Prostsze ciasteczka chyba nie istnieją. No, może poza tymi, które robi się z trzech składników... W tym przepisie na ciastka budyniowe nie ma nic, co mogłoby się nie udać. Nie trzeba nawet wałkować ciasta, która to czynność wiele osób drażni i zniechęca do pieczenia. Nasza receptura wymaga jedynie wymieszania produktów i zagniecenia ciasta. Jest idealna dla każdego minimalisty. Przekonaj się, że te ciasteczka zrobią furorę i gdy upieczesz je raz, na dobre zagoszczą w twoim kuchennym repertuarze.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciastka budyniowe to naprawdę banał. Wystarczy bowiem wymieszać ze sobą składniki. Do dużego naczynia najpierw wsyp mąkę, potem proszek budyniowy, cukier puder, a na końcu pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieć ciasto tak, by powstała gładka kula (możesz najpierw pomóc sobie widelcem, by nie nagrzewać ciasta, a dopiero gdy powstanie kruszonka, użyć rąk). Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj od niego niewielkie kawałki. Formuj z nich kuleczki, potem lekko spłaszczaj w dłoniach lub widelcem i układaj na blasze. Piecz przez 12 do 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Ciastka budyniowe doskonale pasują do gorącej herbaty, kawy lub kakao, które jesienią i zimą są naszymi nieodłącznymi towarzyszami.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Komentarze (0)
Te ciasteczka to hit jesieni. Zrobisz je z tylko czterech składników
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!