domowe sposoby
-
Mamy sposób na idealne rozmrożenie ryby, który przyda się w święta. Już nigdy nie zjesz wodnistej papki
Rozmrażanie ryby może wydawać się na pozór łatwym zajęciem, a tak naprawdę wiele osób sobie z nim nie radzi. Największym problemem okazuje się konsystencja mięsa, która często pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście znamy sposób, by ryba już...
-
Karp śmierdzi mułem? Tak możesz temu zaradzić. Potrzebne produkty masz już w lodówce
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Jest obowiązkowym produktem, który podaje się na dużo różnych sposobów. W wielu domach nie może również brakować karpia, który jest symbolem tych świąt. Jednak ma to do siebie, że jego zapach i smak nie...
-
Lukier z pierników rozlewa się po talerzu? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Lukier jest idealną polewą nie tylko do pierniczków, lecz do także strucli czy babek. Odpowiednio przygotowany może nie tylko dodać wypiekom uroku, lecz także smaku. Jednak czasem zdarza się, że wyjdzie za rzadki i rozlewa się po wszystkich...
-
Jak suszyć i przechowywać grzyby? Zapas leśnych rarytasów przyda się do zimowego menu
Suszone grzyby to rarytas, który szczególnie sprawdzi się podczas świątecznego menu, ale także jako dodatek do rozgrzewających dań idealnych na zimę. Jak zatem poprawnie je suszyć, by długo zasilały spiżarnię i nie spleśniały? Pamiętaj o...
-
Jak zrobić domową wędzonkę? Dziadek zdradził mi ten przepis. Efekt nigdy go nie zawiódł
Wędliny to jeden z najczęściej kupowanych produktów mięsnych. Wiele osób wydaje krocie na wyroby ze sklepów i marketów, nie wiedząc, że smakowitą wędzonkę można przygotować samemu. Przyrządzona ze specjalnie wyselekcjonowanych przez nas składników...
-
Domowy sposób na kaszel. Weź świąteczne warzywo, trochę czosnku i popijaj dla zdrowotności
Kiedy czujesz, że zaczyna cię coś rozkładać, ale nie chcesz jeszcze brać leków, warto zacząć kurację "po domowemu". Dziś zdradzimy wam przepis na domowy syrop na kaszel i wzmocnienie odporności, który nie odstaje w skuteczności od syropu z cebuli,...
-
Robisz sałatkę jarzynową w ten sposób? To wielki błąd. Dzięki tej metodzie uchronisz ją przed "powodzią"
Sałatka jarzynowa to klasyk nad klasykami. Smaczny dodatek pojawia się na polskich stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Trudno znaleźć kogoś, kto nie doceniałby pysznej majonezowo-warzywnej mieszanki. Jak jednak cieszyć się jej smakiem,...
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Niezawodny patent, który przyda się przed świętami
Wracasz do domu i okazuje się, że nikt nie wyjął ryby z zamrażarki? Nic straconego, jeszcze zdążysz przygotować pyszny obiad. Wystarczy, że odmrozisz ją w prawidłowy i bezpieczny sposób. Mamy na to sprawdzone metody, które nigdy nie zawodzą....
-
Najpierw popełniasz te błędy, później dziwisz się, że barszcz wygląda jak pomyje. Aby odzyskał swój kolor, musisz to zrobić
Barszcz z uszkami to dla wielu Polaków obowiązkowy punkt Wigilii. Zupa ta rozpoczyna w zasadzie wielogodzinne biesiadowanie z najbliższymi i rozgrzewa żołądki, przed kolejnymi potrawami. Niestety, podczas gotowania łatwo popełnić błąd, który zaważ...
-
Kluski śląskie wychodzą rozmemłane i sklejone? Ratunkiem na to jest sprytna metoda 4:1
Kluski śląskie to regionalny przysmak, którym Polacy zajadają się od lat. Przyrządzone odpowiednio, wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne. Taki efekt nie zawsze się jednak udaje. Jak przygotować pyszne kluski, aby nie stały się posklejaną papk...
