Babka makowa. Przepis na świąteczne ciasto, które skradnie serca gości. Kluczem jest skład i kolejność

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć świątecznych wypieków i łakoci. Przepisem idealnym na święta jest babka makowa - wyjątkowo smaczna i zjawiskowa. Kluczowe w przygotowaniu jest dodanie zmielonego maku, zachowanie proporcji i odpowiednia kolejność dodawania składników.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli masz dość tradycyjnego makowca lub brakuje ci czasu na świąteczne wypieki, przygotuj babkę makową. Banalnie proste ciasto, nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje na bożonarodzeniowym stole. Wystarczy dodawać produkty w odpowiedniej kolejności i pyszne ciasto gotowe!

Babka makowa - must have na bożonarodzeniowym stole

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim smaczne, tradycyjne dania i wypieki. Na wigilijnym stole obok piernika, korzennych ciastek, keksu czy szarlotki nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem maku. Klasyką jest makowiec, jednak warto skusić się w tym roku na małą zmianę i przygotować aromatyczną babkę makową. 

Babka makowa to przepis, który skradanie serca domowników i gości. Nie tylko wyjątkowy smak jest atutem. Przepis nie wymaga wiele pracy i czasu. Wystarczy odpowiednia organizacja, skompletowanie listy produktów i zachowanie kolejności w dodawaniu składników. Dzięki temu ciasto wyjdzie puszyste, lekki i wilgotne. Na koniec wystarczy estetyczna dekoracja - świetnie sprawdzi się lukier, polewa czekoladowa i bakalie. 

Przepis na wyśmienitą babkę makową 

Składniki: 

  • 200 g zmielonego maku,
  • 250 g masła,
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 220 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat migdałowy,
  • Do dekoracji: lukier cytrynowy, orzechy lub bakalie. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od masy makowej - do miski przesypujemy mak, zalewamy połową szklanki ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy. 
  2. W drugim naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym (przydatna do tego będzie tradycyjna makutra lub mikser), tak by powstał krem. Stopniowo dodajemy mak, a następnie jaja. Kolejnym krokiem jest przesypywanie maki - masę cały czas miksujemy lub ucieramy. 
  4. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub natłuszczonej formy na babkę. Wierzch równamy łyżką. 
  5. Babkę pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka). 
  6. Ciasto studzimy, a następnie dekorujemy lukrem i bakaliami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.