kapusta
-
Jak zrobić gołąbki? Przepis opanowałam do perfekcji. Liczy się zasada 3:1
Przepis na gołąbki jest bardzo prosty, lecz niestety czasochłonny. Jednak moje gołąbki smakują tak wyśmienicie, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście najważniejszy jest farsz - zawsze robię go tą samą metodą, której nauczyła mni...
-
Ciocia Ania tak podawała schab. Za sprawą jednego składnika był pyszny i soczysty
Gotowanie to pewna forma sztuki i każdy z nas ją uprawia, gdy sięga po produkty i robi z nich pyszne dania. Moja ciocia Ania była ekspertką od mięs i zdradzała mi sekrety na soczyste i smaczne kąski. Poniżej dzielę się jej tajemnicą na temat...
-
Zbierałam ją na polu, a babcia robiła to danie. Sezon już się rozpoczął, więc biegnij po nią na targ
Wiosna to wyjątkowy czas. Cieszymy się pierwszym słońcem, a także owocami i warzywami, które daje nam natura. Aż żal nie wykorzystać smaków, które właśnie nam daje, dlatego podsuwamy przepis, który jest idealny o tej porze roku. Recepturę dostałam...
-
Na Śląsku na poprawinach podali panczkraut. To najlepsze danie z kapustą na świecie
Kuchnia śląska jest specyficzna, ale naprawdę pyszna i zaskakująco prosta. Najlepszym dowodem na to jest danie, którym uraczono gości na poprawinach wesela w okolicach Raciborza. Panczkraut z żeberkami każdy wspomina do dziś, a przepis jest tak...
-
Młoda kapusta zapiekana z mięsem. Mąż aż zatańczył. "Tak pysznej nie robi nawet mama" [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Młoda kapusta to rzecz absolutnie bezcenna, przepyszna i możemy podawać ją na wiele sposobów. Jako naczelna miłośniczka tego wiosennego warzywa dania z młodej kapusty serwuję najbliższym w sezonie średnio dwa razy w tygodniu. Podobno ostatnio...
-
Ta surówka z młodej kapusty jest smaczniejsza nawet od mizerii. Zawsze gdy ją serwuję, znika w mig
Szukasz pomysłu na orzeźwiającą, lekką i kolorową surówkę do obiadu? Zamiast po raz kolejny serwować klasyczną mizerię lub colesław postaw na sezonowe smaki. Młoda kapusta w połączeniu z tymi składnikami to rarytas obok, którego żaden smakosz nie...
-
Rewelacyjne placki, które mają w sobie nie tylko ziemniaki. Posiekaj ten składnik i wysmaż
Robienie placków nie musi być nudne. W ich skład nie muszą wchodzić tylko ziemniaki, polecamy dodać jeszcze inne, smaczne warzywa. Ten przepis wskazuje, co najlepiej smakuje w takim połączeniu. Nawet się nie domyślisz, że chodzi o ten składnik.
-
Pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka chwil. Przełam tradycję i zrób te zdrowe kotleciki
Maj to sezon na młodą kapustę, choć trwa stosunkowo krótko, możemy cieszyć się nią jeszcze przez kilka miesięcy. Warto czerpać z jej prozdrowotnych właściwości, gdy ta pojawi się na twoim ulubionym straganie. Szukasz inspiracji? Spróbuj tych...
-
Młoda kapusta - przepis na wagę złota. Ta zupa smakuje lepiej niż rosół
Sezon na młodą kapustę w pełni i wszyscy miłośnicy tego pysznego warzywa niemal szaleją ze szczęścia, a intensywnie zielone główki w mig znikają ze straganów i marketów. Dziś mamy dla was przepis na zupę z młodej kapusty, która jest pyszna,...
-
Strzelczyk ma świetny patent na surówkę z młodej kapusty do obiadu. Wystarczą 3 minuty
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu? Z tym fantastycznym przepisem od Tomasza Strzelczyka zrobisz ją bardzo szybko. Biegnij szybko do sklepu po kilka składników i zabierz się do przyrządzania. Ta świeża surówka pasuje do wszystkich...
