokremowej, przez bladożółtą do jasnobrązowej. Pod kapeluszem rzadkie, jasne blaszki. 

Twardzioszki rosną od maja do listopada i nie są grzybami zbyt wymagającymi, jeśli chodzi o podłoże. Często można je spotkać na ugorach, nieurodzajnych, kwaśnych glebach. Rosną także na łąkach, w przydrożnych rowach i na pastwiskach. 

Co zrobić z twardzioszków?

Twardzioszki to grzyby bardzo smaczne, o delikatnym, grzybowo-orzechowym smaku, można porównać ich smak do połączenia gąsek i opieniek. To grzyby o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni - świetnie smakują duszone na maśle z cebulką, idealne są w sosach i zupach. Zawierają mało wody, dlatego będą świetne do suszenia, ale najlepsze są w marynacie

Ja mam to szczęście, że twardzioszki rosną niemal w każdym miejscu, do którego udam się na grzyby i od lat zbieram je i przerabiam w najróżniejszy sposób. Jednak jeśli spotkasz grzyby, które są podobne do twardzioszków, ale nie masz stuprocentowej pewności, że to na pewno one - lepiej zostaw je i poproś o identyfikację doświadczonego grzybiarza albo mykologa. 

Więcej o:

Komentarze (0)

Kiedyś nikt ich nie zbierał, bo bano się sił nieczystych. Ja zbieram pół koszyka dziennie i diabli mnie nie biorą

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).