Bezmięsne kotleciki, które pokochał mój mąż mięsożerca. Żebyście widzieli, jak się nimi zajada

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Obiady bez mięsa coraz częściej goszczą w domach Polaków - nawet tych, którzy nie są weganami czy wegetarianami. I choć w moim domu jemy mięso, to często zdarza mi się przygotowywać dania, które go nie zawierają. Te bezmięsne kotleciki pokochał nawet mój mąż, który kręci nosem, gdy nie widzi na talerzu schabowego czy mielonego.

Robiąc te bezmięsne kotleciki, nie oczekiwałam wiele. Myślałam, że nikt w moim domu nie będzie chciał ich jeść, jednak miło się zaskoczyłam. Mój mąż tylko nakładał na talerz kolejne i kolejne kotlety, zajadając się w najlepsze. Po obiedzie zadeklarował zaś, że następnego dnia to on je przygotuje, bo ma ochotę na więcej. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Bezmięsne kotlety - przepis. Podstawa to kasza gryczana 

Bezmięsne dania cieszą się coraz większą popularnością. Staram się ograniczać mięso, więc ten przepis na kotlety z kaszy gryczanej okazał się strzałem w dziesiątkę. Lista składników jest banalna - znajdziemy je w każdym sklepie, a część w naszej kuchni - a przygotowanie jeszcze prostsze.  

Składniki: 

  • kasza gryczana, 
  • ser feta, 
  • cebula, 
  • pieczarki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki bułki tartej, 
  • 4 łyżki mąki, 
  • jajko, 
  • natka pietruszki lub koperek, 
  • przyprawy - sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz przyprawa do mięsa i papryka ostra. 

Jak zrobić bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej z solą. Następnie podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Zetrzyj czosnek na tarce, a koperek lub natkę posiekaj. Pokrusz też ser feta. Następnie wymieszaj wszystko z kaszą. 
  2. Wbij do nich jajko, dodaj przyprawy, mąkę i bułkę tartą, a następnie wymieszaj, by powstała kleista masa. 
  3. Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Smaż na patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego! 
Więcej o: