Ziemniaki to warzywa, które przez długi czas były owiane złą sławą. Mówiło się, że to warzywo, które tuczy, jednak okazuje się, że wcale nie są takie straszne. Według Generalnego Urzędu Statystycznego Polacy w ostatnich latach spożywają coraz mniej ziemniaków, a to duży błąd, ponieważ są zdrowe.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej nie ma wątpliwości, że ziemniaki to bardzo zdrowe warzywa. Zawierają witaminę C i to dość sporo, ponieważ, aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki. Niewiele osób o tym wie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W ziemniakach znajdziemy też witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych. Ponadto zawierają błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także takie składniki mineralne jak magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Jeśli będziemy jeść ziemniaki, szybko zauważymy, że nasza skóra, włosy i paznokcie są w lepszej kondycji. Dzięki ich obecności ziemniaki obniżają też ciśnienie krwi.
Ziemniaków powinni jednak wystrzegać się osoby, które cierpią na niewydolność nerek. Reumatyzm również jest przeciwskazaniem częstego spożywania ziemniaków, ponieważ może dojść do sztywności stawów.
Ziemniaki zawierają pięć razy mniej kalorii niż kasze i makarony, które bardzo często były polecane na dietach. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Mają też wysoki indeks sytości oraz są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Za "tuczące ziemniaki" odpowiadają dodatki. Są nimi m.in. okrasa, sosy na śmietanie, dodatek masła itd.