Babcia nauczyła mnie, jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Wszystko zależy od jednego dodatku

Kotlety mielone to klasyk wśród klasyków. Domowy obiad nie smakowałby bez nich tak samo. Kiedyś przysmak ten mi nie wychodził, jednak babcia zdradziła mi sposób na to, by mielone nie rozpadały się podczas smażenia. Wszystko zależy od jednego dodatku.

Kotlety mielone to sztandarowe danie tradycyjnej kuchni polskiej. Doskonale smakują z klasycznymi dodatkami, takimi jak: surówka, sałatka i ziemniaki. Są proste w przyrządzeniu, jednak nie raz sprawiają kłopoty. Czasem zdarza się bowiem, że kotlety rozpadają się podczas smażenia lub nie mają takiej konsystencji, na jakiej nam zależy. Bez obaw - jest na to rozwiązanie. Moja babcia zwyczajnie dodaje do masy mięsnej jeden warzywny składnik.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety babci zawsze wychodziły soczyste, pulchnie i mięciutkie. Głęboki smak wydobędziesz tym składnikiem

Kluczem do idealnie pulchnych, miękkich i zwartych kotletów mielonych jest nie tylko odpowiednia ilość i jakość mięsa oraz bułki tartej. Równie ważne jest wzbogacenie masy o... kapustę kiszoną! Odrobina posiekanego, kwaskowego warzywa sprawi, że przysmak Polaków wyjdzie soczysty i przepyszny. Gwarantujemy, że jeśli raz wypróbujesz tę metodę, to już nigdy nie wrócisz do poprzednich receptur. A że takimi skarbami należy się dzielić, to babciny przepis na mielone znajdziesz poniżej. 

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 160 g kapusty kiszonej,
  • cebula,
  • jajko,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz.

Kotlety mielone na domowy obiad. Sposób wykonania

Zacznij od odsączenia kapusty z soku. W kolejnym kroku posiekaj ją na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz, po czym pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki dokładnie opłucz, a następnie posiekaj. Mięso mielone umieść w misce. Dodaj pokrojoną kapustę, cebulę, pietruszkę oraz bułkę tartą. Wbij jajko i dopraw całość majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania.

Połącz składniki, a na koniec ręcznie uformuj z nich niewielkie, spłaszczone kotlety. Układaj je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem i smaż obustronnie, aż do przyrumienienia. Rumiane kotlety wyłóż na talerze. Świetnym dodatkiem dla nich będą gotowane lub pieczone ziemniaki z dodatkiem surówki z młodej kapusty bądź mizerii. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.