Ogórki na zimę robi się tak od stu lat. Liczy się ciekawa metoda babci

Mizeria na zimę to bardzo łatwy przepis i zdziwisz się, jak szybko możesz ją przygotować. Od wielu lat tak się ją przygotowywało i moja babcia zna ten przepis od swojej babci. Wiedziała ile soli potrzeba, by mizeria na zimę smakowała wyśmienicie.

Mizeria do słoików na zimę jest banalna w wykonaniu. Wystarczą świeże ogórki, oczywiście gruntowe i sól, oczywiście kamienna. Moja babcia całe swoje życie robiła najlepszą mizerię na zimę. Wystarczyło tylko odmoczyć z soli, połączyć ze śmietaną i całą zimę się zajadaliśmy pysznymi ogórkami. Ważna jednak była jedna rzecz i babcia doskonale o tym wiedziała. Nie tarła ogórków na mandolinie ani na tarce. Zawsze siekała je w nieco grubsze plastry. Dlaczego tak robiła? Zasolone ogórki oddają dużo wody i zmniejszają swoją grubość. Gdyby były starte na tarce, byłyby cienkie niczym kartka papieru. Oto przepis na mizerię na zimę do słoików, który jest w mojej rodzinie od dobrych kilkudziesięciu lat.

Zobacz wideo Kiszone pomidory. Zobacz, jak je zrobić

Mizeria do słoików na zimę - lepsza nie istnieje

Składniki:

  • 3 kg średnich ogórków gruntowych,
  • kilka łyżek posiekanego koperku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 pełne łyżki soli,
  • 4-5 łyżek octu.

Mizeria na zimę - sposób wykonania:

  1. Jeśli twoje ogórki były zrywane więcej niż 4 godziny wcześniej, przełóż je do miski i namocz w zimnej wodzie, by odzyskały utraconą jędrność. Mocz je przez ok. 2 godziny, następnie wyszoruj.
  2. Ogórki obierz i pokrój w plastry. Lepiej nie używaj tarki - wówczas plastry będą zbyt cienkie i stracą swoją sprężystość, a konsystencja mizerii bardziej będzie przypominała sos.
  3. Starte ogórki przełóż do miski, dodaj sól, cukier, ocet i koperek, i całość dokładnie wymieszaj dłońmi, masując, by składniki marynaty dokładnie weszły w ogórki. Pozostaw na godzinę.
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż ogórki razem z zalewą, która się wytworzyła i szczelnie zakręć.
  5. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Ułóż słoiki jeden obok drugiego tak, by się nie dotykały. Zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości słoików i zagotuj na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania pasteryzuj przez 5 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Masz ogórki w swoim ogrodzie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.