-
Młodą kapustę zrobisz w pół godziny, a na talerzu długo nie poleży. Każdy spyta o przepis
Wiosenno-letnią porą chętnie przyrządzamy kapustę na wiele sposobów. Często dusimy ją w pomidorach czy robimy z niej pyszne surówki. Zdradzamy sposób, jak zrobić młodą kapustę jako kompletne danie. Nie dość, że pyszne, to nasyci na wiele godzin....
-
To obiadowe bóstwo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Metodę na "pasek od spódnicy" zdradziła mi stryjenka
Jak Bolek i Lolek, jak Muminek i Włóczykij, jak Staś i Nel, tak samo w kulinariach idealnym duetem jest schabowy i kapusta zasmażana. Tylko jak zrobić idealną kapustę zasmażaną? Moja ulubiona stryjenka zdradziła mi sekret, który wydawał mi się...
-
Doprawiona i chrupka. Taka będzie młoda kapusta, jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób
Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, dlatego wykorzystać ten czas najlepiej jak się da. Pyszne warzywo doskonale sprawdzi się jako główny dodatek do dań obiadowych. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami smakuje wyśmienicie - świeżo, chrupk...
-
Młoda kapusta zasmażana to najlepszy dodatek do obiadu. Poza dorodną główką stawiam też na dodatki
Królowa wiosny jest tylko jedna - mowa tu oczywiście o młodej kapuście zasmażanej, która każdy obiad zmieni w poezję smaków. Dorodna główka to jednak nie wszystko, a cały sekret obłędnego smaku tkwi w szczegółach oraz dodatkach. Sprawdź, co zatem...
-
Kapusta jest dobra na wszystko! Wiosną zaskocz tym lekkim przepisem z kapuchą w roli głównej
Kapustę jadali już pierwsi Piastowie, a królowa Bona rozpowszechniła ją w całym kraju. Jej zbawienny wpływ na zdrowie opisywano nawet w starożytności. Dziś wiemy, że jest to prawdziwa bomba witamin, a po zimie idealnie wprowadzić ją do obiadowego...
-
Rustykalna zupa prosto z toskańskich skarbów. Znajdź cavolo nero i odtwórz jej smaki w swoim domu
Toskania to jeden z najpopularniejszych regionów Włoch i to nie bez powodu. Słynie z rozległych winnic, gajów oliwnych, urokliwych małych miasteczek i wspaniałej kuchni. Stamtąd pochodzą nieziemskie dary natury, takie jak cavolo nero, coraz części...
-
Żeberka w kapuście to popisowe danie mojej teściowej. Mięso samo odchodzi od kości. A ten zapach...
Żeberka w kapuście to jedno z moich ulubionych dań przygotowywanych przez teściową. Nic dziwnego, ponieważ są niezwykle aromatyczne i po prostu pyszne. Często przygotowuje je w specjalnym kociołku, jeśli jednak go nie masz, to żaden problem.
-
Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała jak u babci? Tu nie ma miejsca na kombinowanie - prostota to klucz
Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała idealnie? Przepis na młodą kapustę, który dziś wam zaprezentujemy, jest bardzo, ale to bardzo prosty i nie ma tam żadnych udziwnień i tajemniczych składników. W tym przepisie rządzi prostota i to jest klucz...
-
Młoda kapusta to bezkompromisowa królowa wiosny. Zawsze robię ją z dodatkami i wychodzi palce lizać
Młoda kapusta najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami. Tu króluje jakość i babcina receptura, w której na próżno szukać fikuśnych składników i innych udziwnień. Wystarczy wszystko poddusić i dobrze doprawić, by powstał rewelacyjny dodatek do...
