Tę zupę musisz zrobić wiosną. Pyszna i aromatyczna. Poznaniacy śmiesznie na nią mówią

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Na straganach i w marketach pojawiły się pierwsze główki młodej kapusty i oznacza to jedno: sezon na najpyszniejsze wiosenne warzywo właśnie wystartował. Młodą kapustę można zrobić na wiele sposobów, ale dziś zdradzimy przepis na wyborną, aromatyczną, lekką, choć sycąca zupę z młodej kapusty. Przepis znany jest w różnych wersjach w całej Polsce, ale to w Wielkopolsce śmiesznie się go nazywa.

Wszyscy kochamy młodą kapustę i kiedy tylko pierwsze ciemnozielone główki pojawią się w warzywniakach i marketach, pędzimy i kupujemy, jakby jutra miało nie być. To zrozumiałe - młoda kapusta najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem, a sezon przecież nie trwa wiecznie. Dziś mamy dla was coś z klasyki kuchni polskiej, a ściślej rzecz ujmując - kuchni wielkopolskiej. Zupa z młodej kapusty to jeden ze sztandarowych przepisów tego regionu i chociaż słynna jest także na Kielecczyźnie, na Podkarpaciu i Warmii i Mazurach, to jednak to poznaniacy wymyślili tę śmieszną nazwę.

Dlaczego na zupę z młodej kapusty mówi się parzybroda? Cóż, niektórzy uważają, że dlatego, że zupa jest tak pyszna, że nikt nie chce czekać aż ostygnie, więc je się ją bardzo gorącą, niemal parzącą w usta i brodę (gdy spłynie z łyżki). Jak zatem zrobić klasyczną parzybrodę, która smakuje jak od poznańskiej babuni? Nic prostszego. Uzbrój się w kiełbasę, boczek i kilka dodatków. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kapustę małosolną. Lepsza od ogórków

Zupa z młodej kapusty. Jak zrobić klasyczną parzybrodę?

Składniki:

  • 1 większa główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 200 g swojskiej kiełbasy, najlepiej wędzonej,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • kilka ziemniaków (opcjonalnie),
  • koperek,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • odrobina smalcu,
  • dowolny bulion lub lekki rosół,
  • opcjonalnie: zasmażka.

Parzybroda - sposób wykonania:

  1. Kiełbasę pokrój w talarki, a boczek w kostkę. Cebulę posiekaj w dość drobną kostkę. Kapustę poszatkuj ostrym nożem lub zetrzyj na mandolinie, a marchewkę zetrzyj lub także pokrój w talarki. Seler też możesz zetrzeć na tarce.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu, wystarczy łyżeczka. Następnie dodaj boczek i kiedy się wytopi, dodaj kiełbasę oraz cebulę. Podsmażaj całość do zeszklenia, następnie dodaj marchewkę, seler i kapustę. Podsmażaj, aż kapusta zwiędnie.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz do smaku i ziemniaki pokrojone w kostkę, jeśli ich używasz. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. W połowie gotowania dodaj koperek.
  4. Kiedy zupa będzie już gotowa, możesz dodać zasmażkę z mąki i masła albo smalcu, jednak nie jest to konieczne. Możesz także dodać trochę koncentratu pomidorowego, jeśli chcesz - wersja z koncentratem jest znana na Mazowszu. 
Więcej o: