Przepis na rybę po grecku to klasyk. A może dziś na obiad ryba po japońsku?

Ryba po japońsku to wyjątkowy przepis dla wielbicieli wyrazistych smaków i aromatów. Stanowi ciekawą alternatywę dla znanej i delikatnej ryby po grecku. Przepis na rybę po japońsku jest naprawdę prosty i świetnie sprawdzi się na świątecznym lub codziennym stole. Zrób ją dziś na obiad, będzie pyszna.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Przepis na rybę po grecku doskonale znamy. Usmażone filety przykryte pod warstwą duszonych warzyw to nieodłączny element świątecznego menu. Ryba po grecku jest delikatna i subtelna w smaku. Co jeśli jednak wolimy nieco bardziej intensywne dania? Przepis na rybę po japońsku sprawdzi się idealnie - mieszanka smaków słodkiego, kwaśnego i pikantnego trafi w gusta wielu smakoszy. Przepis jest bardzo prosty, podstawą jest oczywiście dobrej jakości ryba.

Ryba po japońsku - przepis:

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 4 średnie cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • ok. 6 łyżek octu
  • 8 łyżek ketchupu
  • ok. 8 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka soli
  • pieprz i sól

Ryba po japońsku - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokrojenia ryby na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do ryb), obtocz w mące i usmaż na złoty kolor.
  2. Na drugiej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i całość duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  3. W sporym naczyniu przygotuj zalewę - wymieszaj dokładnie ze sobą koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, cukier, ketchup i sól. 
  4. Tak przygotowaną zalewę wlej do farszu. Delikatnie,
    ale dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Rybę po japońsku podawaj warstwowo - najpierw warstwa farszu, warstwa ryby i na zmianę.

Jeśli chcesz nieco urozmaicić przepis na rybę po japońsku - usmaż rybę w cieście naleśnikowym. Przygotuj ciasto takie jak na naleśniki (ewentualnie nieco gęstsze), zanurz kawałki ryby i smaż na gorącym oleju, aż będą apetycznie złote. Tak przygotowana ryba zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole, a twoja rodzina będzie nią zachwycona. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: