Jarzynowa już nie jest królową świąt. W Wielkanoc rządzi ta ekspresowa sałatka siostry Anastazji

Nie oszukujmy się, sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Warto jednak obok niej postawić na sałatkę z rzodkiewek siostry Anastazji. Obie są pyszne i znikną w mgnieniu oka.

W 2024 roku Wielkanoc przypada na 31 marca (niedziela) i 1 kwietnia (poniedziałek). Warto więc już rozglądać się za ciekawymi przepisami na dania, które postawimy na wielkanocnym stole. Szczególnie warto zrobić tę sałatkę - pyszną i świeżą, a do tego błyskawiczną. 

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji. Wspaniała propozycja na Wielkanoc 

Przygotowanie sałatki z rzodkiewek siostry Anastazji, na którą przepis zdradziła w jednej ze swoich książek, jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności. Może przygotować ją nawet dziecko. Jej wykonanie nie zajmuje więcej niż kwadrans, a znika z miski jeszcze szybciej.  

Wielkanoc to święta jajeczne, więc nie może zabraknąć ich również w tej sałatce. Lista składników jest prosta, a każdy z nich znajdziemy z powodzeniem w sklepie. Co więcej, większość składników być może mamy już w kuchni.  

Składniki: 

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku, 
  • 3-4 jajka, 
  • pół cebuli, 
  • serek wiejski, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Prosta sałatka na Wielkanoc. Pyszna, chrupiąca i banalnie prosta w przygotowaniu  

Sposób przygotowania:  

  1. Pierwszym krokiem do przygotowania sałatki siostry Anastazji jest ugotowanie jajek na twardo. Po ostudzeniu i obraniu należy pokroić je w drobną kostkę. 
  2. Następnie kroimy też cebulę oraz szczypiorek. 
  3. Rzodkiewki ścieramy na tarce albo kroimy je w drobną kostkę, cienkie plasterki lub słupki. 
  4. Pokrojone składniki należy przełożyć do jednej miski i dodać do nich serek wiejski. 
  5. Wszystko należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy w towarzystwie kromki świeżego chleba lub grzanek. Doskonale sprawdzi się też jako pasta na tosty.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.