Zupa krem z pieczarek jest jednym z ulubionych dań Polaków. Dzięki całorocznej dostępność tych grzybów sprawdza się doskonale zarówno w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jak i w ciepłe wiosenno-letnie popołudnia, gdy nie mamy ochoty na ciężki i konkretny obiad. Przepis, który wam dzisiaj przedstawiamy jest idealny szczególnie na obecne, cieplejsze dni. Dwa tajemnicze składniki, zaskoczą wszystkich, a zupie dodadzą trochę lekkiego, letniego aromatu. Zielone pesto z pietruszki nadaje przyjemnego, orzeźwiającego smaku, a całość idealnie dopełnia ciągnąca się mozzarella. Musicie tego spróbować.
Składniki:
Składniki na pesto:
1. Najlepiej zacząć od pesto. Ręcznym blenderem zmiksować składniki pesto: listki natki pietruszki, pestki dyni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotowe.
2. Wszystkie warzywa, oprócz marchewki, umyć i pokroić. W garnku na oliwie zeszklić cebulę i pora. Następnie dodać pieczarki i smażyć ok. 10 minut co chwilę mieszając.
3. Dodać pietruszkę, ziemniaka oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
4. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem, pod koniec dodać śmietanę.
5. Zupę udekorować pesto, starta mozarellą i podsmażonymi na maśle pieczarkami.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.