Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Malinowa chmurka jest ciastem, które łączy w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej. Kruchy spód to jeden z najlepszych, jaki kiedykolwiek powstał. Do tego pyszny krem, słodka beza i galaretka z malinami - najlepiej świeżymi, jeśli akurat trwa sezon i jest do nich łatwy dostęp, ale w inne pory roku można spokojnie skorzystać z owoców mrożonych.
Faktem jest, że aby przygotować malinową chmurkę, potrzeba sporo składników i trochę czasu. Efekt wynagrodzi wam jednak wszelkie niedogodności. Jesteście ciekawi, jak smakuje malinowa chmurka? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
Na kruchy spód:
Na bezę:
Na galaretkę:
Na krem:
Sposób przygotowania:
Robimy kruche ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Siekamy, aż powstanie kruszonka. Wtedy dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.
Przygotowujemy galaretkę. W zagotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki malinowe. Dodajemy maliny (jeśli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich) i mieszamy. Czekamy, aż galaretka stężeje.
Następnie robimy bezę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, a potem powoli dodajemy cukier (nie przerywamy ubijania). Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Masę umieszczamy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C na ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy.
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, spłaszczamy i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni C. Pieczemy przez koło 15-20 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, a następnie wykładamy na nie tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Robimy krem. Ubijamy razem wszystkie składniki do momentu, aż krem będzie gładki i sztywny. Krem przekładamy na galaretkę z malinami. Na wierzch kładziemy wysuszoną bezę. Wszystko wstawiamy jeszcze na około trzy godziny do lodówki.
Nic nie smakuje tak dobrze, jak malinowa chmurka. Przepis może i jest czasochłonny, ale gwarantujemy, że gdy poczęstujecie tym ciastem gości, będą prosić o więcej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.