- Sezon na sadzenie cebuli trwa! Poznaj proste triki i ciesz się plonami
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Babka gotowana lepsza niż drożdżowa i piaskowa. Najłatwiejsze ciasto na Wielkanoc
- Jaki farsz do jajek na Wielkanoc? Przepis na panierowane jajka to hit
- Hiszpański sos jest idealny do jajek. Zrobisz go w 5 minut
- Wielkanoc to nie tylko żurek. Magda Gessler stawia na inne smaki
- Babka wielkanocna to obowiązkowe ciasto na świąteczny stół. Jak ją przygotować?
-
Na święta od lat robię schab z pończochy. To ulubiona wędlina mojej rodziny, ale zaczynam dużo wcześniej
Na spotkania przy świątecznym stole od lat przygotowuję najróżniejsze przekąski i przystawki. Oprócz dania głównego przygotowuję sałatki, śledzie, roladki i oczywiście schab z pończochy. Rodzina go uwielbia, ale muszę odpowiednio wymierzyć czas,...
-
Zbrylony cukier szarga ci nerwy? Zapomnij o zakłopotaniu przy gościach. Rozwiązanie masz w kuchni
Na pewno każdy z nas miał taką sytuację, gdy po wyciągnięciu cukiernicy z szafki, okazało się, że cukier się zbrylił. Dosyć z zakłopotaniem w takich chwilach. Te domowe sposoby są banalnie proste, a zapobiegają zbryleniu się cukru w stu procentach.
-
Zapomnij o jajkach i rybie. Najlepszą pastę na kanapki zrobisz z drobnych ziarenek
Lubisz kanapki z pastą jajeczną lub kultową awanturką, czyli smarowidłem z twarogu i ryby? Jeśli uważasz, że one są najlepsze, na pewno nie znasz jeszcze tego przepisu. Domowa pasta ze słonecznika smakuje wyjątkowo, ale nie zapomnij o dwóch ważnyc...
-
Przepis na fit snickersa. Obłędny deser na co dzień i od święta, który ma mało kalorii i mnóstwo smaku
Gdy ci smutno, gdy ci źle, zjedz snickersa, rozchmurz się! Szczególnie jeśli to nie kultowy batonik, a obłędny deser w nieco odchudzonej wersji. Skład prezentuje się wyjątkowo zdrowo, a z odpowiednimi dodatkami także świetnie smakuje. Nie brakuje ...
-
Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci
Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i...
-
Przechowujesz ziemniaki w ten sposób? To wielki błąd. Lada moment wyrosną im pędy
Prawidłowe przechowywanie żywności może uchronić nasze zapasy przed zepsuciem i zgniciem. Może także przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Jak uchronić ziemniaki przed puszczaniem pędów? Mamy na to sprawdzony sposób.
-
Jakie ziemniaki najlepsze do klusek? O tym wie każda mama i babcia. "Przypatrz się im już w warzywniaku"
Kto nie kocha klusek? Choć pewnie znajdą się tacy, którzy w menu wolą inne pozycję, to jednak domowe polskie kluchy nie mają sobie równych. W czym tkwi sekret ich wybornego smaku? To nie tylko sos lub okrasa, ale przede wszystkim samo ciasto. Aby...
-
Deska do krojenia i blacha w lodówce, moneta i folia w zamrażalce. Te domowe triki ułatwiają życie
Lodówka to stały element wyposażenia kuchni. Służy nam do przechowywania żywności, jednak mało kto wie, że w środku warto umieścić także kilka nietypowych przedmiotów. Te znane triki znacznie ułatwiają życie. Co powinno się włożyć do lodówki, a co...
-
Niebiańsko mięciutkie kopytka. Trik z mlekiem całkowicie odmieni ich smak, pamiętaj też o proporcjach
Zastanawiasz się przygotować kopytka idealne? To prostsze niż mogłoby się wydawać, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach. Dobrze dobrane ziemniaki to połowa sukcesu - dodatek mleka także zrobi swoje. Wlej nabiał w odpowiednim momencie, a...
-
Syrop z cebuli na przeziębienie. Nie wspominamy go najlepiej, ale dwa dodatki zapewnią lepszy smak
Syrop z cebuli to jeden z najlepszych domowych środków na kaszel i chociaż może nie wszyscy wspominają jego smak z przyjemnością, trzeba przyznać, że naprawdę działa. Syrop z cebuli możemy jednak fajnie podkręcić i sprawić, że nie tylko będzie...