-
Z tego sezonowego warzywa zrobisz najlepszą surówkę. Dodaj świeży koperek i masło, a wyjdzie hit
Wiosną na straganach i półkach sklepowych pojawia się coraz więcej warzyw sezonowych. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i liczne wartości odżywcze. Na obiad polecamy przyrządzić szybką surówkę z młodej kapusty. Z odpowiedni...
-
To warzywo jadł każdy, ale mało kto zdobędzie 7/7! Pytamy o kapustę!
Dacie radę zdobyć wszystkie punkty w tym warzywnym quizie?
-
Żaden członek rodziny nie widział tak podanych jajek. Gdy je podasz, każdy będzie pod wrażeniem
Jajka w okresie Wielkanocy to produkt, który podajemy pod wieloma różnymi formami. Można z nich zrobić pastę, dodać je do sałatek, a także faszerować. Ale w takim wydaniu prawie nikt ich nie zna. To z czym są zaserwowane jest naprawdę oryginalne i...
-
Nie było w nim ani grama kapusty. Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na staropolski bigos
Mówi się, że to tradycyjna polska potrawa, ale czy dzisiejszy bigos przypomina ten sprzed lat? Okazuje się, że nie do końca. Mało kto wie, że dawniej bigos przygotowywany był bez kapusty.
-
Przepis na wiosenne minigołąbki Gosi z programu "Rolnik szuka żony". Idealne na domowy obiad
Gołąbki to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. W wersji z młodą kapustą smakują iście wiosennie. Sposobem na ich przyrządzenie podzieliła się niedawno w mediach społecznościowych Gosia Borysewicz, znana z programu "Rolni...
-
Kapuśniak jak u babci. Była biedna, ale nie żałowała mięsa - stawiała na te rodzaje
Kooochamy kapuśniak. Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie przepada za tą zupą? Wątpię. Klasyczny kapuśniak robi się łatwo i nasi rodzice, dziadkowie doskonale to wiedzą. Moja babcia groszem nie grzeszyła, ale na jedzeniu nie oszczędzała...
-
Zapomnij o klasyce. Gołąbki taplające się w tym rewelacyjnym, białym sosie smakują o niebo lepiej
Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej, które zachwyca podniebienie w niemal w każdym wydaniu. Warto jednak postawić na ciekawą alternatywę dla klasycznego pomidorowego sosu, w którym zazwyczaj nasze zawijasy się pięknie duszą. Ta biała, kremowa...
-
Surówka z kapusty pekińskiej, którą jemy co niedzielę w domu. Jest lepsza niż w restauracji
Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do rodzinnego obiadu. Można przygotować ją z różnorodnymi dodatkami, jednak najlepiej smakuje mi z marchewką. Przekażę Wam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą jemy w domu.
-
Surówkę z kapusty urozmaicam o jeden dodatek. Teściowa przecierała oczy, a teraz też tak robi
Surówka w kapusty jest świetnym dodatkiem do obiadu, po który sięga wielu z nas. Nic dziwnego - przygotowuje się ją szybko, jest smaczna, a na dodatek zdrowa. Jeśli nudzą cię tradycyjne przepisy, warto urozmaicić surówkę o ciekawy, na pierwszy rzu...
-
Dodatek do obiadu, który smakuje jak od mamy. To nie jest sałatka, tylko smakołyk podawany na ciepło
Poszukiwania prostych i dobrych dodatków obiadowych ciągle trwa. Pomimo że mamy wiele smacznych sałatek i tak nie poddajemy się i chcemy zjeść coś jeszcze lepszego. Ten klasyk znam dzięki babci i to ona podawała go najczęściej. Z każdym kotletem...
-
Surówka bufetowa - szybki dodatek do każdego obiadu. Łączy w sobie nietypowe smaki
Znudziła ci się mizeria i sałatka z marchewki? To czas na przyrządzenie klasycznej surówki bufetowej, która pasuje do niemal każdej potrawy. Przeplata słodycz jabłka z kwaskowym posmakiem kapusty kiszonej, a także cebuli i buraka. Jak zrobić...
-
Przepis na klasyczne łazanki z kapustą. Moja babcia dla podkręcenia smaku dodawała zawsze ten składnik
Łazanki z kapustą to przykład klasycznej potrawy kuchni polskiej. Nasze mamy i babcie opracowały je do perfekcji. Żeby danie wyszło nad wyraz smakowite, należy dodać do niego jeden składnik. Efekt zachwyci kubki smakowe twoich bliskich.
-
Przepis na kapuśniak jak od babci. Jedna rzecz podkręca smak
Przepis na kapuśniak z białej kapusty jest bardzo prosty i każdy sobie z nim wzorowo poradzi. Najważniejszy jest oczywiście wywar - nie należy żałować boczku i żeberek - to prawdziwa esencja smaku. Nie obejdzie się także bez pomidorów.
-
Łazanki z kapustą i pieczarkami to od lat hit mojej babci. Robi się je błyskawicznie, ale łatwo o błąd
Łazanki z kapustą i pieczarkami to danie, które przywodzi mi na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Babcia przygotowywała je co tydzień, a my zajadaliśmy się w najlepsze. Ostatnio zdradziła mi przepis na moją ukochaną potrawę z dzieciństwa. Okazuje si...
-
Gołąbki babci bez grama ryżu. Zamiast tego, do farszu mięsnego dodaje inny składnik. Pamiętaj, nie musi być świeży
Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej i najczęściej mięsny farsz mieszany jest z ryżem. Nie trzeba jednak robić tego w ten sposób. Nasze babcie bardzo często zastępowały ryż innym składnikiem. Szukaj go w chlebaku.
-
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Jeden nietypowy dodatek nada jej oryginalnego smaku
Surówka to jeden z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Pasuje zarówno do kotletów schabowych, burgerów, jak i dań rybnych. Dla odmiany warto przygotować ją nie z kapusty białej czy modrej, a pekińskiej. Z jednym oryginalnym składnikiem...
-
Dziś Dzień Bigosu - z tej okazji warto zrobić tę treściwą potrawę. Podobno najlepiej smakuje na 3 dzień
Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia. Wiedzą o tym zapewne miłośnicy tego dania. Bigos znany jest w Polsce od XVII wieku, a jego nazwa oznaczała wtedy ''siekanie produktów na kawałki''. Nieco później, bo w XVIII wieku stał się potrawą z gotowanej...
-
Moja babcia od zawsze była mistrzynią zasmażanej kapusty. Zdradziła mi, że to wszystko przez owocowy dodatek
Najlepszy dodatek do mięs i klusek ziemniaczanych? Według wielu przetwory z kapusty nie mają sobie równych. Poza surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej, popularnością w wielu domach cieszy się również kapusta zasmażana. Co zrobić, by była...
-
Jak długo można przechowywać bigos w słoikach? Czas będzie dłuższy niż myślisz, jeśli postawisz na tę metodę
Trudno wyobrazić sobie święta bez potraw z kapustą w roli głównej. Polacy na wigilijny stół kładą nie tylko pierogi nadziewane kapuścianym farszem i kapustę z grochem, lecz także staropolski i aromatyczny bigos. Co zrobić, gdy ugotujemy go za dużo...
-
Bigos, który zmiecie konkurencję z planszy. Wystarczą trzy łyżki na duży garnek, a goście zjedzą wszystko i wyliżą talerze
Polacy uwielbiają bigos i gotują go nie tylko od święta. Pojawia się na stołach niezależnie od okazji, dlatego też warto, by ten bożonarodzeniowy wyróżniał się i smakował wyjątkowo. Jak to osiągnąć? Oczywiście dodatkami. Wystarczy odrobina...
-
To warzywo jadł każdy, ale mało kto zdobędzie 7/7! Pytamy o kapustę!
Dacie radę zdobyć wszystkie punkty w tym warzywnym quizie?