jedzenie
-
Myć czy obierać pieczarki? Oto jest pytanie. Koleżanka po gastronomii zaskoczyła mnie odpowiedzią
Pieczarki to idealna baza do zupy albo sosu. Ich przygotowanie może jednak sprawiać kłopot. Wiele osób zastanawia się, czy grzyby trzeba myć. Może wystarczy tylko je obrać? Postanowiłam zapytać o to koleżankę kucharkę, która zna się na gotowaniu j...
-
Co zrobić z żółtek po bezie? Kogel-mogel to niejedyna opcja. Ciasto z resztek w sam raz do kawy
Beza to jeden z najbardziej lubianych deserów. Przygotowuje się ją z głównie z białek jajek i cukru. W kuchni zostają wtedy żółtka, z którymi nie ma co zrobić, a przynajmniej tak ci się tylko wydaje. Podpowiadamy, co można zrobić z samych żółtek.
-
Ten szybki przepis na ciasto ma 55 lat. Nie trzeba ubijać ani ucierać masy. Potrzebny tylko blender
Czy można w blenderze zrobić ciasto? Chociaż ten pomysł wielu osobom wydaje się dziwny, to jest to jak najbardziej możliwe. Na dodatek przepis na pyszny deser został wymyślony dawno temu, bo w 1969 roku.
-
Bez nich świąt nie będzie! Rozpoznasz bakalie na zdjęciach? Pobij 10/15
Przed tobą quiz kulinarny! Pytamy w nim o orzechy, suszone owoce, czyli ogółem - bakalie. Te smaki kojarzą nam się głównie z okresem świątecznym. Bez nich nie byłoby pysznych deserów! Rozpoznasz wszystkie bakalie na zdjęciach? Przekonajmy się,...
-
Na weselach w Lublinie nie jedzą flaków ani strogonowa. Wolą sycące danie z ogórkiem kiszonym
Lubisz dania jednogarnkowe, a gulasz mógłbyś jeść co tydzień? Jeśli tak, z pewnością posmakuje ci potrawa pochodząca z Lubelszczyzny. Jest bardzo pożywna, a w smaku przypomina leczo. Oto oryginalny przepis na forszmak.
-
Nostalgiczny quiz kulinarny. Pamiętasz te kultowe smaki PRL? Pobij 7/10!
Jesteś osobą wychowaną w czasach PRL-u? W takim razie ten nostalgiczny quiz kulinarny obudzi w tobie wiele wspomnień. Pytamy o kultowe smaki PRL, w rolach głównych zupa mleczna, placki ziemniaczane i inne smakołyki. Uda ci się zdobyć 10/10? Sprawdź!
-
Co oznacza biały nalot na kiełbasie? Nie każdy to wie i popełnia błąd. Wyjaśniamy, czy można ją jeść
Na różnego rodzaju naloty na jedzeniu zwykle spoglądamy dość podejrzliwie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo zmieniony wygląd żywności często rzeczywiście świadczy o tym, że należy się z nią pożegnać. Nie zawsze trzeba jednak postępować tak drastyczni...
-
Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów? Nawet nie myśl o sedesie. Tylko napytasz sobie biedy
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych technik przyrządzania potraw. Wiele osób nie ma jednak pojęcia, jak pozbyć się tłuszczu z patelni, gdy już przygotujemy ulubione kotlety. Podpowiadamy, co zrobić z olejem po smażeniu.
-
Nie jesteś fanem polskiej kuchni? Nawet nie licz na maksa w tym quizie
Dzisiejszy quiz kulinarny przygotowany jest specjalnie dla fanów polskiej kuchni. Jesteś prawdziwym łasuchem? Jeśli tak, to w tym quizie masz ogromną szansę na zdobycie maksa! Trzymamy kciuki za wysokie wyniki!
-
Kuchnia to twoje ulubione miejsce? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Lubisz spędzać czas w kuchni i gotowanie masz we krwi? W takim razie komplet punktów w naszym quizie to dla ciebie bułka z masłem. Jeśli jednak nie uda ci się zdobyć 11 punktów, nie spal buraka ze wstydu! To jak, gotowy na sprawdzenie kulinarnej...
