Łatwe do przygotowania przepisy dobrze sprawdzają się w domowej kuchni. W kilka chwil możemy wyczarować przepyszne danie. Dodatkowo maj to idealny moment na eksperymenty w kuchni, ponieważ na lokalnych bazarkach pułki uginają się od nowalijek i sezonowych warzyw. Wykorzystaj kilka z nich i przygotuj przepyszne naleśniki na słono, jak zrobiłaby to siostra Anastazja.
Można je przygotować na śniadanie, lunch lub kolację do woli. Odpowiednia kombinacja składników sprawia, że naleśnik w teorii powinien być puszysty w środku, niezbyt tłusty, elastyczny i jeśli mamy wprawną rękę również cienki. Przygotowując ciasto jedynie na bazie wody, uzyskamy twarde i mało giętkie naleśniki, to samo stanie się, gdy nasze ciasto będzie zbyt gęste. Kluczem do przygotowania tradycyjnego ciasta są tłuszcze, które zapewnimy, dodając żółtko oraz mleko. Aby nasze danie nie łamało się podczas zwijania, musimy zadbać o odpowiednią konsystencję naszego ciasta. Powinno powoli spływać z łyżki, ale nie całkowicie.
Nie dość, że smaczne to będące nośnikiem zdrowych składników w codziennej diecie. Ze świeżą pietruszką, sałatą i papryką mogą zasmakować nawet tym, którzy na co dzień lubią tylko słodkie naleśniki.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowanie krok po kroku: