obiady domowe
-
Przepis na kopytka mięciuteńkie jak tylko się da. Kluczem jest mąka i ręce. "Jak ci się sypnie, to po ptakach"
Przepis na kopytka wydaje się banalny, no bo cóż w tym trudnego - ziemniaki, mąka, jajko i trochę soli. Okazuje się jednak, że tak łatwą rzecz jak kopytka można jeszcze łatwiej zepsuć. Chodzi o mąkę, która albo sprawi, że ziemniaczane kluseczki bę...
-
Zapiekanka a'la gołąbki, czyli kapuściana rozkosz z soczystym farszem z mięsa mielonego i ryżu
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie sposób nie lubić. Warto jednak nieco urozmaicić klasyczną wersję i przygotować ucztę zwaną zapiekanką a'la gołąbki. To znacznie prostsza metoda, a smak jest równie wybitny i nasycony swojski...
-
Koniec z suchym i słabym jakościowo mięsem. Kotlety mielone według Magdy Gessler są obłędnie soczyste
Tradycyjny, polski obiad zawsze jest mile widziany na stole. Ważne jednak by kultowe danie smakowało jak u babci. Magda Gessler zdradziła sposób na perfekcyjne i soczyste kotlety mielone, którym nikt się nie oprze. Sekretem smaku jest prostota, al...
-
Jak przygotować i ile gotować kluski śląskie? Zasada dwóch minut to sprytny sposób babć na idealnie mięciutkie kluseczki
Kluski śląskie są tradycyjnym, polskim daniem obiadowym. Są niezwykle uniwersalne i smakują obłędnie zarówno z sosem mięsnym, warzywnym, a także wyłącznie z okrasą z boczku i cebuli. Ich przygotowanie nie powinno sprawić wiele kłopotu, jednak wart...
-
Już nigdy nie usmażysz mielonych w tradycyjny sposób. Obłędny trik gwarantuje soczyste i kruche mięso
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i rarytas, który często gości w porze obiadowej. Chociaż mięso zazwyczaj smażymy na oleju, jest znacznie lepszy patent na obróbkę. Mała zmiana nawyków gwarantuje soczysty, kruchy i znacznie lżejszy efekt....
-
Smażysz rybę w ten sposób? To duży błąd, a ten składnik dosłownie wysysa z niej wartości i smak
W domowym menu nie może zabraknąć ryb w najróżniejszej postaci. Warto skusić się zarówno na te wędzone, surowe, jak i smażone - jednak ta obróbka termiczna wymaga odpowiednich składników. Jeśli decydujesz się na ten rodzaj tłuszczu, popełniasz duż...
-
Kartoflanka, przepis wyborną na zupę ziemniaczaną. Wyjdzie kremowa i rewelacyjna z dodatkiem nabiału
Zupa ziemniaczana to przepis na ekspresowe danie, które zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Baza to prosty i tani skład, który podrasowany kremowym nabiałem smakuje rewelacyjnie. W składnie także mięsna wkładka, która gwarantuje...
-
Mówią o niej "chwast i szkodnik", a to zielony potencjał na zupę. Wiosenne danie jak u babci na wsi
Zupa z chwastów to nie żarty, a obłędnie smaczny i zdrowy przepis rodem z polskiej wsi. Zielone liście można znaleźć w każdym ogrodzie czy parku, jednak unikamy ich jak ognia i depczemy na potęgę. Warto jednak zmienić dotychczasowe nawyki i postaw...
-
Siostra Anastazja zdradziła przepis na najlepszy farsz do pierogów. Gdy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnych
Siostra Anastazja podzieliła się nietypowym przepisem na pierogi. Do ciasta dodaje tajemniczy składnik, który należy dobrze podgrzać, a w farszu łączy dwa popularne smaki pierogów. Ten przepis to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny, który ...
-
Tak pysznych kotletów mielonych jeszcze nie jadłaś. Karol Okrasa dodaje do nich ten składnik zamiast bułki tartej
Domowe, polskie obiady z reguły smakują obłędnie jednak mogą być jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa zaskoczył wszystkich tym dodatkiem do kotletów mielonych. Dzięki tej małej zmianie będą pulchne i puszyste, a do tego niesamowicie pyszne.
-
Nie pomyślisz, że to można włożyć do pierogów. Najlepszy farsz w 3 minuty
-
To ciasto przygotujesz w 5 minut. Nic prostszego nie istnieje
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Idzie zima, więc musisz zrobić tę sałatkę z kapusty. Lepszej nie zjesz nigdzie
-
Przepis na fasolkę po bretońsku można podkręcić. Wystarczą dwa dodatki
- Wszyscy je jemy, ale i tak nam się mylą. A ty wiesz, o co pytamy?
- Przepis na carbonarę to banał. Tylko nie popełnij grzechu ciężkiego
- Nie ma lepszej zupy na wieczor. To połączenie składników rozgrzewa
- Kawa, herbata, sok. To szybki quiz o napojach! Zdobędziesz komplet?
- Obiad z resztek musi być paskudny? Nie. Ten chłopski garnek to sztos
-
Obiad dla dwojga za niecałe 40 złotych. Po wyjściu z kieleckiego baru mlecznego wyrazili szczerą opinię
Youtuber Książulo słynie z tego, że testuje jedzenie w bardziej i mniej popularnych restauracjach w całej Polsce. Wraz ze swoim kompanem Wojtkiem, który jest również jego kamerzystą wspólnie próbują dań od kebabów i wymyślnych burgerów, po...
-
Jak zrobić wątróbkę, by nie była gorzka i twarda jak podeszwa? Ten trik zawstydziłby samą Kleopatrę
Odpowiednio przyrządzona wątróbka potrafi być naprawdę pyszna i jeżeli ktoś z tym się nie zgadza, najpewniej kiedyś trafiła mu się twarda lub gorzka. Okazuje się jednak, że pewien banalny trik pomoże w jej przygotowaniu. Jak zrobić wątróbkę, żeby...
-
Tani i szybki obiad? Pierogi leniwe z przepisu babci. Zapamiętaj ważną zasadę, a zawsze będą mięciutkie
Pierogi leniwe czy też kluski leniwe to pomysł na szybki i tani obiad, a także sposób na powrót do smaków dzieciństwa. Pierogi leniwe są delikatne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić i osiągnąć "leniwą" perfekcję? Babcia doskonale...
-
Znakomita sałatka z kapusty idealna na grilla i do rodzinnego obiadu. Jej obłędny smak to zasługa tego sosu
Każdy, kto planuje majówkowego grilla, powinien znać ten przepis. Dodatek warzyw do mięsa to doskonałe, pyszne i w dodatku zdrowie rozwiązanie. Przygotowanie tej znakomitej sałatki z kapusty zajmie 10 minut, a będzie komponować się doskonale z...
-
Marynujesz schabowe w mleku? Mamy zdrowszy i o wiele lepszy sposób - mięso wychodzi kruche i delikatne
Kiedy nadchodzi weekend, już nam ślinka cieknie na myśl o schabowych, które, w co drugim polskim domu obowiązkowo pojawiają się na stole w niedzielę. Wielu z nas marynuje schabowe w mleku - nie jest to najlepszy, a na pewno nie najzdrowszy pomysł....
-
Przepis na roladki ze szpinakiem. Mięso wyjdzie soczyste i esencjonalne, jeśli dodasz do farszu nabiał
Soczyste roladki ze szpinakiem to obłędnie smaczna propozycja, której z pewnością nikt się nie oprze. Kurczak w anturażu doprze doprawionej zieleniny, gwarantuje zadowolenie nawet najwybredniejszych gości. Kluczem do sukcesu jest jednak odrobina...
-
Robert Makłowicz przygotowuje je tylko z tym składnikiem. Jego przepis na gołąbki jest prosty i wyśmienity
Wystarczy spróbować ich raz, a przekonacie się, że lepsze gołąbki nie istnieją. Robert Makłowicz zdradził recepturę na udany, domowy i tradycyjny obiad, idealny na każdą okazję. Ten przepis na gołąbki jest niezwykle prosty, a z pewnością zachwyci...
-
Jak zrobić kluski śląskie? Zapamiętaj zasadę ćwiartki, a już nigdy nie wyjdą twarde i gumowate
Kluski śląskie to dla wielu z nas miłość od pierwszego kęsa. Ich wykonanie jest banalne - niestety w teorii. O ile śląscy mistrzowie doskonale wiedzą, jak je przyrządzić, tak większość z nas głowi się, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły tward...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Babcia z Podlasia radzi: ten mały błąd spowoduje katastrofę
Zupa ogórkowa to królowa polskich zup. Tradycyjne danie często gości na naszych stołach, jednak jak się okazuje, by uzyskać idealny efekt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Babcia z Podlasia radzi, kiedy dodawać ogórki do zupy. Ten mały...
-
Szybka zupa na obiad? Postaw na aromatyczny krem z groszku. Dodaj ten składnik, by wzmocnić jego smak
Czy można jeść zdrowo, pysznie i nie tracić godzin przy kuchennym blacie? Oczywiście, że tak. Aromatyczny krem z groszku to idealna szybka zupa na obiad, którą przygotujesz w zaledwie pół godziny. Codzienny pośpiech i brak czasu to już żadna wymówka.
-
Szybki obiad z mięsem, który przygotujesz w mgnieniu oka. Wygląda pięknie, ale i smakuje obłędnie
Propozycji na szybki obiad nigdy nie jest zbyt wiele. W końcu mamy coraz mniej czasu, a po skończonym dniu pracy ogromny apetyt. Szybkie kotlety z piersi kurczaka z warzywami są więc doskonałym pomysłem na pyszne danie. Podpowiadamy, jak je zrobić...
-
Zero zawijania i wycinania głąba z kapusty. Przepis na zupę gołąbkową uratuje cię od straconego czasu i sił
Trudno znaleźć kogokolwiek kto nie uwielbia tradycyjnych, polskich gołąbków, jednak ich przygotowanie jest dość pracochłonne i zajmuje więcej czasu niż ugotowanie... zupy z tych samych składników. Przepis na zupę gołąbkową jest banalnie prosty, a...
-
Przepis na kopytka, które zawsze się udają. Wszystko dzięki metodzie czwórki
Kopytka to taki klasyk, który nigdy się nie nudzi. Wszystko dlatego, że można je jeść na wiele sposobów. Niektórzy najbardziej lubią kopytka na słodko, inni zdecydowanie bardziej preferują wersję wytrawną. Jakbyście ich nie podawali, pamiętajcie, ...
-
Kluski śląskie dla niejadków i nie tylko. Dodaj ten składnik i wyczaruj kolorowe i apetyczne kluchy
Kluski śląskie to pyszne danie, które kochają w szczególności dzieci. W tradycyjnej wersji potrafią się jednak znudzić. Jest jednak sposób na to, by nadać im całkowicie nowy wygląd, ale i wzbogacić smak. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Zupa fasolowa bez marnowania i czekania. Dodasz jej niesamowitego smaku, jeśli dobrze prześwietlisz lodówkę
Podobno dobry kucharz zrobi z niczego sałatkę, sos i zupę. Dziś skupimy się na ulubienicy Polaków, czyli zupie fasolowej. Przepis jest prosty, ale z racji tego, że nasze lodówki pewnie jeszcze pełne są poświątecznych mięs i kiełbas, warto je...
-
Grzechem jest nie zrobić tego dania. Zrobisz je raz, a rodzina będzie prosić o więcej. To zajmie tylko 30 minut
Gdy w ciągu dnia brak ci czasu na długie stanie przy garnkach, na ratunek przychodzą przepisy, które można zrobić w kilka chwil. Taką propozycją jest ta zupa, która jest aromatyczna, kremowa i sycąca. Z pewnością nie zawiedziesz się jej smakiem.
-
Schab w słoiku to prosty obiad na kilka dni. Robi się sam i potrafi uratować w najczarniejszą godzinę
Wszyscy jesteśmy zabiegani, więc szukamy bardzo prostych przepisów, które nie zajmą nam wiele czasu. Schab w słoiku to jednak inny wymiar gotowania. Nie musisz brudzić stosu garnków, obiad robi się praktycznie sam, a na dodatek wystarczy na długo....
-
Przepis na polonezy schabowe, czyli soczyste roladki z dużą porcją farszu. Ewa Wachowicz ma na nie swój patent
Masz dosyć suchego mięsa podanego na obiad? Ewa Wachowicz ma na to wyśmienity sposób. Mowa tu o obłędnych polonezach schabowych, czyli niczym innym jak soczystych roladkach kryjących wyśmienity farsz. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso,...
-
Zupa chrzanowa Ani Starmach jest obłędna. Zaserwuj ją w Wielkanoc zamiast żurku, a zaskoczysz gości
Zupa chrzanowa Ani Starmach to doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku podczas tegorocznej Wielkanocy. Gwarantujemy, że robi się ją bardzo łatwo, a na dodatek smakuje obłędnie. Jako nowość na świątecznym stole na pewno zaskoczy gości.
-
Jajka w sosie musztardowym z przepisu szkolnej kucharki. Ten dodatek nada obłędnego aromatu i smaku
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na obiad lub martwisz się co podać na Wielkanoc, przepis na jajka w sosie musztardowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków sprawdzi się rewelacyjnie. Danie rodem z PRL-u wcale nie musi być nudne i mdłe, a wręcz...
-
Jak przygotować niesamowity żur według starej receptury? Najlepiej tak, jak robi to Tomek Strzelczyk
Do Wielkanocy coraz mniej czasu. To najwyższa pora zacząć planowanie posiłków na wielkanocnym stole. Z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Jego staropolski i tradycyjny przepis na żur to prawdziwy kulinarny hit. Goście będą zachwyceni smakiem...
-
Karol Okrasa ma przepis na idealne ciasto na pierogi. Będą obłędnie smaczne jeśli... zrezygnujesz z wody
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne i rozpływające się w ustach ciasto, które perfekcyjnie będzie się komponować z każdym farszem. Karol Okrasa ma na to swój sprawdzony sposób - wystarczy zrezygnować z...
-
Ciasto na pierogi - przepis Ani Starmach to zaledwie trzy składniki. Kluczowa jest jednak temperatura
Kuchnia polska słynie z obłędnych pierogów, które nadziewamy najróżniejszymi farszami. Kluczem do sukcesu jest jednak baza, czyli ciasto. Przepis Ani Starmach jest banalnie prosty i składa się jedynie z trzech produktów. Dbałość o szczegóły jest...
-
Kopytka bez ziemniaków. Anna Lewandowska robi je z pięciu składników. Wystarczy zagnieść... i gotowe
Anna Lewandowska zdradziła przepis na obłędnie smaczne kopytka. Danie ma jednak nieco inny skład - na próżno szukać w nim tradycyjnej bazy, czyli ziemniaków. W zamian króluje lekka i zdrowa kasza jaglana, która w połączeniu z resztą składników...
-
Jak sprawić, by placki ziemniaczane były bardziej puszyste? Koniecznie dodaj ten składnik. Będą jeszcze smaczniejsze
Prawie każdy kocha placki ziemniaczane. Niezależnie od tego, czy wolimy je w wersji słodkiej, czy wytrawnej, to zawsze doskonały pomysł na obiad. Nie muszą być one jednak za każdym razem takie same. Te chrupiące placuszki można uczynić puszystymi ...
-
Mistrzowskie schabowe Magdy Gessler. Zanurz mięso w tych składnikach, a wyjdzie obłędnie soczyste
Kotlety znowu wyszły niesmaczne i przypominają gumową podeszwę? Zażegnaj ten kulinarny koszmar raz na zawsze. Przepis na schabowe Magdy Gessler to prawdziwy rarytas - mięso jest soczyste, kruche i delikatne. Wszystko to za sprawką dwuskładnikowej...
-
Kurczaka wrzuć do ciasta i dodaj ser. Tak powstaną kotlety, które się nie znudzą. Na piątkową kolację jak znalazł
Gdy tradycyjne kotlety schabowe i mielone stanął się nudną propozycja, na ratunek przychodzą mało znane, ale równie smaczne potrawy. Kotlety francuskie to oryginalny powiew świeżości, a zrobienie ich nie jest wcale trudne. Wystarczy połączyć kilka...
-
Potrawka z kurczaka - sprytny sposób na obiad. Wykorzystaj wkład z rosołu i dodaj te składniki
Jeśli w lodówce zalega wczorajszy rosół, warto na drugie danie przyszykować pożywną potrawkę z kurczaka. Ekspresowy przepis to klasyka wśród domowych obiadów, a banalnie prosty skład to gwarancja smaku. Drobiową ucztę warto jednak odrobinę...
-
Zapomnij o karkówce i schabie na obiad wielkanocny. Anna Lewandowska dzieli się nietypowym przepisem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już teraz warto zaplanować menu. Warto w tym roku zaskoczyć swoich gości i przygotować na obiad coś wyjątkowego. Warto zaczerpnąć inspirację z tradycji i postawić na swojskie smaki. Anna Lewandowska dzie...
-
Aromatyczna i sycąca zupa fasolowa. Przepis babci pokochały wszystkie gospodynie i kucharki
Nic nie syci naszych brzuchów tak dobrze, jak mięso i rośliny strączkowe. Jeśli połączymy je w jednym daniu, możemy otrzymać przepyszny posiłek, którym najemy się na wiele godzin. Na taki obiad idealnie nada się aromatyczna zupa fasolowa. Przepis...