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Awokado, które nie ciemnieje? Trik, który zmieni twoje życie kulinarne
-
AI wskazała polski klasyk. Światowe rankingi potwierdzają odpowiedź
-
Robię non stop i nigdy się nie nudzi. Pasta, która przebija jajeczną
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
- Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Nie zawsze do papieru
- Koniec z nieudanymi naleśnikami. Znamy błędy, których lepiej unikać
- Czas na kulinarne dyktando! Wiesz, jak zapisać nazwy tych potraw?
- Czas na kulinarne dyktando! Wiesz, jak zapisać nazwy tych potraw?
- Klonn - restauracja, która łączy naturę z kulinarną sztukąMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
-
Grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować krem? Zafunduj mu "łaźnię" i po krzyku
Bita śmietana to jeden z najlepszych dodatków do gofrów, naleśników oraz szarlotki. Najlepiej smakuje ta zrobiona samodzielnie. Problem pojawia się w momencie, gdy zauważysz grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować deser?
-
Ten QUIZ kulinarny tylko wydaje się łatwy! W roli głównej litera L
Myślisz, że umiesz gotować? Wcale tego nie negujemy, ale przygotowaliśmy trudny quiz kulinarny na literę L, który zweryfikuje jak jest naprawdę. Musisz tu wykazać się sporą wiedzą - czy jesteś gotowy na takie wyzwanie? Trzymamy kciuki!
-
Turecki chleb jest lepszy niż polski. Żeby go zrobić, nie trzeba mieć piekarnika ani pestek dyni
Jest niedzielny poranek, a ty dzień wcześniej zapomniałeś kupić świeże pieczywo? Nic straconego. Zamiast szukać otwartej piekarni, wyjmij z szafki kilka składników i przygotuj szybkie chlebki z patelni. To turecka specjalność.
-
Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
Tak się jadło w czasach PRL-u! W tym quizie kulinarnym sprawdzamy, jak dobrze pamiętacie tamte czasy i ówczesne przysmaki. Dzisiejsza młodzież nie ma absolutnie żadnych szans w tym teście. Kto zatem zgarnie tu okrągły komplecik?
-
Ukraińskie jednogarnkowe danie lepsze niż polski gulasz. Przykryte "pierzynką", a pod spodem rarytas
Kuchnia ukraińska jest pełna dań, które dobrze znamy, np. pierogi albo barszcz. Ma też oryginalne potrawy, które wyróżniają się zarówno formą podania, jak i rewelacyjnym smakiem. Najlepszym przykładem są ukraińskie żarkoje.
-
Już nie robimy słodkiej babki. Wersja wytrawna bije ją na głowę. Cała rodzina się zajada
Jak zrobić zwykłą babkę? Słodka wersja odchodzi do lamusa, bo czas na wytrawne smaki. Połączenie i wygląd mogą mylić, ale takie danie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Co więcej, nie potrzebujesz wielu składników, by było pysznie.
-
Nie zawierają mąki, a farsz to nie tylko ziemniaki. Białoruskie placki mogą przebić polskie
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest proste, ale pożywne, a do tego można je jeść z różnymi dodatkami. Co powiesz na małe urozmaicenie? Zainspiruj się kuchnią białoruską i zrób draniki z mięsem.
-
Znasz te powiedzonka o jedzeniu? 11/11 w tym quizie to bułka z masłem!
Polskie przysłowia i powiedzonka masz w małym palcu? Jesteś w dobrym miejscu! Bez problemu poradzisz sobie z naszym quizem. Odpowiedz na 11 pytań i zawalcz o komplet. A jeśli ci się nie uda, pamiętaj - nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
-
Ten czerwony quiz kulinarny sprawi, że zgłodniejesz. Pobijesz 7/11?
Ten czerwony quiz kulinarny sprawi, że pocieknie ci ślinka! Przed tobą nie lada wyzwanie - 11 pytań o jedzeniu z całego świata. Nie będzie łatwo, ale prawdziwe łasuchy mają szansę na komplet. Pokaż na co cię stać! Podejmiesz wyzwanie?
-
Znasz polskie potrawy regionalne? Oto quiz dla prawdziwych smakoszy!
Jesteście gotowi na kulinarny test wiedzy? Tym razem pytamy o regionalne przysmaki z całego kraju. Wiesz, czym jest bundz? Jeśli tak, to masz już jeden punkt w kieszeni. Rozwiąż nasz quiz dla łasuchów i sprawdź, ile wiesz o polskim jedzeniu....
-
Nie wygląda, ale smakuje wybitnie. To moja ulubiona sałatka z makaronem i tuńczykiem
Co dodać do sałatki z makaronem i tuńczykiem? Warto łączyć różne smaki, dzięki czemu być może odkryjesz swój ulubiony. To danie już nie raz i nie dwa zachwyciło moją rodzinę. Co najlepsze, zrobisz je w około pół godziny.
-
Jak najlepiej zamrozić rybę? Wcześniej robię im kąpiel z tym dodatkiem. Dłużej zachowują smak
Jak najlepiej zamrozić rybę? Istnieje kilka technik, dzięki którym okazy zachowają głębię smaku i aromatu. To jednak nie wszystko, bo trzeba mieć na uwadze jeszcze jedną rzecz. Jak długo mogą być mrożone ryby? Przekonaj się, a nie popełnisz błędu.
-
Przy tym quizie pocieknie wam ślinka. Pytamy o jedzenie na literę P
Ten quiz to wyzwanie dla prawdziwych smakoszy! Spróbuj swoich sił. Pytamy tylko o jedzenie na literę P. Brzmi łatwo, ale nie daj się zwieść. Niektóre pytania są naprawdę podchwytliwe. Uważasz się za łasucha? Może masz szansę na komplet!
-
Podstawowy quiz o gotowaniu. Odróżnisz oregano od bazylii? Pobij 7/9
Przed tobą podstawowy quiz wiedzy kulinarnej. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, możesz mieć wielkie problemy z naszymi pytaniami. A jeśli często gotujesz, to masz duże szanse na wynik 9/9! Zdobędziesz go? Przekonajmy się. Powodzenia!
-
Każdy zachwyca się moją cebulową, a ja mam prosty patent. Ozdoba z wierzchu zawsze robi robotę
W naszym domu już od wielu lat regularnie gości zupa cebulowa. Przepis nie wymaga wielu składników, a ponadto jest prosty i niewymagający. Sprawdź, czego potrzebujesz i bierz się do dzieła. Danie z pewnością zachwyci wszystkich twoich bliskich.
-
Masa budyniowa wyszła za rzadka? To nie koniec świata. Uratuje ją jeden produkt. Nie jest to mąka
Masa budyniowa przydaje się do przekładania tortów i ciast. Zastępuje tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Może się jednak zdarzyć, że nie będzie chciała zgęstnieć. Podpowiadamy, jak uratować za rzadki krem budyniowy.
-
Jak zrobić kluski śląskie? Łączę 4 składniki i wszyscy się zajadają. Nie zapomnij o dziurce
Jak zrobić kluski śląskie? Przepis nie jest trudny, a niezbędne składniki zapewne masz w domu. Wystarczy tylko nieco siły w rękach i precyzji, by stworzyć danie jak spod ręki babci. Podaj z ulubionymi dodatkami, a na pewno się nie zawiedziesz.
-
Zrobiłam placek z gruszkami i kruszonką na urodziny teścia. Goście mówili, że był lepszy niż tort
Gruszki to jeden z najlepszych darów jesieni. O tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Warto wykorzystać je w kuchni i przygotować pyszny deser, który dorównuje jabłecznikowi. Wypróbuj mój przepis na szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką.
-
Wiele osób popełnia ten błąd, a później żałuje. Niektórych produktów lepiej nie myć przed jedzeniem
Higiena w kuchni jest bardzo ważna, ale okazuje się, że nie wszystkie produkty należy myć przed spożyciem. Niektórych lepiej nie umieszczać pod wodą, bo można nie tylko zepsuć smak, lecz także pozbawić ich wartości odżywczych.
-
Czosnkowy już mi się przejadł. Teraz robię sos na bazie musztardy. Tak pyszny, że można jeść łyżkami
Dobry sos potrafi urozmaicić każde danie. Można dodać go zarówno do mięsa, jak i ziemniaków czy sałatki. Jeśli lubisz wyraziste, ostrawe dodatki, postaw na tradycyjny sos musztardowy. Przepis jest banalny.
-
Zajadają się nimi w Bieszczadach i mówią, że są lepsze od ziemniaczanych. Robi się je jak naleśniki
Gdy myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, w głowie od razu pojawiają nam się pierogi, gołąbki oraz kotlet schabowy. Mało kto pamięta już o fuczkach, a szkoda. Są banalne w przygotowaniu, a ich smak pamięta się na długo.
-
Podam na Wigilię zamiast klasycznego barszczu. W takiej wersji zawsze serwowała mi go babcia
Co wchodzi w skład barszczu ukraińskiego? Różni się od klasycznego, lecz również nadaje się do zaserwowania gościom w święta. Niektórzy preferują go nawet bardziej. Co będzie ci potrzebne?
-
Nie śliwkowa. Ta konfitura przebija nawet dżem twojej babci. Kroję w kostkę i dodaję pomarańczę
Jesień to idealny czas na robienie przetworów. W chłodne dni w każdej chwili będziemy mogli sięgnąć po słoiczek ulubionego dżemu albo marmolady. Jeśli lubisz tego typu smarowidła, sprawdź mój przepis na konfiturę z jabłek.
-
Zrobiłam raz i teraz muszę gotować co tydzień. Rodzina nie odpuści. Te prażuchy to hit w naszym domu
Jak zrobić prażuchy? Popularne niegdyś danie zachwyca również i dziś. Okazuje się, że wystarczą tylko dwa składniki i nieco soli. Działanie nie powinno ci też zająć zbyt wiele czasu. Od czego zacząć?
-
Biorę wczorajsze ziemniaki i formuję wałki. Długo czekałam, aż babcia zdradzi przepis na te kopytka
Jak zrobić kopytka? To jedno z najlepszych dań, jeśli masz ziemniaki z wczoraj i nie wiesz, co z nimi zrobić. Zamiast je wyrzucać, warto ulepić kluski. Wbrew pozorom to bardzo łatwe i wcale nie zajmuje tak wiele czasu, jak się wydaje.
-
Jesienią robię zupę z 4 składników i rodzina pieje z zachwytu. Króluje por i mięso mielone
Jeśli nie wiesz, co ugotować jesienią, świetnym "rozgrzewaczem" będzie zupa z mięsem mielonym. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, by przygotować danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim głodomorom. Jak zrobić zupę z porów?
-
Quiz dla bystrzaków. My podajemy składniki, a ty musisz wskazać, co tu nie pasuje. Dasz radę?
Przepisy kulinarne bywają skomplikowane. Sprawdź, czy poradzisz sobie z tymi, które przygotowaliśmy i wskażesz niepoprawny składnik. Zaczynamy!
-
Pamiętasz jeszcze jak smakował PRL? Sprawdź się w tym kulinarnym quizie!
Pamiętasz jeszcze jak smakował PRL?
-
Nie miodowa ani keczupowa. Karmelowa glazura do kurczaka przebija wszystko. Mięso jest idealnie kruche
Nie masz pomysłu na obiad? A może znudziły ci się już kotlety schabowe i mielone? Zaskocz rodzinę i zaserwuj w weekend udka w karmelu. Idealnie brązowe z wierzchu, soczyste i miękkie w środku. Palce lizać!
-
Zrobiłam dżem z dyni i pomarańczy. Po jednym dniu słoik był pusty. Tylko 4 składniki i godzinka roboty
Październik to miesiąc typowo dyniowy, więc warto maksymalnie go wykorzystać. Oprócz zupy krem, ciasta i frytek koniecznie zrób też dżem z dyni i pomarańczy. Znam łatwy przepis, którym chętnie się z tobą podzielę.