• Link został skopiowany

Malinowa chmurka. Przepis na ciasto, które łączy w sobie to, co najlepsze. Od razu zniknie cała blacha

Malinowa chmurka to jedno z najpopularniejszych ciast przekładanych. Jeśli się wie, co składa się na poszczególne warstwy, to trudno się dziwić tej popularności. Kruchy spód, maliny i galaretka, krem i beza. Gdyby istniało niebo na ziemi, byłaby to właśnie malinowa chmurka. Przepis zawsze warto mieć pod ręką, bo deser jest świetny na każdą okazję.
Malinowa chmurka. Przepis na obłędne ciasto / zdjęcie ilustracyjne
Maciej Czekajewski / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Malinowa chmurka jest ciastem, które łączy w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej. Kruchy spód to jeden z najlepszych, jaki kiedykolwiek powstał. Do tego pyszny krem, słodka beza i galaretka z malinami - najlepiej świeżymi, jeśli akurat trwa sezon i jest do nich łatwy dostęp, ale w inne pory roku można spokojnie skorzystać z owoców mrożonych.

Zobacz wideo Sałatka ze szparagami

Faktem jest, że aby przygotować malinową chmurkę, potrzeba sporo składników i trochę czasu. Efekt wynagrodzi wam jednak wszelkie niedogodności. Jesteście ciekawi, jak smakuje malinowa chmurka? Przepis znajdziecie poniżej.

Malinowa chmurka. Przepis na ciasto, które łączy w sobie to, co najlepsze

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na bezę:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Na galaretkę:

  • litr wody
  • 3 galaretki malinowe
  • 550 g malin

Na krem:

  • mniejsze opakowanie mascarpone (zimne)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc. lub 30 proc. (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii

Sposób przygotowania:

Robimy kruche ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Siekamy, aż powstanie kruszonka. Wtedy dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.

Przygotowujemy galaretkę. W zagotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki malinowe. Dodajemy maliny (jeśli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich) i mieszamy. Czekamy, aż galaretka stężeje.

Następnie robimy bezę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, a potem powoli dodajemy cukier (nie przerywamy ubijania). Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Masę umieszczamy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C na ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy.

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, spłaszczamy i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni C. Pieczemy przez koło 15-20 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, a następnie wykładamy na nie tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki.

Robimy krem. Ubijamy razem wszystkie składniki do momentu, aż krem będzie gładki i sztywny. Krem przekładamy na galaretkę z malinami. Na wierzch kładziemy wysuszoną bezę. Wszystko wstawiamy jeszcze na około trzy godziny do lodówki. 

Nic nie smakuje tak dobrze, jak malinowa chmurka. Przepis może i jest czasochłonny, ale gwarantujemy, że gdy poczęstujecie tym ciastem gości, będą prosić o więcej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: