Robiąc te bezmięsne kotleciki, nie oczekiwałam wiele. Myślałam, że nikt w moim domu nie będzie chciał ich jeść, jednak miło się zaskoczyłam. Mój mąż tylko nakładał na talerz kolejne i kolejne kotlety, zajadając się w najlepsze. Po obiedzie zadeklarował zaś, że następnego dnia to on je przygotuje, bo ma ochotę na więcej.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Bezmięsne kotlety - przepis. Podstawa to kasza gryczana
Bezmięsne dania cieszą się coraz większą popularnością. Staram się ograniczać mięso, więc ten przepis na kotlety z kaszy gryczanej okazał się strzałem w dziesiątkę. Lista składników jest banalna - znajdziemy je w każdym sklepie, a część w naszej kuchni - a przygotowanie jeszcze prostsze.
Składniki:
- kasza gryczana,
- ser feta,
- cebula,
- pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki mąki,
- jajko,
- natka pietruszki lub koperek,
- przyprawy - sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz przyprawa do mięsa i papryka ostra.
Jak zrobić bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej z solą. Następnie podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Zetrzyj czosnek na tarce, a koperek lub natkę posiekaj. Pokrusz też ser feta. Następnie wymieszaj wszystko z kaszą.
- Wbij do nich jajko, dodaj przyprawy, mąkę i bułkę tartą, a następnie wymieszaj, by powstała kleista masa.
- Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Smaż na patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!