Zamiast po raz setny szykować klasyczną pastę jajeczną, rybną czy nudny twarożek, postaw na zielony składnik, który idealnie sprawdzi się na wiosennym stole. Awokado o którym mowa to jednak nie tylko meksykańskie guacamole. Nasz przepis ze słonym nabiałem to prawdziwe mistrzostwo, które zachwyci podniebienia i pięknie zaprezentuje się na stole. A to wszystko szybko, łatwo i za kilka złotych.
Pasty kanapkowe to ciekawa opcja, która nie tylko idealnie zastąpi wędlinę czy ser, ale i pozwoli przemycić więcej zdrowych składników do diety. Klasyką jest oczywiście ta z makreli, jajeczna czy np. z dodatkiem suszonych pomidorów. Wiosną warto jednak postawić na zielone składniki, a awokado sprawdzi się w tej roli doskonale. To jednak niejedyny produkt, który króluje w naszym smarowidle.
Wiosenny dip z awokado warto wzbogacić o słony i wyrazisty ser feta. Gdy wszystko zmiksujemy na kremową masę powstanie idealnie, puszysta konsystencja, która pasuje na kanapkę lub do podania z warzywami czy też jajkami. Taki duet podrasować można jeszcze miodem, płatkami chilli, świeżą zieleniną np. koperkiem i dowolnymi przyprawami. Gwarantujemy, że to połączenie podbije kubki smakowe najbardziej wymagających.
Składniki:
Sposób przygotowania: