Kultowy polski rarytas, czyli galareta zwana zimnymi nóżkami. Z tym składem wyjdzie klarowna i smaczna

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Dla niektórych to prawdziwy polski rarytas, dla innych zaś prawdziwy koszmar. mowa tu o zimnych nóżkach, które często goszczą na świątecznych stołach lub serwowane są jako przekąska. Kultowe danie warto jednak przygotować według starej babcinej receptury - ta z kolei bogata jest w mięsne dodatki, które gwarantują smakowity i klarowny efekt.

Czym byłyby imieniny, rodzinne spotkania i święta bez kultowych przekąsek? A jak przekąski to obowiązkowo zimne nóżki! Przepis to bułka z masłem, jednak jak warto pamiętać o z pozoru drobnych szczegółach, które na koniec zaważą o smaku naszego smakołyku. Mowa tu oczywiście o mięsie, jakie dodajemy. 

Klarowne i smaczne zimne nóżki - smakują jak te od babci 

Galareta to jeden z przysmaków, który jest znany zwłaszcza tym, którzy dorastali w latach 90. Wówczas imieniny, święta czy inne ważne okazje bez tego nie miały szans się odbyć. Smakowita tradycja w wielu domach jest podtrzymywana do dziś. Przepis nie jest trudny, a efekt zawsze wychodzi palce lizać. Wystarczy trzymać się babcinych zasad, a obejdzie się bez kulinarnej wpadki. Złotą zasadą jest oczywiście wybór mięsa, który zaważy nie tylko o smaku, ale i pięknej prezencji naszej wytrawnej galarety

Jak się okazuje poza charakterystyczny smakiem, zimne nóżki są to prawdziwym zastrzykiem zdrowia i witamin - rarytas nie tylko zadba o podniebienie, ale i kondycje skóry czy stawów. W tłustych podrobach, które są bazą zimnych nóżek, znajdziemy całą masę chrząstek, błon i powięzi, a te z kolei są obfite w kolagen i elastynę. Jak zatem przygotować idealną galaretę? Podstawą jest dobrej jakości mięso. Idealnie sprawdzą się kurze łapki, goleń i gicze wieprzowe, a także ogony wieprzowe i wołowe. 

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Wytrawna galareta w wersji lususowej - dodaj te składniki a wyjdzie obłęd

Składniki:

  • duża golonka wieprzowa ze skórą o wadze ok. 1,5 kg
  • ok. 500 g żeberek wieprzowych,
  • 4 nogi wieprzowe, oczyszczone,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • opalona cebula,
  • por,
  • 6 ząbków czosnku,
  • puszka groszku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie przepłucz. Kiedy woda będzie już czysta, włóż porcję do garnka i zalej zimną wodą.  Włącz bardzo małą moc palnika i gotuj, aż zbiorą się szumowiny - usuń je łyżką cedzakową. 
  2. Dodaj pięć kulek ziela angielskiego oraz cztery listki laurowe. Do naczynia wrzuć także obraną także obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę i pora w całości.
  3. Na koniec tylko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowane składniki gotuj na małym ogniu przez prawie trzy godziny. 
  4. Gdy mięso pięknie się rozpadnie i będzie odchodzić od kości, należy je wyłowić i poporcjować. 
  5. Wywar przecedź przez sito. 
  6. Przygotuj foremki lub pucharki. Na dno układaj poszarpane kawałki mięsa, a także pokrojoną marchewkę, groszek i inne dowolne dodatki. Polecamy też odrobinę natki. Całość zalej bulionem i pozostaw do przestygnięcia. Chłodne galaretki włóż do lodówki. 
  7. Po kilku godzinach leżakowania w chłodni zimne nóżki są gotowe do podania, smacznego!
Więcej o:

Komentarze (1)

Kultowy polski rarytas, czyli galareta zwana zimnymi nóżkami. Z tym składem wyjdzie klarowna i smaczna

razwmordeczke
2 lata temu
Szanowna Pani, po pierwsze zimne nóżki to nie wynalazek z lat 90. po drugie, do jasnej nędzy, to nie są podroby!
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).