-
Do tych placków nie trzeba wiele, a smakują jak z najlepszej śniadaniowni. Wszystko przez ten składnik
Zamiast po raz kolejny szykować babcine racuszki z jabłkami, postaw na obłędnie puszyste, rumiane i delikatne niczym chmurka placuszki. Idealny efekt osiągniesz przez dodanie do ciasta tajemniczego składnika, który niegdyś często gościł w kuchni.
-
Mrożony płyn do naczyń uratuje w opałach. Metoda dobra na problem, który często gości w domu
Płyn do naczyń może okazać się znacznie przydatniejszy, niż mogłoby się wydawać. Poza domowymi porządkami produkt ma też ukrytą funkcję - aby ja poznać, wystarczy przelać płyn do woreczka i go zamrozić. Ta sprytna metoda działa cuda i pomoże w...
-
Wystarczy łyżka, by rosół smakował jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To sekret wielkich kucharzy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Okazuje się jednak, że jej sekret nie tkwi wyłącznie w dobrej jakości mięsie czy sporej ilości warzyw. Kluczem do sukcesu jest łyżka jednego składnika.
-
Zamiast wyrzucać kolejny słój po kawie, zrób z niego estetyczny użytek. Babcina metoda da piękny efekt
Po tym jak sieć opanowały nagrania z perfekcyjnych kuchni, gdzie każda szuflada ma idealnie symetrycznie poukładane słoiki. Niestety, estetyczne drobiazgi do organizacji kosztują krocie. Jak się jednak okazuje, wystarczy pomysłowo wykorzystać pusz...
-
Śląskie śniadanie w obłędnym wydaniu. Połącz jaja z tym składnikiem i ciesz się nietypowym posiłkiem
Regionalne kuchnie oferują wiele smakowitości, a także nietypowych rozwiązań, które warto zastosować w swojej kuchni. Smakołykiem rodem ze Śląska jest wajecznica, czyli klasyczne jaja z dodatkiem swojskiego produktu. Tu króluje prostota, smak i...
-
Przypalona patelnia? Zamiast wyrzucać, wyczyść tak, jak szkolne kucharki
Podczas gotowania nietrudno o małe wpadki. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie przypalił mleka lub nie przesolił ziemniaków. Zdarza się jednak, że niektóre błędy mogą kosztować nas nowy sprzęt. Wiele osób wyrzuca bowiem przypalone...
-
Kupujesz mozzarellę? Przestań przepłacać. Zrób ją w domu i to z trzech składników. Będziesz się zajadać
Mozzarella to jeden z ulubionych serów Polaków. Używamy jej do wszystkiego. Do makaronów, zup, zapiekanek, kanapek i wielu innych dań. W sklepie trzeba jednak za taką kulkę około trzech złotych, więc jeśli bardzo lubimy ten ser, może być to w ciąg...
-
Ciasto na pizzę z garnka. Przepis jest prosty, a efekt przerośnie twoje oczekiwania
Ciasto na pizzę to nic trudnego - wystarczy zagnieść składniki, położyć ulubione dodatki i upiec. Jednak ciasto na pizzę, które dziś wam pokażemy, zwali was z nóg. Przyda się garnek lub szeroki rondel - taką pizzą zajadają się Polacy za oceanem.
-
Zapomnij o brukselkowym koszmarze. Minikapustki z tym dodatkiem nie są gorzkie i smakują obłędnie
Brukselka to twój koszmar rodem z dzieciństwa? Zapomnij o gorzkim smaku, a uprzedzenie schowaj do kieszeni. Ten przepis gwarantuje, że minikapustki podbiją podniebienie nawet największych przeciwników. Warzywo wystarczy odpowiednio ugotować i...
-
Nigdy więcej nie zrobisz klasycznej panierki z jajkiem. Ten zamiennik smakuje o niebo lepiej
Zapomnij o klasycznej panierce, która odchodzi od mięsa i szybko mięknie. Jajeczną masę zamień na zupełnie inny produkt. Dzięki temu ryba, kurczak czy schabowy zyskają zupełnie inny smak. Chrupiący, obłędnie smaczny i złocisty efekt jest...
-
Przepis na przepyszny domowy smalec. Moja babcia zawsze dodawała nietypowy dodatek i zdejmowała firanki
Dziś mamy dla was stary i sprawdzony przepis na domowy smalec, który robiła moja babcia. Raczej nie smażyła na nim kotletów, ale kanapki z tym smarowidłem były najpyszniejsze i świetnie pasował jako okrasa do pierogów lub ziemniaczanych pyz albo...
-
Ogórki konserwowe są smaczne i idealne na kanapkę. Ale kryją pewien sekret, o którym niektórzy muszą pamiętać
Domowa spiżarnia oferuje wiele smakowitości, a jednym z najchętniej otwieranych słoików jest ten z ogórkami konserwowymi. Te pyszne, chrupiące pikle poza niebanalnym smakiem kryją w sobie solidną porcję cukru. Warto więc pamiętać, że mają wysoką...
-
Sklepowa chemia odchodzi już do lamusa. Teraz postaw na ekologię i dowiedz się, czym czyścić kuchenkę mikrofalową
Czyszczenie mikrofalówki, podobnie jak kuchenki i piekarnika, nie jest zadaniem przyjemnym i łatwym. Jeśli nie robimy tego na bieżąco, i pozwalamy by brud zagnieździł się tam na dobre, proces sprzątania jest dodatkowo utrudniony. Na szczęście nie...
-
Jak doczyścić kuchenny zlew? Ten niezawodny domowy sposób sprawi, że będzie można z niego jeść
Nieodłącznym elementem gotowania jest sprzątanie. Kuchnia, a zwłaszcza urządzenia i sprzęty, które mają kontakt z żywnością, powinny być regularnie czyszczone. Dotyczy to m.in. zlewozmywaków. Jak dokładnie doczyścić zlew i w jaki sposób pozbyć się...
-
Starsi uwielbiają, a młodzież się krzywi. Jak zrobić salceson? Nie musisz tachać do domu głowy świni
Są takie potrawy, od których młodzież się odzwyczaiła, podczas kiedy starsi, nasi rodzice i dziadkowe wciąż się nimi zajadają. Wymienić można choćby ozorki, kaszankę, czy salceson. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kultową wędlinę sprzed lat, ale...
-
Podczas przeziębienia pijesz gorące mleko z miodem? Podpowiadamy, dlaczego lepiej tego nie robić
Kiedy nadchodzi jesień i zaczyna się sezon przeziębień i infekcji najróżniejszych, najpierw staramy się z nimi walczyć domowymi, naturalnymi sposobami. Wówczas sięgamy po mleko z miodem lub herbatę z miodem i cytryną. Niestety, jeden błąd sprawi, ...
-
Idealne ciasto? Oczywiście słodkie i puszyste ciasto dyniowe. Pamiętaj dodać szczyptę tej przyprawy
Żadne placki z dyni i dyniowe babeczki. To ciasto nie ma sobie równych, wśród jesiennych słodkości. Jest bajecznie puszyste, mocno korzenne, a do tego zachęca łasuchów intensywnym kolorem. Dyniowe ciasto zrobi furorę wśród twoich bliskich!
-
W lodówce zalegają ci resztki jedzenia? Nie wyrzucaj ich, tylko zrób z nich pyszny i pożywny obiad
Polacy wydają co miesiąc ogromne pieniądze na zakupy spożywcze. Robimy zapasy przed weekendem i świętami, uzupełniamy lodówkę aż po brzegi, a później żałujemy, że nie mamy co zrobić z taką ilością jedzenia. Zamiast jednak wyrzucać resztki z obiadu...
-
Miały być suszone, a są spleśniałe. Jakie błędy popełniamy, susząc grzyby? Unikaj ich, by nie zmarnować zbiorów
Jesień to ulubiona pora roku grzybiarzy. To właśnie wtedy w polskich lasach rośnie najwięcej aromatycznych grzybków, które następnie używane są do przygotowywania domowych przetworów lub trafiają na suszenie. Jak prawidłowo suszyć grzyby, by przez...
-
Robisz kotlety mielone, ale nie masz bułki tartej? Może to i lepiej. Wsyp to do masy, a będą obłędne
Kotlety mielone to jedne z najlepszych kotletów, które goszczą na stołach Polaków. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio wyrobiona masa. Okazuje się jednak, że warto zapomnieć o bułce tartej, a dodać do masy na kotlety ten składnik.