Głównym składnikiem omletu są jajka. Ten produkt ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dawniej jajka były zakazane w diecie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, dzisiaj uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów. Jajka są też niezwykle uniwersalne, można z nich zrobić jajecznicę, ugotować na twardo lub przygotować omlet.
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić doskonały omlet. Sprawa jest banalnie prosta, wystarczy odpowiednio połączyć składniki.
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Produkty:
Wykonanie:
Dodatki możesz wrzucić także na patelnię pod koniec smażenia. Dzięki temu "wtopią" się w omlet.
Omlet francuski jest najbardziej popularny, ale nawet to danie możesz przygotować na różne sposoby. W słodkiej wersji oddziel białka od żółtek, a masę połącz ze śmietanką i mąką. Podawaj deser z dżemem, bitą śmietaną lub kremem czekoladowym.
Jest jeszcze omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas. Do jego przygotowania potrzebujemy ziemniaki. Jak go przygotować? Najpierw podsmaż ziemniaki, cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle lub oleju. Warzywa powinny zmięknąć. Następnie ostudź warzywa i połącz je z masą jajeczną. Całość podsmaż na patelni i przerzuć na drugą stronę. Omlet będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.