Bałtyk
-
Jak wybrać rybę w smażalni? Łatwiej chyba ułożyć kostkę Rubika. Uwaga m.in. na dorsza, ale pułapek jest więcej
Kto podczas pobytu nad Bałtykiem choć raz nie skusił się na "świeżą rybkę prosto z kutra", niech pierwszy rzuci kamieniem. Polacy na wakacjach chętnie stołują się w restauracjach, które serwują morskie przysmaki. Łatwo jednak naciąć się i trafić n...
-
Jakich ryb nie zamawiać nad Bałtykiem? "To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie"
Sezon wakacyjny w pełni i wielu Polaków wybiera wypoczynek nad ukochanym Bałtykiem. A wiadomo, jak jest się nad morzem, obowiązkowo trzeba zjeść rybę. Jednak zanim zamówimy w smażalni "rybę prosto z kutra", warto wiedzieć, czy taka ryba w ogóle ży...
-
"Paragony grozy" w Międzyzdrojach: wysokie ceny za gałkę lodów. "Kogo na to stać?"
Wakacje zbliżają się coraz większymi krokami. Niestety zbiegły się w czasie z rosnącą inflacją, co spowodowało, że coraz więcej osób skrupulatnie liczy każdy grosz. Jeden z turystów przesłał serwisowi wszczecinie.pl zdjęcie "paragonu grozy" z...
-
Czy w smażalniach nad morzem zjemy świeżą rybę? "To raczej mit"
Powoli zbliżają się wakacje. Wielu Polaków, jak co roku, z pewnością wyjedzie nad Bałtyk, gdzie będą stołować się między innymi w smażalniach, które kuszą turystów świeżą rybką prosto z morza. Czy aby na pewno tak jest? Ekspertka rozwiewa...
-
Wędzona rybka jak pamiątka znad morza. Ile można ją przechowywać?
Z wakacji nad wodą często przywozimy pyszną wędzoną rybkę. Dziś podpowiadamy wam, w jaki sposób i jak długo przechowywać takie przysmaki, by były tak smaczne, jak w dniu zakupu. W końcu szkoda, żeby takie pyszności się popsuły!
-
Surówka, frytki i smażona rybka - żelazny zestaw polskiego plażowicza. Jednak czy bałtyckie ryby są zdrowe?
Smażona ryba to dla wielu obowiązkowe danie, które trzeba zjeść przynajmniej raz, będąc nad morzem. Wiadomo, że samo smażenie oraz fakt, że często nie odbywa się na dopiero co wlanym oleju, nie robią z tego dania opcji fit. Jednak sporo osób martw...
-
Kupujesz rybkę bałtycką? Uważaj, bo może pochodzić z Chin [PORADNIK WYBIERANIA RYBY]
Lato: złoty sezon dla wszelakich smażalni, wędzarni i innych miejsc nad morzem i jeziorem podających "rybkę". To właśnie latem my, Polacy, nareszcie wyrabiamy zalecaną normę spożycia ryb - przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ale czy wiemy, co jemy i...
-
Za porcję ryby zapłaciła w Krynicy Morskiej 84 zł. "Wagę i cenę poznałyśmy dopiero podczas płacenia rachunku"
Czytelniczka nadesłała do nas zdjęcie paragonu z ceną, którą zapłaciła za porcję ryby w jednej z restauracji w Krynicy Morskiej. Jak pisze, o tym, że kwota będzie tak wysoka, dowiedziała się dopiero, kiedy otrzymała rachunek.