Malinowa chmurka. Przepis na ciasto, które łączy w sobie to, co najlepsze. Od razu zniknie cała blacha

Malinowa chmurka to jedno z najpopularniejszych ciast przekładanych. Jeśli się wie, co składa się na poszczególne warstwy, to trudno się dziwić tej popularności. Kruchy spód, maliny i galaretka, krem i beza. Gdyby istniało niebo na ziemi, byłaby to właśnie malinowa chmurka. Przepis zawsze warto mieć pod ręką, bo deser jest świetny na każdą okazję.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Malinowa chmurka jest ciastem, które łączy w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej. Kruchy spód to jeden z najlepszych, jaki kiedykolwiek powstał. Do tego pyszny krem, słodka beza i galaretka z malinami - najlepiej świeżymi, jeśli akurat trwa sezon i jest do nich łatwy dostęp, ale w inne pory roku można spokojnie skorzystać z owoców mrożonych.

Zobacz wideo Sałatka ze szparagami

Faktem jest, że aby przygotować malinową chmurkę, potrzeba sporo składników i trochę czasu. Efekt wynagrodzi wam jednak wszelkie niedogodności. Jesteście ciekawi, jak smakuje malinowa chmurka? Przepis znajdziecie poniżej.

Malinowa chmurka. Przepis na ciasto, które łączy w sobie to, co najlepsze

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na bezę:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Na galaretkę:

  • litr wody
  • 3 galaretki malinowe
  • 550 g malin

Na krem:

  • mniejsze opakowanie mascarpone (zimne)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc. lub 30 proc. (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii

Sposób przygotowania:

Robimy kruche ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Siekamy, aż powstanie kruszonka. Wtedy dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.

Przygotowujemy galaretkę. W zagotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki malinowe. Dodajemy maliny (jeśli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich) i mieszamy. Czekamy, aż galaretka stężeje.

Następnie robimy bezę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, a potem powoli dodajemy cukier (nie przerywamy ubijania). Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Masę umieszczamy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C na ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy.

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, spłaszczamy i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni C. Pieczemy przez koło 15-20 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, a następnie wykładamy na nie tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki.

Robimy krem. Ubijamy razem wszystkie składniki do momentu, aż krem będzie gładki i sztywny. Krem przekładamy na galaretkę z malinami. Na wierzch kładziemy wysuszoną bezę. Wszystko wstawiamy jeszcze na około trzy godziny do lodówki. 

Nic nie smakuje tak dobrze, jak malinowa chmurka. Przepis może i jest czasochłonny, ale gwarantujemy, że gdy poczęstujecie tym ciastem gości, będą prosić o więcej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: