• Link został skopiowany
  • 0

Te ciasteczka to hit jesieni. Zrobisz je z tylko czterech składników

Jakie są najlepsze ciasteczka? Takie, które robi się szybko, łatwo i najlepiej tylko z kilku składników. I my mamy dla ciebie właśnie taki przepis na ciastka budyniowe. Są słodkie, pyszne i po ich spróbowaniu od razu się rozchmurzysz. Jesienne troski znikną błyskawicznie. Tak samo zresztą, jak te ciasteczka.
Ciastka budyniowe z czterech składników
Bai_graphy / Shutterstock

Prostsze ciasteczka chyba nie istnieją. No, może poza tymi, które robi się z trzech składników... W tym przepisie na ciastka budyniowe nie ma nic, co mogłoby się nie udać. Nie trzeba nawet wałkować ciasta, która to czynność wiele osób drażni i zniechęca do pieczenia. Nasza receptura wymaga jedynie wymieszania produktów i zagniecenia ciasta. Jest idealna dla każdego minimalisty. Przekonaj się, że te ciasteczka zrobią furorę i gdy upieczesz je raz, na dobre zagoszczą w twoim kuchennym repertuarze.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na równie proste ciastka amoniaczki

Przepis na ciastka budyniowe, które zrobisz z czterech składników

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • jedno opakowanie budyniu śmietankowego (40 g).

Sposób przygotowania:

Ciastka budyniowe to naprawdę banał. Wystarczy bowiem wymieszać ze sobą składniki. Do dużego naczynia najpierw wsyp mąkę, potem proszek budyniowy, cukier puder, a na końcu pokrojone w małą kostkę masło. Zagnieć ciasto tak, by powstała gładka kula (możesz najpierw pomóc sobie widelcem, by nie nagrzewać ciasta, a dopiero gdy powstanie kruszonka, użyć rąk). Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Ciastka budyniowe
Ciastka budynioweumaruchan4678 / Shutterstock

Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj od niego niewielkie kawałki. Formuj z nich kuleczki, potem lekko spłaszczaj w dłoniach lub widelcem i układaj na blasze. Piecz przez 12 do 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Ciastka budyniowe doskonale pasują do gorącej herbaty, kawy lub kakao, które jesienią i zimą są naszymi nieodłącznymi towarzyszami.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o:

Komentarze (0)

Te ciasteczka to hit jesieni. Zrobisz je z tylko czterech składników

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).