Ekspresowy placek z jabłkami, który smakuje lepiej niż u babci. Cukierniczy banał gotowy w okamgnieniu

Nie ma nic lepszego od domowej roboty ciast, a najlepiej smakują oczywiście te, które są ekspresowe i łatwe w przygotowaniu. Kultowy placek z jabłkami nie ma sobie równych - to nie tylko esencja smaków, ale też cukierniczy banał z którym poradzi sobie nawet nowicjusz. Tu rządzi prostota, obłędny smak i przede wszystkim niewielka lista składników.

Szukasz inspiracji na domowej roboty ciasto? Przepis na placek z jabłkami sprawdzi się wybornie o każdej porze! Jest nie tylko niebywale smaczny, ale także bardzo łatwy i niskobudżetowy. Bez obaw - długie, kilkugodzinne przygotowania także nie są tutaj koniecznością! Jest za to smacznie, szybko i zdrowo! 

Placek z jabłkami jakiego nie robi nawet babcia

Szybkie ciasto idealne na lato to nic innego jak klasyka gatunku, czyli wyborny placek z jabłkami. Nie obejdzie się zatem bez lekko kwaśnych, dorodnych owoców, bazy w postaci delikatnego ciasta i kilku innych słodkich dodatków. Efekt jest jednak przepisem na szczęście i wybornym deserem, który zachwyci kubki smakowe niemalże każdego. W składzie króluje prostota, jednak nie można zapomnieć o drobnych szczegółach. Tu króluje wyśmienita jakość, prostota i smak! 

Placek z jabłkami to prosty i smaczny wypiek, który sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty, ale także jako poczęstunek dla gości. Warto jednak wiedzieć, że rady z babcinego przepiśnika są kluczem do sukcesu. Zważać trzeba na proporcje, listę składników i jakość owoców. Efekt jest nie tylko idealnie słodki, ale także wilgotny i pachnący cynamonem - jest jednak jeden minus, niestety znika z patery w mgnieniu oka! Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Przepis na banalnie prosty placek z jabłkami

Składniki: 

  • 5 jajek,
  • 2 duże kwaśne jabłka,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego,
  • cukier puder i cynamon do dekoracji.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od rozpuszczenia masła lub margaryny w rondelku. 
  2. Gdy tłuszcz zmieni konsystencję na płynną, odłóż go do ostygnięcia. 
  3. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Owoce następnie pokrój w plastry lub większą kostkę. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie formy przygotowane owoce. 
  5. Teraz pora na ciasto - jaja ubijaj z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodaj roztopiony wcześniej tłuszcz, wanilię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  6. Masę cały czas miksuj, do połączenia wszystkich składników.
  7. Ciasto przelej do formy z jabłkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz 45 minut.
  8. Po tym czasie dokonaj testu suchego patyczka - jeśli po wbiciu w ciasto wykałaczki lub patyczka do szaszłyków będzie on czysty, a nie - oblepiony ciastem, to znak, że czas wyjąć blaszkę z piekarnika.
  9. Wystudzone ciasto przekręć do góry nogami, by jabłka znalazły się na wierzchu wypieku.
  10. Teraz wystarczy tylko udekorować nasz placek cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.