Schab w sosie grzybowym. Klasyka gatunku w jesiennej odsłonie. Smaku doda odrobina wytrawnego trunku

Jeśli szukasz przepisu na wykwintny, domowy obiad, przepis na schab w sosie grzybowym sprawdzi się idealnie. Mięso w połączeniu sezonowymi rarytasami wręcz rozpływa się w ustach. Smak podkreśli dodatek wytrawnego, czerwonego wina. Tak przygotowane danie zachwyci domowników i zachęci do dokładki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Schab w sosie grzybowym to przepis, który zrobi furorę zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i podany w środku tygodnia na obiad. Mięso w połączeniu z jesiennymi produktami to uczta zmysłów. Odrobina czerwonego wina i mieszanka przypraw nadadzą całości niepowtarzalnego smaku. 

Schab w sosie pieczarkowymPrzetestowałam przepis na schab w sosie pieczarkowym. Wyszedł pycha

Schab w sosie grzybowym - przepis na jesienny obiad 

Wybierając przepis bazujący na schabie, warto wiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne, ale i wymagające mięso. To także prawdziwa klasyka kuchni polskiej - podajemy go w postaci chrupiących kotletów, rolad czy jako dodatek do zapiekanek. Jest jednak składnik, który tworzy z nim wyśmienity duet. Mowa tu o grzybach

Kremowy, aromatyczny i delikatny sos grzybowy w połączeniu ze schabem to przepis na wyśmienity, jesienny obiad. Smaki ładnie się ze sobą łączą i przenikają, tworząc pyszne danie. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć, jest odrobina czerwonego wina, która sprawi, że mięso będzie soczyste, a całość nabierze charakteru. 

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Przepis na schab w sosie grzybowym

Składniki: 

  • 4 plastry schabu bez kości,
  • 200 g borowików, 
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • 500 ml bulionu,
  • 200 g śmietanki 30 proc.
  • 50 ml wytrawnego, czerwonego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia grzybów na plasterki.
  2. Następnie obieramy i kroimy cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy na patelnię z łyżką masła, gdy nabiorą kolorów, dodajemy grzyby. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
  3. W międzyczasie mięso kroimy na centymetrowe plastry, następnie lekko rozklepujemy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
  4. Do podduszonych grzybów dodajemy mięso i podsmażamy z obu stron. Dodajemy wino, zwiększamy moc palnika i czekamy, aż odparuje. Wlewamy bulion, doprawiamy i dusimy około 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
  5. Gdy mięso zmięknie, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż całość ładnie się zredukuje. 
  6. Mięso w sosie posypujemy drobno pokrojoną pietruszką i podajemy. 
Więcej o: