• Link został skopiowany

Zajadamy się nim z uwielbieniem. Już wkrótce cena tego produktu może zwalić z nóg

Ceny produktów spożywczych od dłuższego czasu rosną. Już wkrótce Polacy, jak i reszta świata, być może będą musieli płacić niebotyczne kwoty za swoje ulubione słodycze. Dlaczego? Wszystko przez galopujące ceny surowca.
Miłośnicy słodyczy powinni zacząć robić zapasy? Cena czekolady może wkrótce wzrosnąć
Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Według Eurostatu (Europejskiego Urzędu Statystycznego) Polska jest trzecim największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej. W 2023 roku odpowiadaliśmy za 13 proc. eksportowanych tabliczek czekolady. Lepsi w tym zakresie od nas okazali się jedynie Niemcy i Holendrzy. Sami również jesteśmy miłośnikami wyrobów czekoladowych. Z radością zajadamy się batonikami, wafelkami czy całymi tabliczkami słodkiego przysmaku. Ceny już dziś nie napawają optymizmem, a eksperci zapowiadają, że może być jeszcze gorzej.

Zobacz wideo

Cena za czekoladę sporo wzrośnie? Surowiec drożeje w zastraszającym tempie

Tabliczka czekolady to dziś koszt rzędu czterech czy nawet pięciu złotych za niecałe 100 g. Dla większości smakoszy to niemała cena, jeśli jednak wierzyć zapowiedziom płynącym ze świata - w najbliższym czasie wzrośnie jeszcze bardziej. Z czego to wynika? Na Wybrzeżu Kości Słoniowej - które jest największym producentem ziarna kakaowego - zapadła właśnie decyzja o podwyższeniu ceny surowca o aż 50 proc.

Notowania kakao na giełdzie rosły nieprzerwanie od trzech miesięcy. W ostatnich dniach marca wyceniane było wyżej od miedzi. Na początku kwietnia z kolei jego cena osiągnęła ok. 8,2 tys. funtów brytyjskich (ponad 40 tys. zł) za tonę. Jeśli ceny surowca nie spadną, już niebawem producenci czekolady będą zmuszeni podnieść ceny produktów, co ostatecznie odbije się na portfelach konsumentów.

Uprawy kakao zagrożone. Susza sieje spustoszenie w Afryce

Większość - bo aż 70 proc. - pól uprawnych kakaowca znajduje się w Afryce Zachodniej. Trwająca tam susza poskutkowała niskimi i nieurodzajnymi plonami. Wysokie temperatury (przekraczające 30 st. Celsjusza) w połączeniu z brakiem opadów nie wróżą dobrze branży czekoladowej. Ziarna kakaowca stanowią bowiem podstawę do przygotowania miazgi kakaowej, czyli głównego i najważniejszego składnika czekolady, którą wszyscy tak dobrze znamy i kochamy. 

Więcej o: