majówka
-
Szaszłyki. Możesz je przyrządzić z różnych rodzajów mięs. Dodatki gwarantują nieziemski smak
Szaszłyki to proste i kolorowe danie, które w sam raz sprawdzi się podczas majowego grillowania. Można je przygotować z kilku rodzajów mięs. Można je też zrobić w wersji warzywnej lub z tofu.
-
Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę
Karkówka na grilla to wciąż jeden z kulinarnych hitów. Prosta w przygotowaniu i smaczna, może być równocześnie zamarynowana w różny sposób. Co zrobić, by była pyszna i soczysta? Podpowiadamy.
-
Polskie morze to już luksus. Za gofry i lody zapłacisz jak za obiad w restauracji. "Taniej już było"
Ciągle rosnąca inflacja daje się wszystkim we znaki. Każde wyjście do sklepu kończy się kolejnym zaskoczeniem cen, a jedzenie na mieście również ciągle drożeje. Nie lepiej jest też nad polskim morzem. Wybierając się tam na majówkę trzeba przygotow...
-
Gofry tylko dla bogatych, a szczególnie te z nadmorskich budek nad Bałtykiem. Cena za sztukę szokuje
To nie żarty, a rzeczywistość z nadmorskich kurortów. Mowa tu o tegorocznych cenach za gofry i lody w budkach nad Bałtykiem. Słodkie przekąski zdają się być nowym produktem luksusowym, bo cena za sztukę przeraża nawet tych, którzy na urlopie nie...
-
Sałatka z serem halloumi. Cypryjski specjał, który coraz chętniej wybieramy
Sałatka z serem halloumi to mocna pozycja w majówkowym menu. Można dzięki niej włączyć do jadłospisu wyjątkowe smaki rodem z Cypru. Danie to może przy tym występować w kilku ciekawych wariantach.
-
Skrzydełka na grilla. Dobrze dobrana marynata sprawi, że będą jeszcze lepsze
Skrzydełka na grilla to jedno z najchętniej przygotowywanych dań na majówkę. Jeszcze lepszego smaku mogą im nadać właściwie przygotowane marynaty. Niektóre z nich są zadziwiająco proste.
-
Marynowanie mięsa. Co zrobić, by było soczyste i pełne smaku? Prosty trik na przyspieszenie marynowania
Marynowanie mięsa to powszechna praktyka. Stosuje się ją w przypadku różnych mięs przed ich obróbką termiczną. Cel? Jest nim zapewnienie soczystości dania i nadanie mu bardziej wyrafinowanego smaku.
-
Te grzeszki popełniamy najczęściej podczas grillowania. Brudny ruszt to mały pikuś przy pozostałych
Grillowanie to narodowy sport Polaków, jednak mimo szczerego zamiłowania do dań z rusztu nadal popełniamy całą masę błędów. Niektóre grzeszki mogą mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. Brudna kratka, czy niewłaściwy opał to zaledwie kropla w...
-
Marynata do kurczaka na grilla. Magda Gessler robi ją inaczej niż wszyscy - mięso rozpływa się w ustach
Jeśli zazwyczaj marynowaliście kurczaka na grilla w soli, pieprzu i gotowej mieszance przypraw, to dobrze - można i tak. Jednak najlepsza marynata składa się z innych przypraw i nietypowego składnika, który raczej kojarzy się z mizerią niż...
-
Która kiełbasa będzie najlepsza na grilla? Podobno królowa jest tylko jedna, ale jest pewien haczyk
Zbliża się majówka, czyli upragniony i wyczekany czas na wspólne spotkania przy rozgrzanym ruszcie i pysznych przekąskach. Z tej okazji mamy dla was cenną radę i odpowiedź na pytanie: jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? Księżniczek jest wiele,...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Danie idealne na Wielki Czwartek. Rodzina zachwyca się nad tym smakiem
- Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
- Śledź w tym wydaniu to niemały rarytas. Tu rządzą kolorowe dodatki
- Najlepsze słodycze na Wielkanoc 2024. Kruchy mazurek, puszysta babka i sernik słodki, aż palce lizać! [TRZY PRZEPISY]
- Ciasto, po którym nie zostanie nawet okruszek. Każdy będzie chciał dokładkę
- Pascha według przepisu Magdy Gessler na herbacie z rumem. Przepis na ostatnią chwilę
-
Jak majówka, to grill, a jak grill, to kiełbasa. Co zrobić, by nie zamieniła się w toksyczną i rakotwórczą bombę?
Majówka bez grilla jest niczym tłusty czwartek bez pączków. To właśnie wtedy cała masa Polaków zaczyna sezon grillowy i obrzeża miast oraz wsie dosłownie toną w zapachu dymu i mięsa. Co jednak w przypadku pieczenia kiełbasy? Należy pamiętać o tych...
-
Lemoniada. Napój orzeźwiający, który ugasi pragnienie w ciepłe dni
Lemoniada to bez wątpienia najlepszy napój na letnie, słoneczne dni. Wyjątkowo smaczny, orzeźwiający a poza tym zawiera mnóstwo zdrowych dla organizmu witamin. Najlepsza lemoniada to zdecydowanie ta, którą samodzielnie przyrządzimy w domu. Nie jes...
-
Ser z grilla. Jak przygotować pyszny dodatek w sam raz na majówkę? Kluczowy jest czas grillowania
Ser z grilla? To zdecydowanie dobry pomysł, ale nie każdy produkt w tej kategorii nadaje się do położenia na ruszcie. Doskonałym pomysłem będzie za to grillowany camembert lub ser halloumi.
-
Ten przepis sprawi, że ziemniaki będą smakować jak z ogniska. Ale nie potrzebujesz ognia!
Ziemniaki pieczone na ognisku to smak dzieciństwa wielu osób. Jednak jeśli w najbliższym czasie nie planujemy wypadów za miasto lub nie posiadamy warunków do zorganizowania ogniska, warto przygotować tę przekąskę, korzystając z piekarnika.
-
Tofu na grilla. Smakowite majówkowe menu dla wegetarian i nie tylko
Tofu na grilla to doskonały pomysł majówkowy dla wegetarian i wegan. Może też urozmaicić jadłospis pozostałych gości, którzy pojawią się na garden party. Warto wcześniej je odpowiednio przygotować.
-
Ryba na grilla. Która sprawdzi się najlepiej? Zasada grillowania ryby 3/4:1
Ryba na grilla? To zdecydowanie dobry pomysł. Warto wypróbować go już w majówkę, bo przecież menu nie kończy się na kiełbasie, boczku i karkówce. Która ryba jest najlepsza do grillowania? Podpowiadamy.
-
Szparagi na grilla. Doskonały dodatek w sam raz na majówkę. Przygotowanie zajmie tylko 5 minut
Szparagi na grilla to doskonały pomysł, by urozmaicić menu. W końcu kwietnia zaczyna się sezon na nie, który potrwa do czerwca. Warto skorzystać z tego sezonowego warzywa, które nie jest u nas dość doceniane.
-
Jedzenie na piknik: proste i szybkie przekąski będą najlepszym rozwiązaniem!
Jedzenie na piknik powinno być nie tylko smaczne, łatwe i szybkie do przyrządzenia, ale przede wszystkim wygodne w przenoszeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest zabranie ze sobą przekąsek, które będą smakowały wszystkim uczestnikom pikniku. Oczywiści...
-
Marynowanie - proces, który podkręci smak każdej potrawy. Co warto wiedzieć o marynacie?
Marynowanie jest jednym z tych procesów w kuchni, które są przydatne dla utrwalenia licznych produktów spożywczych. Dodanie octu i przypraw sprawia, że mięso, grzyby czy warzywa nadają się do spożycia w długim okresie.
