Menu na komunię - kilka przepisów na odświętne potrawy, których nie powstydzi się żaden domowy kucharz

Komunie pociech to dobra okazja dla domowych pań i panów domu, by popisać się przed gośćmi umiejętnościami kulinarnymi. Oczywiście o ile nie organizujecie przyjęcia w restauracji. Jeżeli zdecydowaliście się podjąć wyzwanie i szukacie inspiracji, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy.
Menu na komunię Menu na komunię Fot. Shutterstock

Komunia w domu - jakie menu?

Wprawdzie przyjęcia komunijne organizowane są w domach coraz rzadziej, wciąż nie brakuje chętnych do wyprawiania ich na własną rękę. Takie wydarzenia często wiążą się z dużym stresem, zarówno ze względu na samą uroczystość, jak i na fakt, że wokół stołu zasiądą najwięksi krytycy kulinarni - ciocie i babcie. Aby nieco ułatwić wam przygotowania, postanowiliśmy zebrać kilka przepisów, które możecie wykorzystać podczas odświętnego obiadu. Sami zobaczcie.

Zupa krem z pomidorów i papryki Zupa krem z pomidorów i papryki Fot. Shutterstock

Zupa krem z pomidorów i papryki

Składniki:

1 i 1/2 l bulionu domowej roboty
1 kg świeżych pomidorów
2 czerwone papryki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier
do dekoracji: śmietanka 30 proc. i świeża natka pietruszki lub liście bazylii

1. Pomidory nacinamy na wierzchu na wzór krzyżyka, a następnie umieszczamy je w misce w wrzątkiem. Dzięki nacięciu, łatwiej będzie nam obrać je ze skórki.

2. Podobnie postępujemy z paprykami, jednak nacinamy je kilkukrotnie wzdłuż.

3. Obrane ze skóry warzywa kroimy niezbyt dokładnie, tak samo jak cebulę, czosnek i marchewkę.

4. W garnku rozgrzewamy oliwę i przekładamy do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i przez chwilę smażymy je razem. Następnie do środka wkładamy pomidory, paprykę i marchewkę. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłączamy palnik.

5. Zawartość garnka blendujemy na gładką masę, po czym znów ustawiamy na ogniu. Dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

6. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, można zagęścić ją zasmażką, dodać kilka łyżek serka mascarpone lub wrzucić zblendowanego ugotowanego ziemniaka.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-ziołowym Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-ziołowym Fot. Shutterstock

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-ziołowym

Składniki:

1 kg polędwiczek wieprzowych
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 całe gałązki rozmarynu (lub 2 łyżki suszonych liści)
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa
1 l domowego bulionu
250 ml śmietany 18 lub 30 proc.

1. Polędwiczki oczyszczamy z wszelkich błonek i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

2. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy.

3. W szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na dość dużym ogniu obsmażamy polędwiczki. Następnie przesuwamy je na bok i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i przez chwilę razem smażymy.

4. Wlewamy gorący bulion, do środka wkładamy gałązki rozmarynu i doprawiamy gałką muszkatołową.

5. Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około pół godziny do momentu, aż mięso będzie delikatne, ale nie będzie się rozpadało.

6. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i gotujemy bez przykrycia przez kilka minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy wymieszać łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlać do garnka. Przed podaniem wyjmujemy gałązkę rozmarynu.

Takie danie najlepiej serwować z gotowanymi ziemniakami lub kluseczkami śląskimi.

Schab w leśnym sosie Schab w leśnym sosie Fot. Shutterstock

Schab w leśnym sosie

Składniki:

Mięso:

1 i 1/2 kg schabu
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu
2 gałązki rozmarynu
kilka gałązek tymianku
3 ząbki czosnku

Sos:

200 ml bulionu domowej roboty
100 ml śmietanki 30 proc
kilka suszonych grzybów, np podgrzybków, borowików
1/2 kg świeżych grzybów, np pieczarek
1 łyżeczka masła + łyżka oliwy
gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

1. Przygotowania rozpoczynamy dzień wcześniej. Schab oczyszczamy z większych błonek, po czym nacieramy go solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy do worka foliowego i odstawiamy do lodówki na całą noc.

2. Grzyby suszone umieszczamy w miseczce i zalewamy niewielką ilością wody, po czym zostawiamy je na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy je z wody i grubo siekamy.

3. Grzyby świeże oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy czosnek i smażymy go przez kilkanaście sekund. Następnie wrzucamy wszystkie grzyby i podgrzewamy do momentu, aż zmiękną. Wlewamy bulion, dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Możemy też dolać wodę, w której moczyły się grzyby, należy jednak uważać, by nie było w niej ziaren piasku, które czasem chowają się w suszu. Całość mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Do sosu dolewamy śmietankę i podgrzewamy go do momentu, aż zgęstnieje. Jeśli mimo odparowania, dalej jest zbyt rzadki, można zagęścić go tak, jak opisaliśmy w osobnym artykule.

5. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki. Przed podaniem wystarczy go podgrzać i wyjąć ze środka rozmaryn.

6. Gdy mięso będzie zamarynowane, obsmażamy je na dużym ogniu, aby je zamknąć. Dzięki temu będzie soczyste.

7. Następnie umieszczamy je w rękawie do pieczenia. Wokół rozkładamy obrany czosnek i zioła. Rękaw szczelnie zawiązujemy, a całość przekładamy do brytfanny lub blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 70 minut, po czym ostrożnie rozcinamy i rozchylamy rękaw. Pieczemy przez kolejnych 15 minut, aż mięso się zarumieni.

8. Upieczony schab odstawiamy na 10 minut, by soki rozeszły się po całym mięsie.

9. Kroimy plastry o szerokości ok. 2 cm, podajemy polane sosem.

Roladki z kurczaka Roladki z kurczaka Fot. Shutterstock

Roladki z kurczaka

Składniki:

3 podwójne piersi z kurczaka
sól, pieprz
ok. 200 g żółtego sera w kostce
12 plasterków szynki lub boczku
kilka łyżek mąki
3 jajka
szklanka bułki tartej
olej

1. Kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek. Piersi oddzielamy, a każdą z nich przekrawamy wzdłuż na pół tak, aby powstały dwa filety.

2. Każdy filet rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przykryć je folią, dzięki temu nie rozerwiemy struktury mięsa.

3. Następnie doprawiamy je z obu stron solą i pieprzem.

4. Ser kroimy w słupki i owijamy je w szynkę. Wkładamy go do środka każdego filetu, po czym całość zawijamy. Możemy spiąć mięso za pomocą wykałaczki lub związać je sznurkiem.

5. Gotowe roladki obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do momentu, aż zrumienią się na zewnątrz.

6. Odkładamy je na kratkę do studzenia ciast lub na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Takie roladki możemy zaserwować w towarzystwie sałatek, na przykład z selerem konserwowym albo białą kapustą oraz frytek lub gotowanych ziemniaków.

Kokosowa kostka Kokosowa kostka Fot. Shutterstock

Kokosowa kostka

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
300 g cukru białego
300 g mąki pszennej
80-100 g mąki ziemniaczanej
olej
proszek do pieczenia

Krem:

150 ml śmietanki kokosowej
150 ml śmietany kremówki
2 białe czekolady
250 g serka mascarpone
70 g wiórek kokosowych + kilka łyżek do dekoracji

1. Biszkopt pieczemy zgodnie ze wskazówkami z osobnego przepisu: Jak zrobić biszkopt?

2. W międzyczasie przyrządzamy krem. Śmietankę kokosową mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do środka połamaną czekoladę i pozostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy masę, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia.

3. W oddzielnej misce ubijamy kremówkę. Gdy będzie sztywna, stopniowo dodajemy mascarpone. Na końcu przelewamy masę czekoladową i wsypujemy wiórki kokosowe. Całość miksujemy na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.

4. Na czas pieczenia i studzenia biszkoptu, krem przechowujemy w lodówce.

5. Biszkopt dzielimy na dwa placki. Możemy do tego użyć nitki, długiego noża lub specjalnego noża strunowego.

6. Na jeden placek wykładamy 2/3 masy, przykrywamy go kolejnym plackiem. Ten pokrywamy pozostałą masą i posypujemy wiórkami kokosowymi do dekoracji.

7. Ciasto wstawiamy do lodówki lub chłodnego miejsca, aby wszystkie smaki się 'przegryzły'.

W tym przepisie warto dodać do masy dowolne owoce. Świetnie sprawdzą się pokrojone drobno ananasy lub kilka łyżek kwaśnego dżemu, na przykład z czarnej porzeczki.

Zobacz również:

Ciasto rafaello - jak je zrobić? Pomysły i przepisy na ciasto na krakersach i biszkopcie

Jak upiec kaczkę - przepis idealny na świąteczny obiad

Jak zrobić rosół? Przepis na tradycyjny rosół dla początkujących i zaawansowanych

Więcej o:
Copyright © Agora SA