Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli masz dość tradycyjnego makowca lub brakuje ci czasu na świąteczne wypieki, przygotuj babkę makową. Banalnie proste ciasto, nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje na bożonarodzeniowym stole. Wystarczy dodawać produkty w odpowiedniej kolejności i pyszne ciasto gotowe!
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim smaczne, tradycyjne dania i wypieki. Na wigilijnym stole obok piernika, korzennych ciastek, keksu czy szarlotki nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem maku. Klasyką jest makowiec, jednak warto skusić się w tym roku na małą zmianę i przygotować aromatyczną babkę makową.
Babka makowa to przepis, który skradanie serca domowników i gości. Nie tylko wyjątkowy smak jest atutem. Przepis nie wymaga wiele pracy i czasu. Wystarczy odpowiednia organizacja, skompletowanie listy produktów i zachowanie kolejności w dodawaniu składników. Dzięki temu ciasto wyjdzie puszyste, lekki i wilgotne. Na koniec wystarczy estetyczna dekoracja - świetnie sprawdzi się lukier, polewa czekoladowa i bakalie.
Składniki:
Sposób przygotowania: