Początek września zapowiada nadejście jesieni. A jesień w Polsce oznacza jedną rzecz - masowe wycieczki do lasów na grzybobrania. Zbierając podgrzybki, maślaki i borowiki, warto się zastanowić, co smacznego z nich przygotujemy. Smakowitą tartę, tradycyjne pierogi, a może wyśmienite, marynowane przetwory do słoików? My zdecydowanie wybieramy kremowe risotto, które zapewni niezapomnianych wrażeń smakowych. Jak przygotować risotto z grzybami?
Risotto króluje na włoskich stołach równie często, co makaron lub pizza. Danie to od wieków przygotowywane jest na wiele sposobów - a jeden lepszy jest od drugiego. Włosi opanowali bowiem do perfekcji przyrządzanie ryżu tak, aby był aksamitnie delikatny i zarazem aromatyczny. W wersji z polskimi grzybkami prezentuje się pysznie. Po takim obiedzie będziemy nasyceni, rozgrzani i zadowoleni.
Składniki:
Grzyby oczyść, pokrój na niewielkie kawałki i podsmażaj na małej ilości oliwy. Dodaj niecałą szklankę gorącego bulionu i gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Przez ten czas grzyby powinny przybrać dość kleistą konsystencję.
Na oliwie i maśle zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wsyp ryż. Mieszaj do momentu, aż stanie się przezroczysty i zalej wszystko winem. Odczekaj chwilę - w tym czasie wino odparuje.
Stopniowo wlewaj bulion. Najlepiej użyj w tym celu chochli. Składniki mieszaj, aż ryż ugotuje się na półtwardo. Na koniec dodaj grzyby, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Gotowe danie wyjmij na talerz. Risotto posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem, a wierzch udekoruj posiekaną natką pietruszki. Pyszny i wykwintny obiad gotowy! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl