Dania postne. Przepisy na Wielki Post

Dania postne mogą być smaczne, zdrowe i korzystnie jest wprowadzić je do naszego stałego menu. I nie chodzi tu wyłącznie o kwestie religijne, ale ograniczenie spożycia mięsa ma bardzo dobry wpływ na stan naszego zdrowia.

Wielki Post, czyli co można a czego nie?

Wielki Post to okres oczekiwania i przygotowania do Świąt Wielkanocnych, które są najważniejszymi świętami dla chrześcijan. Okres ten wiąże się dla katolików z przestrzeganiem pewnych reguł, wśród których znajdują się m.in. te dotyczące ograniczenia spożycia pokarmów mięsnych. Począwszy od Środy Popielcowej, która rozpoczyna post, poprzez wszystkie piątki w roku, katolicy zobowiązani są do wstrzymania się od jedzenia mięsa. Zasada ta nie obowiązuje dzieci do 14 roku życia, a także osób starszych po 60 roku życia. 

Wielki Post to nie tylko czas, w którym możemy dążyć do odnowy duchowej, w zgodzie z religijnymi nakazami. Jest to także dobra okazja do zmiany nawyków żywieniowych. Większość dietetyków zgodnie twierdzi, że powinno się ograniczać ilość spożywanego mięsa. Jeden dzień w tygodniu bez niego będzie bardzo dobrym początkiem i na pewno korzystnie wpłynie na kondycję organizmu. Istnieją wskazania, według których dorosły, zdrowy człowiek, powinien jedynie 3 razy w tygodniu spożywać posiłek z mięsem w roli głównej. Nieco inaczej jest w przypadku dzieci i młodzieży, które do prawidłowego wzrostu potrzebują większej ilości białka. 

Co jeść w poście, czyli o znaczeniu ryb w diecie

Jeśli zastanawia cię co można jeść w poście, to tak naprawdę przez większość dni można spożywać naprawdę wszystko. Oficjalne ograniczenia, co do posiłków dotyczą:

  • wszystkich piątków w ciągu roku;
  • Środy Popielcowej, która rozpoczyna Wielki Post;
  • zwyczajowo Wielkiej Soboty (nie ma oficjalnego zakazu, ale część wiernych tradycyjnie dochowuje postu do momentu poświęcenia pokarmów).

W te dni powinniśmy unikać potraw z mięsem. Część osób decyduje się na czas Wielkiego Postu zrezygnować także ze słodyczy i alkoholu. Tak więc jest to dobra okazja do zapoczątkowania zmiany nawyków żywieniowych. W czasie postu zauważalne jest także zwiększone spożycie ryb, co jest niezmiernie pozytywne dla ludzkiego organizmu. Ryby są bowiem źródłem cennych kwasów omega 3, które pełnią bardzo ważną rolę w naszej diecie, wspomagając m.in. funkcjonowanie układu odpornościowego.  

Dania postne na obiad: co zamiast mięsa?

Obiady w naszej kulturze kojarzą się głównie jako porcja mięsa, ziemniaków i surówki warzywnej. Kiedy więc rozpoczyna się post, wiele osób zaczyna mieć dylemat w kuchni, czym zastąpić mięso i jakie dania postne na obiad przygotować. Najmniej drastyczną zmianą będzie zastąpienie sztuki mięsa rybą. Ryby można przygotowywać na wiele sposobów. Doskonale smakować może smażony dorsz. Natomiast dla osób dbających o linię i skrupulatnie liczących kalorie, dobrym rozwiązaniem będzie łosoś na parze serwowany z bukietem warzyw.

Polacy są narodem, który ma duże przywiązanie do dań mącznych. Są one wymagające i czasochłonne jeśli chodzi o przygotowanie, ale za to spokojnie starczą na kilka dni, nawet większej rodzinie. I tak jako dania postne na obiad dobrze sprawdzą się uwielbiane przez wszystkich:

Zobacz wideo Przepis na rybę po grecku

Postne obiady na każdą kieszeń

Szukając inspiracji na postne obiady, warto sięgnąć po receptur naszych babć, które żyły w czasach, kiedy dostęp do mięsa nie był tak łatwy i nieograniczony jak obecnie. Potrafiły wyczarować smaczne i sycące potrawy, które z rozrzewnieniem wspominamy do dziś. Do takich smaków dzieciństwa na pewno należą krokiety z kapustą i grzybami. Jest to smaczny i sycący postny obiad, który dodatkowo nie kosztuje kroci, a składniki można znaleźć w każdym osiedlowym sklepiku.

Post: dania, które można przygotować w 5 minut

Nie ukrywajmy, że piątki nie są najlepszymi dniami na wyszukane potrawy. Po całym tygodniu w pracy, chcemy odpocząć i szybko przygotować obiad, który zadowoli domowników. Post promuje dania proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Należeć do nich będą np. naleśniki z warzywami, które można zrobić w pół godziny. Równie szybko uporamy się z kotletami jajecznymi czy makaronem z tuńczykiem. Dla amatorów dań sycących, doskonałym rozwiązaniem będą chrupiące placki ziemniaczane podawane ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Możliwości jest bardzo wiele - ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.