Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Przepis na rybę po grecku doskonale znamy. Usmażone filety przykryte pod warstwą duszonych warzyw to nieodłączny element świątecznego menu. Ryba po grecku jest delikatna i subtelna w smaku. Co jeśli jednak wolimy nieco bardziej intensywne dania? Przepis na rybę po japońsku sprawdzi się idealnie - mieszanka smaków słodkiego, kwaśnego i pikantnego trafi w gusta wielu smakoszy. Przepis jest bardzo prosty, podstawą jest oczywiście dobrej jakości ryba.
Zupa fasolowa - przepis babci robi furorę. Jak ją zrobić
Ryba po japońsku - przepis:
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 4 średnie cebule
- koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki oleju
- ok. 6 łyżek octu
- 8 łyżek ketchupu
- ok. 8 łyżeczek cukru
- 1 łyżka soli
- pieprz i sól
Ryba po japońsku - sposób przygotowania:
- Zacznij od pokrojenia ryby na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do ryb), obtocz w mące i usmaż na złoty kolor.
- Na drugiej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i całość duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- W sporym naczyniu przygotuj zalewę - wymieszaj dokładnie ze sobą koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, cukier, ketchup i sól.
- Tak przygotowaną zalewę wlej do farszu. Delikatnie,
ale dokładnie wszystko wymieszaj.
- Rybę po japońsku podawaj warstwowo - najpierw warstwa farszu, warstwa ryby i na zmianę.
Przepis na ciasteczka twarogowe. Potrzebujesz 4 składników
Jeśli chcesz nieco urozmaicić przepis na rybę po japońsku - usmaż rybę w cieście naleśnikowym. Przygotuj ciasto takie jak na naleśniki (ewentualnie nieco gęstsze), zanurz kawałki ryby i smaż na gorącym oleju, aż będą apetycznie złote. Tak przygotowana ryba zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole, a twoja rodzina będzie nią zachwycona. Smacznego!