Przedstawiamy kilka metod na udaną jajecznicę. Jajka, sól i pieprz nie wystarczą, żeby miała właściwą strukturę. Tajemnicą idealnego śniadania jest dodanie do niej odrobiny śmietany. Co jeszcze można zrobić, aby jajecznica miała doskonały smak? Podpowiadamy.
Jajecznica jest jednym z najczęściej przyrządzanych dań na śniadanie. Zazwyczaj przygotowuje się ją z dodatkiem szczypiorku. Istnieje mnóstwo sposobów na tę pozornie prostą potrawę. Jedna z nich mówi, aby połączyć ją ze śmietaną. W którym momencie powinno się dodać śmietanę do jajecznicy? Najlepszy moment to ten przed samym zdjęciem jej z patelni. Jej ilość należy dostosować do tego, ile jajek użyło się do przygotowania jajecznicy. Dobrze jest dodawać ją stopniowo w niewielkich ilościach.
Kolejną istotną kwestią jest mieszanie jajek po ich wbiciu na patelnię, a nie przed. To samo dotyczy dodania do nich pieprzu i soli. Jeśli dodamy przyprawy za wcześnie, jajka po wbiciu będą miały wodnistą strukturę. Najlepsze rozwiązanie to doprawienie jajecznicy tuż przed końcem jej smażenia. Na jakim ogniu powinno się ją przyrządzać? Nie powinien być bardzo duży, ale też nie może być zbyt mały. Jajka nie powinny się ściąć w zbyt szybkim tempie. Aby dodać jajecznicy smaku, można ją połączyć też z pomidorami i przyprawami takimi jak kurkuma, pieprz cayenne czy lubczyk.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl