Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Schab w sosie grzybowym to przepis, który zrobi furorę zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i podany w środku tygodnia na obiad. Mięso w połączeniu z jesiennymi produktami to uczta zmysłów. Odrobina czerwonego wina i mieszanka przypraw nadadzą całości niepowtarzalnego smaku.
Schab w sosie grzybowym - przepis na jesienny obiad
Wybierając przepis bazujący na schabie, warto wiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne, ale i wymagające mięso. To także prawdziwa klasyka kuchni polskiej - podajemy go w postaci chrupiących kotletów, rolad czy jako dodatek do zapiekanek. Jest jednak składnik, który tworzy z nim wyśmienity duet. Mowa tu o grzybach.
Kremowy, aromatyczny i delikatny sos grzybowy w połączeniu ze schabem to przepis na wyśmienity, jesienny obiad. Smaki ładnie się ze sobą łączą i przenikają, tworząc pyszne danie. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć, jest odrobina czerwonego wina, która sprawi, że mięso będzie soczyste, a całość nabierze charakteru.
Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć
Przepis na schab w sosie grzybowym
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości,
- 200 g borowików,
- cebula,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- 500 ml bulionu,
- 200 g śmietanki 30 proc.
- 50 ml wytrawnego, czerwonego wina,
- sól,
- pieprz,
- pół pęczka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia grzybów na plasterki.
- Następnie obieramy i kroimy cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy na patelnię z łyżką masła, gdy nabiorą kolorów, dodajemy grzyby. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
- W międzyczasie mięso kroimy na centymetrowe plastry, następnie lekko rozklepujemy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
- Do podduszonych grzybów dodajemy mięso i podsmażamy z obu stron. Dodajemy wino, zwiększamy moc palnika i czekamy, aż odparuje. Wlewamy bulion, doprawiamy i dusimy około 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
- Gdy mięso zmięknie, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż całość ładnie się zredukuje.
- Mięso w sosie posypujemy drobno pokrojoną pietruszką i podajemy.