Tego lata odkryj kuchnię węgierską i sprawdź jak smakuje zupa gulaszowa. Przepis tak łatwy, że zrobisz go z pamięci

Zupa gulaszowa to danie nie tylko na chłodniejsze, jesienne dni. Przepis na ten pożywny posiłek sprawdzi się również latem, kiedy to mamy dostęp do większości warzyw potrzebnych do ugotowania aromatycznej zupy. Jej niepodważalnym plusem jest również fakt, że to danie jednogarnkowe, dzięki czemu na koniec nie będzie czekać nas góra zmywania.

Jako sycący i pożywny posiłek doskonale sprawdzi się zupa gulaszowa. Przepis zaczerpnięty został z tradycyjnej kuchni węgierskiej, jednak Polacy pokochali te mocniejsze smaki, a podobne dania na stałe zostały w naszych domach. Choć składników jest wiele, to przygotowanie zupy gulaszowej jest banalnie proste. W gruncie rzeczy wszystko można zrobić w jednym garnku, dzięki czemu nie skażemy się na dodatkowe godziny sprzątania kuchni po kulinarnych podbojach. Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gulasz wołowy

Nie żałuj sobie zupy gulaszowej

Ta pikantna i aromatyczna zupa, dzięki ostrym przyprawom, świetnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Dodatkowo będzie dzięki temu rozgrzewająca, przez co idealnie nada się na dni spędzone na dalekich wędrówkach czy zabawie nad wodą, po której nierzadko wraca się zmarzniętym. Do jej przygotowania najlepiej nada się mięso wieprzowe, ale śmiało można sięgnąć również po wołowinę, lub pomieszać mięsa pół na pół. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Dobrze pamiętać również, by nie dodawać pomidorów do zupy, zanim reszta składników nie będzie ugotowana. Zawarty w pomidorach kwas zahamuje proces gotowania, przez co łatwo skończyć z twardymi i surowymi ziemniakami w zupie.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 białe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr bulionu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki wędzonej papryki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz.

Zupa gulaszowa z ziemniakami. Przygotujesz ją w ten sposób

  1. Cebule, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, zaś paprykę umyj i wszystkie warzywa siekamy w grubą kostkę i przekładamy w oddzielne naczynia. Czosnek przeciskamy przez praskę do małej miseczki
  2. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę oraz podsmażamy czosnek. Można to zrobić również w garnku, ale tam składniki mogą łatwiej przywierać
  3. Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli oraz czosnku. Wieprzowinę smażymy z każdej strony. Powinno być lekko rumiane.
  4. Zawartość patelni przekładamy do głębokiego garnka, dodajemy również marchew, pietruszkę, paprykę i ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu.
  5. Do zupy dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy zarówno pomidory z puszki, jak i koncentrat. Gotujemy jeszcze 15 minut.
  6. Przed podaniem możemy ją dodatkowo doprawić solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy również posiekaną drobno natką pietruszki. Serwować z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA