Połącz awokado z tymi składnikami. To najlepsze smarowidło na kanapkę lub obłędny dip do warzyw

Jak urozmaicić wiosenny stół? Czasami najprostsze rozwiązania są tymi najlepszymi - tak też jest z obłędną pastą z awokado. Zielony składnik to jednak nie wszystko, bowiem warto podkręcić smak słonym i wyrazistym nabiałem. Taki dip idealnie pasuje do świeżego pieczywa, ale sprawdzi się też jako dodatek do warzyw czy np. jajek.

Zamiast po raz setny szykować klasyczną pastę jajeczną, rybną czy nudny twarożek, postaw na zielony składnik, który idealnie sprawdzi się na wiosennym stole. Awokado o którym mowa to jednak nie tylko meksykańskie guacamole. Nasz przepis ze słonym nabiałem to prawdziwe mistrzostwo, które zachwyci podniebienia i pięknie zaprezentuje się na stole. A to wszystko szybko, łatwo i za kilka złotych. 

Zobacz wideo Croque Monsieur

Ta pasta urozmaicić każdą kanapkę i odczaruje nudne śniadania

Pasty kanapkowe to ciekawa opcja, która nie tylko idealnie zastąpi wędlinę czy ser, ale i pozwoli przemycić więcej zdrowych składników do diety. Klasyką jest oczywiście ta z makreli, jajeczna czy np. z dodatkiem suszonych pomidorów. Wiosną warto jednak postawić na zielone składniki, a awokado sprawdzi się w tej roli doskonale. To jednak niejedyny produkt, który króluje w naszym smarowidle. 

Wiosenny dip z awokado warto wzbogacić o słony i wyrazisty ser feta. Gdy wszystko zmiksujemy na kremową masę powstanie idealnie, puszysta konsystencja, która pasuje na kanapkę lub do podania z warzywami czy też jajkami. Taki duet podrasować można jeszcze miodem, płatkami chilli, świeżą zieleniną np. koperkiem i dowolnymi przyprawami. Gwarantujemy, że to połączenie podbije kubki smakowe najbardziej wymagających.

Przepis na dip z awokado i serem feta - idealny do pieczywa i nie tylko

Składniki: 

  • dojrzałe awokado,
  • 100 g sera feta,
  • pół łyżeczki miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • odrobina koperku,
  • kilka listków mięty, 
  • oliwa,
  • płatki chilli. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od awokado. Przekrój je na pół, usuń pestkę i przy pomocy łyżki wyciągnij cały miąższ. 
  2. Awokado przełóż do miski, dodaj ser feta, miód, zieleninę oraz sok z cytryny. 
  3. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. 
  4. Dip przełóż na estetyczny talerz, skrop oliwą i udekoruj płatkami chilli. 
  5. Takie smarowidło idealnie sprawdzi się na kanapkę, do nachosów, jako dodatek do tortilli, ale i jako dip do słupków warzyw. 
Więcej o: