• Link został skopiowany

Zupa porowa jeszcze nigdy mi tak nie smakowała. Dodaję coś od siebie i każdy chce przepis

Zupa porowa to zupa do zadań specjalnych. Idealna na codzienny obiad na szybko, świetnie sprawdzi się jako popisowe danie podczas rodzinnych spotkań i posiadówek ze znajomymi i to także świetny "podkład" przed imprezą, by za szybko nie zaczęło nam burczeć w brzuchach. Porową robię często, ale ostatnio postanowiłam ją nieco podrasować. Poczęstowałam znajomych i wszystkim musiałam wysyłać przepis.
Zupa porowa
Fot. Shutterstock, P Kyriakos

Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na obiad i w twojej głowie bije się "coś pysznego" z "czymś szybkim", nie musisz wybierać. Postaw na zupę porową, która jest i pyszna, i szybka, a to tego łatwa i pachnie cudownie w całym mieszkaniu. Jak się za nią zabrać? Najpierw zamień por w pachnące złoto na patelni. Potem dodaj do bulionu z resztą dodatków, jeden jest szczególnie istotny. Chodzi o aromatyczny ser camembert. Tego aromatu nie da się poczuć przez ekran, musisz koniecznie spróbować porowej z serem.

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Aromatyczna zupa z pora. Z tym serem to obiadowy majstersztyk

Składniki:

  • 3 średnie pory,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 większa cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 krążki sera camembert (należy go obrać ze skórki),
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • opcjonalnie 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Zupa z pora z camembertem - sposób wykonania:

  1. W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany por i podsmażaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj ser camembert pokrojony na mniejsze kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
  4. Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub z groszkiem ptysiowym.
Więcej o: