Ekspresowy i prosty sernik babci Ani. Połącz dwie masy, a wyjdzie idealnie kremowy i puszysty

Sernik z przepisu babci Ani zawsze wychodzi jedwabiście kremowy, delikatny i puszysty niczym obłoczek. Wszystko za sprawą połączenia różnych nabiałów oraz dwóch napowietrzonych mas. Na koniec wystarczy słodka dekoracja z białej polewy. Taki duet nie może się nie udać!

Wśród tradycyjnych, polskich wypieków nie brakuje rozmaitych smakowitości, zaczynając od pulchnych, drożdżowych bab, a kończąc na kruchych specjałach z dodatkiem sezonowych owoców. Jesienią nic nie poprawi humoru tak jak sernik z dodatkiem polewy czekoladowej. Słodycz idealnie pasuje do kawy, herbaty i rozgrzewających naparów. 

Sernik babci Ani nie ma sobie równych. Połącz dwie masy i gotowe!

Najprostsze rozwiązania, często okazują się tym najlepszymi. Ta zasada obowiązuje także w kuchni i wypiekaniu wspaniałych, słodkich ciast. Niemal każdy lubi piętrowe torty lub przekładańce z kilkoma masami, jednak mało kto ma czas i siłę, by je często szykować. Właśnie na takie okazje warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na sernik, a kto jak kto, ale babcia Ani robi go najlepiej pod słońcem. 

Sernik z przepisu babci Ani jest prosty w przygotowaniu. Obejdzie się też bez wymyślnych składników - potrzebujemy jedynie dobrej jakości twarogu sernikowego oraz kremowego mascarpone. Nie obejdzie się też bez jaj, tu jednak warto ubić oddzielnie żółtka, a na koniec białka i dodać je do gotowej masy serowej. Duet da jedwabisty i kremowy efekt oraz delikatny, puszysty smak. Na koniec tylko dekoracja z białej czekolady i gotowe! 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Niezawodny przepis na sernik babci Ani. Jest gotowy w okamgnieniu

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 250 g mascarpone,
  • szklanka cukru,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • opakowanie budyniu waniliowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Oddziel żółtka od białek. 
  2. Żółtka ubij z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj mascarpone oraz ser twarogowy. Wskazówka - nabiał dodawaj stopniowo, wszystko cały czas miksując na niewielkich obrotach. 
  3. Gdy sery ładnie się połączą, dolej śmietankę kremówkę oraz budyń. Gotową masę odstaw. 
  4. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  5. Białka dodaj do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Sernik piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę. 
  7. Na koniec polej sernik polewą z białej czekolady i ozdób np. płatkami kwiatków lub innymi uroczymi elementami. 
Więcej o:

Komentarze (1)

Ekspresowy i prosty sernik babci Ani. Połącz dwie masy, a wyjdzie idealnie kremowy i puszysty

nie_z_rzeczownikami
2 lata temu
Jasne, delektuj się takimi sernikami, a sadło po cichutku zaciśnie na tobie chwyt nelsona...
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).