Zupa porowa to zupa do zadań specjalnych. Idealna na codzienny obiad na szybko, świetnie sprawdzi się jako popisowe danie podczas rodzinnych spotkań i posiadówek ze znajomymi i to także świetny "podkład" przed imprezą, by za szybko nie zaczęło nam burczeć w brzuchach. Porową robię często, ale ostatnio postanowiłam ją nieco podrasować. Poczęstowałam znajomych i wszystkim musiałam wysyłać przepis.
Fot. Shutterstock, P Kyriakos
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na obiad i w twojej głowie bije się "coś pysznego" z "czymś szybkim", nie musisz wybierać. Postaw na zupę porową, która jest i pyszna, i szybka, a to tego łatwa i pachnie cudownie w całym mieszkaniu. Jak się za nią zabrać? Najpierw zamień por w pachnące złoto na patelni. Potem dodaj do bulionu z resztą dodatków, jeden jest szczególnie istotny. Chodzi o aromatyczny ser camembert. Tego aromatu nie da się poczuć przez ekran, musisz koniecznie spróbować porowej z serem.
REKLAMA
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Aromatyczna zupa z pora. Z tym serem to obiadowy majstersztyk
Składniki:
3 średnie pory,
3 duże ziemniaki,
1 większa cebula,
3-4 ząbki czosnku,
2 krążki sera camembert (należy go obrać ze skórki),
łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
opcjonalnie 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Zupa z pora z camembertem - sposób wykonania:
W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany por i podsmażaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj ser camembert pokrojony na mniejsze kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub z groszkiem ptysiowym.