-
Nadchodzi sezon na grillowanie. Absolutnie nie kładź tego na ruszt. Może szkodzić zdrowiu
Planujesz zrobić wiosennego grilla? Niektóre produkty wbrew pozorom nie nadają się do pieczenia na ruszcie i mogą nawet zaszkodzić zdrowiu. I nie chodzi tu o grillowanie sandałów czy skarpet. Dowiedz się, które produkty spożywcze nie będą...
-
Mało kto używa tej rośliny w taki sposób. Sos z niej zrobiony jest lepszy od żurawinowego, majonezu czy ketchupu
Sezon na grilla niedługo się rozpocznie, dlatego warto zastanowić się nad nowymi dodatkami, które go urozmaicą. Zwykłe sosy to już przeżytek, dlatego warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego. Taką propozycją jest sos rabarbarowy. Pomimo słodkośc...
-
Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Jeden składnik wyjątkowo podkreśli smak
Marynata do piersi z indyka ma ważne zadanie: dzięki niej mięso nie będzie przesuszone, wydobyte z niego będą zaś najlepsze smaki. Okazuje się, że wcale nie musi być to pracochłonne.
-
Marynata do schabu - prosty sposób na miękkie i soczyste mięso. Ważne są proporcje i przyprawy
Marynata do schabu pozwala wydobyć najlepsze smaki. Wcale nie musi być przy tym bardzo skomplikowana. Efekt? Danie, które może być uznane za popisowe, smakować gościom i domownikom.
-
Idealna jako przekąska lub dodatek do obiadu. Do takiej wersji cebuli może przekonać się każdy
Przekąski i dodatki do obiadów, które robi się w kilka chwil są na wagę złota. Ten przepis właśnie taki jest, a to, co z niego wychodzi to niebo w gębie. Głównym składnikiem jest cebula, która zanurzona w gęstym cieście zyskuje na swoim smaku.
-
Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Lista składników i dodatków
Szaszłyki warzywne na grilla to ciekawe urozmaicenie menu, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Które warzywa będą tu najlepszym wyborem? Podpowiadamy.
-
Sosy do grilla - to dzięki nim Twoja karkówka będzie 100 razy lepsza niż sąsiada
Sosy do grilla niekiedy bywają lekceważone, ale to od nich zależy czy mistrzowsko przygotowane danie zyska godne dodatki. Na sklepowych półkach mamy coraz większy wybór gotowych produktów, ale niektóre możemy szybko przygotować sami.
-
Sałatki na grilla: przepisy i porady. Jak szybko zrobić sałatkę? Podpowiadamy niezawodny trik
Sałatki na grilla? Przepisy przydadzą się zwłaszcza dlatego, że zbliża się weekend majowy, wraz z nim zaś sezon na barbecue. Podpowiadamy, jak przygotować szybką i lubianą sałatkę w sam raz do grillowanych potraw.
-
Produkty, których nie należy wrzucać na grilla. Może się to źle skończyć
Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre. Chociaż najczęściej przygotowuje się w ten sposób kiełbasę i karkówkę, to coraz więcej osób próbuje eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków. Są jednak produkty, które lepiej trzymać od grilla z daleka.
-
Idealny przepis na karkówkę? Czas marynowania to gwarancja sukcesu
Jak wygląda idealny przepis na karkówkę z grilla? To przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata - gwarantuje co najmniej połowę sukcesu. Pamiętajmy, że pośpiech jest w tej materii złym doradcą. Lepiej zabrać się za marynowanie odpowiednio...
-
Grillowanie jest naszym sportem narodowym. Ale mamy swoje grzeszki. "Marynowanie do nieprzytomności"
Polacy uwielbiają grillować. Gdy zacznie się sezon i zrobi się trochę cieplej (czasem nawet i temperatura nas nie powstrzymuje), wyciągamy grille z szaf i piwnic (albo pędzimy do sklepu po nowe), kupujemy wszystko, co potrzebne, skrzykujemy rodzin...
