Jak zrobić omlet? Potrzebujesz tylko czterech składników i możesz wypełnić go ulubionymi dodatkami

Jak zrobić omlet? To danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Mało tego, nie musisz mieć w domu zbyt wielu składników, by go usmażyć. Omlet sprawdzi się zarówno jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, jak i jako danie obiadowe. Możesz go wypełnić różnymi warzywami, szynką lub podać na słodko z kremem czekoladowym.

Głównym składnikiem omletu są jajka. Ten produkt ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dawniej jajka były zakazane w diecie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, dzisiaj uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów. Jajka są też niezwykle uniwersalne, można z nich zrobić jajecznicę, ugotować na twardo lub przygotować omlet.

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić doskonały omlet. Sprawa jest banalnie prosta, wystarczy odpowiednio połączyć składniki. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Nalewka z mięty (zdjęcie lustracyjne)Nalewka z mięty - przepis, który dobrze znają nasze babcie

Jak zrobić omlet francuski? Z czterech składników wyczarujesz pożywny posiłek

Produkty:

  • cztery jajka,
  • 60 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła lub oleju.

Wykonanie:

  1. Jajka ubij z mlekiem i solą. Składniki powinny dokładnie się połączyć.
  2. Na patelni rozpuść masło lub olej i wlej masę jajeczną. Po 30 sekundach wymieszaj wszystko szpatułką i raz jeszcze rozprowadź masę.
  3. Przykryj patelnię pokrywką, ustaw średnią moc palnika i odczekaj pięć minut. W tym czasie omlet się zetnie.
  4. Złóż danie na pół i wypełnij ulubionymi dodatkami.

Dodatki możesz wrzucić także na patelnię pod koniec smażenia. Dzięki temu "wtopią" się w omlet.

Jak zrobić omlet? Wszystko zależy od tego, na jaki rodzaj dodatków się zdecydujemy

Omlet francuski jest najbardziej popularny, ale nawet to danie możesz przygotować na różne sposoby. W słodkiej wersji oddziel białka od żółtek, a masę połącz ze śmietanką i mąką. Podawaj deser z dżemem, bitą śmietaną lub kremem czekoladowym.

Jest jeszcze omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas. Do jego przygotowania potrzebujemy ziemniaki. Jak go przygotować? Najpierw podsmaż ziemniaki, cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle lub oleju. Warzywa powinny zmięknąć. Następnie ostudź warzywa i połącz je z masą jajeczną. Całość podsmaż na patelni i przerzuć na drugą stronę. Omlet będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Zupa pomidorowa (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na zupę pomidorową ze świeżych warzyw

Więcej o: