Natchnij się przepisem siostry Anastazji i przygotuj wytrawne naleśniki z sezonowych warzyw

Jej przepisy kocha cała Polska. Siostra Anastazja trafia prosto przez żołądek do serca i wymyśla coraz to nowe pyszne propozycje obiadowe. W Polsce naleśniki to już wielowiekowa tradycja uwielbiamy je na słodko i w wersji wytrawnej. Wykorzystaj sezonowe warzywa i przygotuj wyśmienite naleśniki według przepisu siostry Anastazji.

Łatwe do przygotowania przepisy dobrze sprawdzają się w domowej kuchni. W kilka chwil możemy wyczarować przepyszne danie. Dodatkowo maj to idealny moment na eksperymenty w kuchni, ponieważ na lokalnych bazarkach pułki uginają się od nowalijek i sezonowych warzyw. Wykorzystaj kilka z nich i przygotuj przepyszne naleśniki na słono, jak zrobiłaby to siostra Anastazja.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki?

Kilka patentów na wyśmienite naleśniki

Można je przygotować na śniadanie, lunch lub kolację do woli. Odpowiednia kombinacja składników sprawia, że naleśnik w teorii powinien być puszysty w środku, niezbyt tłusty, elastyczny i jeśli mamy wprawną rękę również cienki. Przygotowując ciasto jedynie na bazie wody, uzyskamy twarde i mało giętkie naleśniki, to samo stanie się, gdy nasze ciasto będzie zbyt gęste. Kluczem do przygotowania tradycyjnego ciasta są tłuszcze, które zapewnimy, dodając żółtko oraz mleko. Aby nasze danie nie łamało się podczas zwijania, musimy zadbać o odpowiednią konsystencję naszego ciasta. Powinno powoli spływać z łyżki, ale nie całkowicie.

Wiosenne naleśniki z sałatą na bazie przepisu siostry Anastazji

Nie dość, że smaczne to będące nośnikiem zdrowych składników w codziennej diecie. Ze świeżą pietruszką, sałatą i papryką mogą zasmakować nawet tym, którzy na co dzień lubią tylko słodkie naleśniki.

Składniki na ciasto:

  • 2-3 jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka tartego parmezanu,
  • Olej roślinny.

Składniki na farsz:

  • Kilka liści zielonej sałaty,
  • Chrzan do smarowania,
  • Kilka plasterków ulubionej szynki,
  • Kilka plastrów dobrego jakościowo sera żółtego,
  • Papryka czerwona.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, jajka powinny być w temperaturze pokojowej, co pozwoli uzyskać puszystą konsystencję naleśników. Następnie smażymy na patelni kilka cienkich naleśników.
  • Po usmażeniu, wierzch każdego smarujemy cienką warstwą chrzanu, kładziemy liść sałaty, po plasterku szynki i sera, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę.
  • Zawijamy naleśniki jak roladę, po czym kroimy na grube plastry mniej więcej pięciocentymetrowe.
  • Podając danie, przyozdabiamy je liśćmi sałaty i jeśli mamy pod ręką, drobno poszatkowanym szczypiorkiem oraz plasterkami rzodkiewki.
Więcej o: