Prosty i szybki obiad? Wypróbuj sprawdzony przepis na danie z ziemniaków. Będzie palce lizać

Tempo życia niekiedy nie pozwala nam na spokojnie przygotowanie ciepłego posiłku. Nie jest to jednak ogromny kłopot, ponieważ istnieje cała masa przepisów, które wykonasz szybko i bez większego trudu. Jeśli chcesz przyrządzić pyszny, a zarazem prosty obiad, poznaj ten niezawodny przepis na danie z ziemniaków. Będą smakować obłędnie.

Ziemniaki są zdecydowanie jednymi z najbardziej uniwersalnych i ulubionych warzyw. Są pyszne w każdej postaci: gniecione z masłem, jako purée czy jako frytki. Jeśli nie masz więc pomysłu na obiad a goni cię czas, śmiało sięgnij do spiżarni po swojskie pyry i przygotuj smakowity oraz łatwy w wykonaniu posiłek. Ten sprawdzony przepis na danie z ziemniaków nada się idealnie na obiad lub jako przekąska na grillowy stół.

Składniki:

  • 20 średniej wielkości ziemniaków,
  • 6 łyżek masła,
  • 250 g boczku,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 400 g śmietany 12 lub 18 proc.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka, papryka ostra, koperek,
  • koperek, szczypiorek lub korniszony do dekoracji (opcjonalnie).
Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Banalnie prosty przepis na danie z ziemniaków. Zrobi go każdy

Ziemniaki dokładnie myjemy i opłukujemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładamy na blaszkę do pieczenia posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Następnie każdego ziemniaka zgniatamy tłuczkiem, tak by się spłaszczyły.

W garnku roztapiamy masło i dodajemy przyprawy. Przygotowaną mieszanką oblewamy ziemniaki lub smarujemy każdego osobno silikonowym pędzlem. Pieczemy całość w 180 st. przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą chrupkie i złociste. W trakcie pieczenia warto je obracać co kilka minut, by upiekły się równomiernie.

W trakcie pieczenia ziemniaków przygotowujemy twarożek i skwarki. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Twaróg mieszamy dokładnie ze śmietaną w osobnym naczyniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec łączymy masę twarogową z dobrze wysmażonymi skwarkami.

Na każdego upieczonego i lekko ostudzonego ziemniaka wykładamy łyżkę stołową twarogu i dekorujemy posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub pokrojonymi w drobną kostkę korniszonami. Choć obiad wydaje się skromny, jest niezwykle sycący. Wystarczy dodatek pysznej surówki lub sałatki i doskonały obiad mamy gotowy. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (2)

Prosty i szybki obiad? Wypróbuj sprawdzony przepis na danie z ziemniaków. Będzie palce lizać

a.k.traper
2 lata temu
Najlepsze są pieczone w ognisku, może być ogóreczek, papryka, cebulka i kropla oleju, do tego szklaneczka mocnej i czystej wódki, inną potrawą jest lemieszka czyli ugotowane ziemniaki zmieszane z mąką a do tego topiona słoninka i kefirek, sól do smaku oraz grubo zmielony pieprz kolorowy albo wędzona ostra papryka.
ks-t
2 lata temu
mało pieczone w 180 st? Rak gwarantowany.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).