-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotletów mielonych nie robię jak wszyscy. Są soczyste i aromatyczne, bo nie używam zwykłego mięsa
Kotletów mielonych nie robię jak wszyscy. Są soczyste i aromatyczne, bo nie używam zwykłego mięsa
Polacy uwielbiają kotlety mielone i goszczą na naszych talerza naprawdę bardzo często. To bardzo bezpieczna opcja obiadowa - są nietrudne, zazwyczaj smaczne, można je zamrozić i dodawać różne dodatki. Jednak ja robię kotlety mielone inaczej. Nie używam mięsa mielonego, stawiam na składnik, który wszyscy wkładają do żurku. Są tak soczyste i aromatyczne, że nie sposób zjeść tylko jedną porcję.
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i robimy je na tyle często, że w końcu mogą się znudzić. Jednak nie z tym przepisem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kotlety mielone, ale nie z mielonego mięsa, którego wszyscy używamy. Zamiast klasycznej mielonej łopatki lub karkówki używam białek kiełbasy. Dzięki temu kotlety są soczyste, pełne aromatu i smakują dużo lepiej, niż klasyczne mieloniaki. Musicie wypróbować ten przepis - rodzina będzie cię wielbić na klęczkach.
Zobacz wideo Słyszeliście o kotletach z kaszanki? Jeśli nie, spójrzcie na nasze wideo
Kotlety mielone inaczej. Będą soczyste i dużo smaczniejsze
Składniki:
- ok. 1 kg białej surowej kiełbasy,
- 2 małe jajka,
- czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, odrobina majeranku,
- 2 ząbki czosnku lub pół cebuli startej na tarce,
- tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec.
Kotlety mielone z białej kiełbasy - sposób wykonania:
- Białą kiełbasę (a w zasadzie surowe i wyrobione mięso) wyjmij z osłonki i przełóż do miski. Wbij jajka i dodaj bułkę porządnie odciśniętą z mleka lub bulionu.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub cebulę startą na tarce. Następnie dodaj do smaku przyprawy i całość wyrób. Masa może być lekko kleista - to nic złego.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt niewielkich kotlecików. Następnie każdy z nich obtocz w bułce tartej i uklep.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz. Może to być smalec, może to być olej - dowolnie. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, połóż na nim kotlety i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż zrobią się rumiane i apetyczne.
Surową białą kiełbasę możesz wykorzystać też do wielu innych potraw. Możesz zrobić z niej delikatne pulpeciki w dowolnym sosie lub uformować w małe klopsy i podawać z bulionem lub zupami. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów lub kołdunów albo gołąbków.