-
Sałatka do grilla pełna kolorów i niespodzianek. Słodki owoc zapewni nietuzinkowy smak
Sałatka do grilla obowiązkowo musi znaleźć się na stole podczas majówkowych spotkań. Tylko jaką zrobić sałatkę, która będzie smaczna, kolorowa i zaskoczy gości? Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na sałatkę do grilla, która zawiera dodatek, które...
-
Majówka 2022. Największe błędy, jakie możesz popełnić podczas grillowania. Jak ich uniknąć?
Powoli rusza otwarcie sezonu grillowego. Nadchodzący długi weekend będzie świetną okazją, aby wrzucić coś na ruszt. Warto zatem odpowiednio przygotować się do pieczenia potraw. Jakich błędów należy się wystrzegać i czym ryzykujemy, gdy je popełnimy?
-
Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt
Szukasz pomysłu na urozmaicenie grillowego menu? Wrzuć na ruszt ser. Ten produkt nie tylko świetnie zastąpi główne danie, lecz także sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. Jaki ser wybrać? Podpowiadamy.
-
Sposoby na zdrowsze dania z grilla. Skorzystaj z tych wskazówek i ciesz się wartościowym posiłkiem
Chyba nie ma osoby, która nie lubi potraw prosto z grilla. Za każdym razem zajadamy się nimi ze smakiem. Nie znaczy to jednak, że możemy je spożywać bez ograniczeń. Wysoka temperatura może przyczyniać się bowiem do powstawania rakotwórczych...
-
Grill w majówkę może się skończyć wysokim mandatem. Wyjaśniamy, czego unikać, aby nie dostać kary
Grillowanie to jedna z ulubionych majówkowych i wakacyjnych aktywności Polaków. Niestety, wiele osób nie wie, że nie we wszystkich miejscach można legalnie rozpalić grill. Wysokie kary grożą nie tylko za grillowanie na balkonie. Warto więc zapozna...
-
Warzywa na grilla. Podpowiemy, czym najlepiej zagryźć majówkowe mięsiwo. Jeden z wyborów może zaskoczyć
Na grillu w zasadzie można położyć wszystko. Jednak na pewno nie każde warzywo się do tego nada. Dziś podpowiemy ci, jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej i najsmaczniej. Pieczarki i cukinię już znamy, a co powiesz na pora lub szparagi?
-
Czego nie robić podczas grillowania? Oto 10 błędów, które popełniamy najczęściej
Zbliżająca się majówka rozpoczyna sezon na grilla. Jak co roku będziemy więc spędzać czas na świeżym powietrzu i zajadać się pysznymi daniami. Niestety, nawet podczas grillowania zdarzają nam się pomyłki. Jak się przed nimi ustrzec?
-
Ruszt do grilla. Jak wyczyścić go przed majówką? Skorzystaj z produktów, które masz w swojej kuchni
Sezon na grillowanie zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak go rozpoczniemy, powinniśmy dokładnie wyszorować ruszt do grilla, żeby w pełni cieszyć się smakiem przygotowywanego na nim jedzenia. Jak wyczyścić grill przed majówką? Pomogą wam dwie...
-
Warzywa z grilla. Sprawdzone pomysły na grillowanie bez mięsa. Co podać, żeby było szybko i smacznie?
Maj to dobry moment na uzupełnienie swojego talerza o sezonowe warzywa. Świetnym pomysłem będzie wrzucenie ich na ruszt. Odpowiednio przygotowane z pewnością zasmakują nawet największym fanom mięsa.
-
Marynowanie mięsa - na czym polega? Sprawdzone porady, dzięki którym twój grill będzie najlepszy
Marynowanie mięsa to prosta metoda na pyszne dania z grilla i nie tylko. Marynata może być wykonana np. z oleju, przypraw, musztardy czy śmietany. Poznaj cenne wskazówki.