wywiad
-
Anna Guzik wykluczyła z diety jeden produkt. "Wszystko trzeba jeść z umiarem"
Anna Guzik przed laty przeszła zaskakującą metamorfozę, o której rozpisywały się media. Jak wyglądała jej droga po wymarzoną sylwetkę? Aktorka zdradziła, co kryje się za jej piorunującą przemianą.
-
Dietetyk: "Ta dieta rujnuje zdrowie". Mimo wszystko wciąż ma rzesze fanów. Wygląda na to, że nie chcemy zdrowia, tylko efektów
Chyba nie ma osoby interesującej się zdrowym odżywianiem, która nie słyszała o diecie Dąbrowskiej. Ale czy "zdrowe odżywianie" to, w kontekście tego sposobu jedzenia, trafne określenie? Zapytaliśmy o to dietetyka.
-
Od czego zależy kolor skorupki jajka? I czy "zerówki" są smaczniejsze od "trójek"? Pytamy ekspertkę
Na temat koloru skorupki jajek i tego, od czego on zależy, krąży w internecie wiele opinii. Która jest prawdziwa? A przy okazji - od czego zależy smak jajka i kolor żółtka? Pytamy specjalistkę.
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
Czy ta z sieciówki może być dobra? Czy picie jej z colą to profanacja? No i jak w końcu się pisze - "whisky" czy "whiskey"? Jeśli kiedykolwiek się nad tymi kwestiami zastanawialiście, czytajcie dalej.
-
"Ludzie szukają tradycji, ale odświeżonej. Już niekoniecznie musi być tak, jak robiła mama czy babcia"
Potrawy wielkanocne to coś, co wielu osobom spędza sen z powiek na długo przed świętami. Co przygotować? Co kupić? Jak udekorować? Z rozwiązaniem przychodzą wielkanocne oferty restauracji i firm cateringowych. I warto z nich korzystać - a teraz...
-
Skąd brać witaminy, skoro sezon na świeże owoce i warzywa już się kończy? Kiszonki? Jasne! Soki? I tak, i nie
Jesienią w sklepach i na bazarach coraz mniej dorodnych, świeżych owoców i warzyw. Czym więc się wspomagać? Czy mrożonki są zdrowe? Dlaczego warto jeść kiszonki, ale świeżo wyciskane soki to nie zawsze dobry pomysł? Pytam o to dietetyczkę Agatę...
-
Da się pogodzić miłość do barszczu i ostryg? David Gaboriaud o tym, jak wyglądają jego polsko-francuskie święta [WYWIAD]
Święta to wyjątkowy czas dla Polaków. Jak mało kto uwielbiamy pielęgnować tradycje - i te duchowe, i kulinarne. A jak to wygląda u osoby, która jest zawieszona pomiędzy Polską a Francją, a do tego jest szefem kuchni? David Gaboriaud opowiedział mi...
-
Co musi pojawić się na świątecznych stołach gwiazd kulinariów? Oczywiście barszcz i bigos, ale też... ostrygi i foie gras
Święta to wyjątkowy czas nie tylko pod względem duchowym, lecz także kulinarnym. Nawet tygodnie wcześniej przygotowuje się rozmaite mięsa, pierniki czy zakwasy na barszcz. Zaciekawiona tym, jak to jest po drugiej stronie ekranu, zapytałam gwiazdy...
-
Jak dobrze łączyć ser z winem? Francuski mistrz serowarstwa zdradza złotą zasadę
Vincent Vegne to francuski mistrz serowarstwa, czterokrotny finalista prestiżowego konkursu serowarów, zdobywca tytułu Meilleur Ouvrier de France. W wywiadzie z nami opowiada, czy zapach sera potrafi być odrzucający, a także o tym, jak łączyć ser ...
-
Wyjątkowy miód drahimski z polskich "małych Mazur". "Nasze życie rodzinne jest w pełni podporządkowane pszczołom"
- Żeby wyprodukować około 300 gramów miodu, pszczoła musi przelecieć około 88 500 kilometrów i usiąść na dwóch milionach kwiatów. Samo nalanie pozyskanego miodu do słoiczka nie zabiera co prawda zbyt wiele czasu, ale żeby miód był gotowy do...
- Tak delikatny, że głowa mała. Nie opada, a przepis zostanie z tobą na lata
- Jak zrobić idealne kruche ciasto do szarlotki? Unikaj jednego składnika
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co zobaczyć we Wrocławiu? Na rynku nie możesz pominąć restauracji
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- Najlepsza, kremowa jajecznica z grzybami. Sekretny składnik robi robotę
- Zebrałam, a później dodałam do mielonego. Takiego obiadu aż żal nie zrobić
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz!
-
Wielbłądzia Farma z Dolnego Śląska. Właścicielka: Na nasz pomysł rodzina i znajomi reagowali niedowierzaniem albo uśmiechem
W miejscowości Sanie na Dolnym Śląsku znajduje się nietypowa farma. Państwo Szymańscy od nieco ponad roku hodują na niej wielbłądy, których mleko staje się coraz bardziej popularne. Jak to się stało, że postanowili je hodować? Jak wielbłądy -...
-
Jedyna farma wasabi w Europie Środkowej jest w Polsce. "Jeśli ktoś chce je uprawiać dla pieniędzy, przegrał na starcie"
Wiedzieliście, że w Polsce również uprawia się wasabi? Jedyna farma chrzanu japońskiego w Europie Środkowej mieści się w okolicy Radomia. Skąd pomysł, żeby uprawiać je właśnie tu, w sercu Starego Kontynentu?
