Szukasz inspiracji na domowej roboty ciasto? Przepis na placek z jabłkami sprawdzi się wybornie o każdej porze! Jest nie tylko niebywale smaczny, ale także bardzo łatwy i niskobudżetowy. Bez obaw - długie, kilkugodzinne przygotowania także nie są tutaj koniecznością! Jest za to smacznie, szybko i zdrowo!
Placek z jabłkami jakiego nie robi nawet babcia
Szybkie ciasto idealne na lato to nic innego jak klasyka gatunku, czyli wyborny placek z jabłkami. Nie obejdzie się zatem bez lekko kwaśnych, dorodnych owoców, bazy w postaci delikatnego ciasta i kilku innych słodkich dodatków. Efekt jest jednak przepisem na szczęście i wybornym deserem, który zachwyci kubki smakowe niemalże każdego. W składzie króluje prostota, jednak nie można zapomnieć o drobnych szczegółach. Tu króluje wyśmienita jakość, prostota i smak!
Placek z jabłkami to prosty i smaczny wypiek, który sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty, ale także jako poczęstunek dla gości. Warto jednak wiedzieć, że rady z babcinego przepiśnika są kluczem do sukcesu. Zważać trzeba na proporcje, listę składników i jakość owoców. Efekt jest nie tylko idealnie słodki, ale także wilgotny i pachnący cynamonem - jest jednak jeden minus, niestety znika z patery w mgnieniu oka! Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Przepis na banalnie prosty placek z jabłkami
Składniki:
- 5 jajek,
- 2 duże kwaśne jabłka,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego,
- cukier puder i cynamon do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od rozpuszczenia masła lub margaryny w rondelku.
- Gdy tłuszcz zmieni konsystencję na płynną, odłóż go do ostygnięcia.
- W tym czasie umyj i obierz jabłka. Owoce następnie pokrój w plastry lub większą kostkę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie formy przygotowane owoce.
- Teraz pora na ciasto - jaja ubijaj z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodaj roztopiony wcześniej tłuszcz, wanilię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Masę cały czas miksuj, do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto przelej do formy z jabłkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz 45 minut.
- Po tym czasie dokonaj testu suchego patyczka - jeśli po wbiciu w ciasto wykałaczki lub patyczka do szaszłyków będzie on czysty, a nie - oblepiony ciastem, to znak, że czas wyjąć blaszkę z piekarnika.
- Wystudzone ciasto przekręć do góry nogami, by jabłka znalazły się na wierzchu wypieku.
- Teraz wystarczy tylko udekorować nasz placek cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego!