Makowiec japoński lepszy od babcinych placków? To ciasto poza bakaliami kryje owocową niespodziankę

Makowiec japoński to absolutny hit sylwestrowego stołu. Obłędne ciasto łączy kilka ciekawych składników jak bakalie, mak i owoce. Taka kompozycja nie może się nie udać, a na dodatek pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Ciasto idealne na Nowy Rok? Wybór w tej kwestii jest banalnie prosty - postaw na makowiec japoński, a twoi goście oszaleją z zachwytu. Ciasto łączy kilka wybitnych smaków, przez co rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. 

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Makowiec japoński zamiast klasycznego ciasta? Ta słodycz nie ma konkurencji 

W świątecznym menu znajdziemy opasłą listę tradycyjnych dań i wypieków. Na słodkim stole królują zazwyczaj babcine placki, piernik czy makowiec. Warto jednak postawić na nieco inną wersję klasyki - makowiec japoński sprawdzi się w tej roli doskonale! Przepis jest prosty, a efekt robi ogromne wrażenie. 

W przeciwieństwie do tradycyjnego makowca ten w wersji japońskiej ma o wiele bogatszy skład. Poza solidną porcją bakalii nie brakuje też jabłek - najlepiej kwaśnych odmian, czy dobrego jakościowo miodu. Wszystko to tworzy znakomitą całość i niebywale piękne dzieło cukiernicze. Warto jednak podzielić pracę na kilka etapów - wówczas pójdzie jak z płatka. 

Przepis na makowiec japoński - hojna porcja owoców i bakalii  to podstawa 

Składniki:

  • 500 g mielonego maku,
  • 600 g jabłek np. reneta
  • 200 g masła,
  • litr mleka,
  • 7 jajek,
  • 400 g cukru pudru,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g miksu bakalii, 
  • hojna łyżka miodu,
  • kilka kropli aromatu migdałowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Suchy mak mielony wsyp do garnka i zalej mlekiem. Gotuj pod przykryciem przez. pół godziny. Pamiętaj, by często mieszać masę, by się nie przypaliła. 
  2. Oddziel żółtka od białek. 
  3. Kremowe masło ubij na jasną masę z dodatkiem cukru. Następnie cały czas miksując, dodawaj żółtka. 
  4. Do masy jajecznej dodawaj teraz po łyżce masy - wszystko cały czas miksuj na niewielkich obrotach. Teraz podobnie postępuj z kaszą manną. 
  5. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do masy wsyp także proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód i aromat. Wszystko dokładnie zmiksuj. 
  6. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo do masy makowej, wymieszaj szpatułką. 
  7. Prostokątną masę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wyrównaj wierzch. 
  8. Makowiec japoński piecz w 190 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka. 
  9. Ciasto serwuj z czekoladową polewą lub lukrem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.