-
Była konsul generalną w Nowym Jorku, a dziś warzy żywy ocet. "Mało kto wie, że można pić ocet z wodą. I że to jest smaczne"
- Przez wiele lat miałam własną firmę, zarówno w Wielkiej Brytanii, gdzie się urodziłam i wychowałam, jak i w Polsce, gdzie mieszkam od 1991 roku - opowiada Urszula Gacek, właścicielka Octovni. - Dla mnie prowadzić własny biznes to naturalny stan...
-
Tadeusz Muller: "Ważną część społeczeństwa stanowią rolnicy". Syn Magdy Gessler o diecie i nie tylko
Tadeusz Muller, to osoba, o której coraz głośniej w medialnym świecie. Jest synem Magdy Gessler, profesjonalnie zaś budzi do życia kolejne restauracje, a niedługo zostanie wyemitowany jego autorski program "Z gruntu zdrowo". W wywiadzie z nami...
-
"Dobre mięso do szczęścia potrzebuje niewiele". Tomasz Jakubiak: jak robi mielone i jaki schabowy jest najlepszy
Tomasz Jakubiak to znany i ceniony w Polsce szef kuchni. Jego programy od lat inspirują Polaków do tego, by stawiać na produkty dobrej jakości i pozyskiwać je od sprawdzonych, regionalnych dostawców. W wywiadzie opowiada nam o tym, skąd takie...
-
Janusz Profus, Maestro Czekolady E.Wedel: "Dla cukiernika czekolada jest jak złoto i diamenty dla jubilera"
Janusz Profus od kilkunastu lat zajmuje chlubną pozycję Maestro Czekolady w firmie E.Wedel. W rozmowie z nami opowiedział o swoich największych cukierniczych wyzwaniach, niebanalnym romansie czekolady z kawiorem oraz o tym, kiedy można zjeść całą...
-
Został najlepszym kucharzem na Wyspach, pracował dla członków rodziny królewskiej. Rozmawiamy z szefem kuchni Kubą Winkowskim
Kiedy miałem 20 lat, wyjechałem na cztery miesiące do Sydney. Wiza pozwalała mi na pracę, więc w wolnym czasie zacząłem zmywać we włoskiej restauracji. Kuchnia była otwarta, dzięki czemu byłem w samym centrum akcji. Mogłem obserwować kucharzy,...
-
"Wracam ze spaceru po lesie z dziećmi z kilkoma flaszkami po wódce w kieszeni". Inicjatorka akcji "Małpki z lasu" o tym, jak dawać śmieciom nowe życie
Jak zadbać o środowisko i wykorzystać wyrzucone butelki na własny użytek? Marta Jermaczek-Sitak wpadła na pomysł, by zbierać tzw. małpki, czyli niewielkie butelki po alkoholu, oczyszczać je i używać jako pojemniki na domowe wyroby. Za tym pomysłem...
-
Producentka MasterChef Junior - Ewa Leja: Chciałabym być dzieckiem, żeby przeżyć coś takiego
Od 3 marca emitowane są odcinki kolejnej, czwartej już, edycji programu MasterChef Junior. Czterdziestka dzieciaków w wieku 8-13 lat podejmie kulinarne wyzwanie, by zdobyć tytuł Mistrza Kuchni Juniorów. W rozmowie z producentką, Ewą Leją,...
-
Mateusz Gessler: "Nie chcę podążać za trendami, tylko gotować z sercem to, co uważam za najlepsze"
"Niestety, sporo dorosłych ma tę złą cechę, że wydaje im się, że już wszystko wiedzą. Dziecko jeszcze jej nie ma i słucha autorytetów" - opowiada w rozmowie z nami Mateusz Gessler, juror programu MasterChef Junior.
-
"Dzieci nie lubią kłamstwa, ale to dorośli trudniej godzą się z przegraną". Michel Moran opowiada nam o pracy przy programie MasterChef Junior
Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce. Podziwiają go nie tylko dorośli, lecz także dzieci. Nie bez powodu został jurorem w kolejnej edycji MasterChef Junior. Jak wiecznie uśmiechnięty Michel Moran radzi sobie ze,...
-
Ania Starmach o pracy na planie MasterChefa Juniora: "Z doświadczenia wiem, że dorośli robią sobie częściej krzywdę w kuchni niż dzieci"
Kulinarną rywalizację przed kamerami Ania Starmach zna od podszewki, bo sama uczestniczyła w konkursie Dzień Dobry TVN "Gotuj o wszystko". Dzisiaj zasiada w jury kolejnych edycji programów MasterChef i MasterChef Junior.
-
Uratował tony parmezanu, obraził rodaków, dba o bezdomnych i co roku odnawia mieszkania pracownikom. Oto Massimo Bottura
Massimo Bottura szefuje Osteria Francescana, restauracji odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin, która od kilku lat pozostaje w ścisłej czołówce najlepszych restauracji świata. Przy okazji pobytu w Polsce zgodził się opowiedzieć nam nieco o sobie,...
-
"Uwielbiam być gospodynią - nie tylko w pracy, ale też w domu". Wywiad z Adrianą Marczewską, szefową kuchni restauracji WuWu
- W naprawdę niewielu restauracjach szef kuchni może wspólnie tworzyć filozofię lokalu, jego misję, mieć wpływ na muzykę czy eventy - mówi Adriana Marczewska. - WuWu mieści się w Muzeum Polskiej Wódki, na warszawskiej Pradze. W swoich daniach star...