obiady domowe
-
Zupa neapolitańska to włoska klasyka w najprostszym wydaniu. Gotuje ją w każdy majowy weekend
Ciepłe dni stają się powoli codziennością, dlatego oklepane menu warto zamienić na nieco lżejsze. Tu włoska kuchnia zda egzamin śpiewająco, a szczególnie ta obłędna zupa neapolitańska. Połączenie tych smaków jest prawdziwym mistrzostwem, a kolejka...
-
Milion razy lepsze od ziemniaczanych. Te chrupiące placuszki robię co dwa dni, a ważne jest jajko
Placki z cukinii są naprawdę lepsze od ziemniaczanych - tak twierdzi cała moja rodzina i nie dziwię się wcale. Zawsze wychodzą mi chrupiące i delikatne, a najlepiej smakują z sosem jogurtowym. Jak zrobić placki z cukinii, żeby były tak dobre? Z...
-
Latem mogę jeść tylko to. Najlepszy przepis na chłodnik litewski mam od sąsiadki
Jak zrobić chłodnik litewski? Przepis na tą zupę jest banalnie prosty, jednak kluczowy nie jest jogurt czy buraki, a dodatki. Moja sąsiadka robi najlepszy chłodnik - dziś podzielę się jej przepisem na idealny obiad na ciepłe dni.
-
Co na obiad szybko i tanio? Ekspresowy przepis na danie z tego, co masz w lodówce
Co na obiad szybko i tanio? Zdecydowanie postaw na prezentowane przez nas ekspresowe danie. Jest pożywne i przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Wystarczą ziemniaki, cebula, żółty ser i przyprawy. Gotowi na mega obiad? Zaczynamy!
-
Tradycyjny śląski specjał zna każdy, ale klasykę warto zamienić na obłędną zapiekankę kluskową
Tradycyjne kluski śląskie to obłędny dodatek do zrazów, pieczeni i kremowych sosów. Zdaje się, jednak, że ziemniaczany rarytas może grać też główne skrzypce, a wystarczy zapiec kluchy w sosie. Tak powstaje zapiekanka idealna, której nie oprze się...
-
Czerwony barszcz zabielany lepszy niż niedzielny rosół? Tu nie oszczędzam na kolorowych dodatkach
Wiosenna zupa to nie tylko krem ze szparagów, pomidorowa czy ogórkowa. Klasykiem w moim domu jest czerwony barszcz zabielany serwowany z solidną porcją kolorowych dodatków. Tego smaku i aromatu nie da się zastąpić! Wszystko przez tajny sekret, któ...
-
Ziemniaczki po francusku to symfonia chrupnięć. Zrób je zamiast placków, a nie pożałujesz
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak ten przepis jest raczej mało znany. Mowa tu o ziemniakach po francusku, które z pewnością zastąpią w wielu domach klasyczne placki, frytki czy inne specjały z tych obłędnych warzyw. Specjał przyjemnie chrupi...
-
Śląski kucharz zdradził przepis na pierogi z wyjątkowym farszem. Takiego dodatku się nie spodziewasz
Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, podzielił się jakiś czas temu przepisem na pierogi. Nie są to jednak pierogi zwykłe, klasyczne. Za ich wyjątkowy smak odpowiada przede wszystkim farsz jajeczny oraz dodatek... sera pleśniowego.
-
To obiadowe bóstwo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Metodę na "pasek od spódnicy" zdradziła mi stryjenka
Jak Bolek i Lolek, jak Muminek i Włóczykij, jak Staś i Nel, tak samo w kulinariach idealnym duetem jest schabowy i kapusta zasmażana. Tylko jak zrobić idealną kapustę zasmażaną? Moja ulubiona stryjenka zdradziła mi sekret, który wydawał mi się...
-
Doprawiona i chrupka. Taka będzie młoda kapusta, jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób
Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, dlatego wykorzystać ten czas najlepiej jak się da. Pyszne warzywo doskonale sprawdzi się jako główny dodatek do dań obiadowych. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami smakuje wyśmienicie - świeżo, chrupk...
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Prezent dla chłopca? Od wielu lat bezkonkurencyjne. O nich mówią wszystkie dzieciMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Taki łosoś to gratka dla smakoszy. Idealna przekąska na święta
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Co daje codzienne picie cynamonu? Pożegnaj zbędne kilogramy
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Zwykły piernik może się schować. Jeden dodatek i będzie o niebo lepszy
- Najlepsza sałatka śledziowa. Francuskie przyprawy dodają jej pazura
- Mistrzowski quiz kulinarny. Masz 3 składniki, co z nich ugotujesz?
-
Skosztowałam i zapomniałam, jak się nazywam. Tak pysznych kotletów ziemniaczanych w życiu nie jadłam
Kotlety ziemniaczane z cukinią, sosem grzybowym lub marchewką i porem to idealna propozycja na obiad! Sycące, nietuzinkowe i ciekawe w smaku - czego chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, to zdecydowanie zajrzyj do artykułu....
-
Placki ziemniaczane są dalekie od ideału? Wykorzystuję czeski przepis i wychodzą obłędnie chrupiące
Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych plackach ziemniaczanych, jednak każde podejście kończy się kuchenną katastrofą? Wystarczy zamienić klasyczny przepis na ten rodem z Czech. Zawiera on aż trzy tajne składniki, które podkręcają smak i...
-
Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki
Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny -...
-
Do ogórków dodaję te dwa składniki. To przepis, który przywiozłam od szwedzkiej przyjaciółki
Surówką, która bez dwóch zdań króluje na wiosennym, stole jest oczywiście tradycyjna mizeria. Klasyka doczekała się wielu ciekawych wersji, jednak ta nie ma konkurencji, bo smakuje wręcz wyśmienicie. Mowa tu o szwedzkiej mizerii, którą poznałam...
-
Zrób tak łososia, a rodzina będzie cię nosić na rękach. Prosty przepis, a efekt jak z restauracji
Choć Polacy jedzą stosunkowo niewiele ryb, to gdy już po nie sięgają, bardzo często decydują się na łososia. Nic dziwnego, bo ta ryba ma wspaniały smak i bardzo łatwo ją przyrządzić. My chcemy polecić przepis na łososia, który doda mu jeszcze więc...
-
Babcia zawsze robiła ten obiad na 3 Maja. Bitki wychodziły perfekcyjnie miękkie dzięki ważnym zasadom
Obiad na Trzeciego Maja to dla wielu osób okazja, żeby przygotować coś specjalnego. W moim rodzinnym domu tradycją były bitki wołowe w sosie. Niby nic niezwykłego, ale jak zrobiła je babcia, to nie było słów do powiedzenia. Wiele osób boi się robi...
-
Pokrój mięso i zapiecz z ziemniakami i cebulą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Wszyscy by chcieli, żeby każdy obiad robiło się szybko i przyjemnie. Nie z każdą potrawą jest to możliwe, ale na szczęście są przepisy, dzięki którym gotowanie staje się zupełnie bezproblemowe. Te plastry polędwicy wieprzowej zapieczone razem z...
-
Zawsze szykuję strogonow, gdy pogoda nieco się psuje. To danie rozgrzewa i pobudza wszystkie zmysły
Strogonow to danie, które w pochmurne dni gości w wielu domach. Z naszym przepisem klasyka wystrzeli na wyżyny smaku, a wszystko to za sprawą najlepszej jakości mięsa i aromatycznych dodatków. Tu nie ma miejsca na oszczędzanie - w garnku musi...
-
Wiosną smakuje bosko. Intensywna, esencjonalna i delikatnie kremowa - każdy wyliże talerz
Zupa szczawiowa to dla jednych przysmak nie z tej ziemi, dla innych - przykre wspomnienie z dzieciństwa. Z tym przepisem każdy sceptyk zmieni zdanie - zupa jest wyrazista, kremowa i smakuje jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Nie sposób nie...
-
Łączę serek z jajkami. Z tej prostej masy powstają najlepsze placuszki na świecie, są obłędnie puszyste
Brakuje pomysłu na szybki i smaczny obiad? Zamiast kombinować wymyślnymi przepisami lepiej postawić na klasykę. Placuszki z serka wiejskiego sprawdzą się idealnie jako deser czy ekspresowy posiłek. Wystarczy wszystko wymieszać, uformować estetyczn...
-
Młoda kapusta zasmażana to najlepszy dodatek do obiadu. Poza dorodną główką stawiam też na dodatki
Królowa wiosny jest tylko jedna - mowa tu oczywiście o młodej kapuście zasmażanej, która każdy obiad zmieni w poezję smaków. Dorodna główka to jednak nie wszystko, a cały sekret obłędnego smaku tkwi w szczegółach oraz dodatkach. Sprawdź, co zatem...
-
Kiedyś jadła ją biedota, dziś króluje w karczmach. Ta zupa przyjmie wszystko
Są takie przepisy, którymi lata temu raczyli się nasi dziadowie i pradziadowie, a które ostatnio wracają do łask. Jest tak między innymi w przypadku kartoflanki, którą dawno temu raczyli się biedniejsi ludzie. Dziś większość szanujących się karczm...
-
Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jedliście. Teściowej skoczyło ciśnienie, a to zasługa sosu
Mięso na obiad to nie tylko klastyczne schabowe lub pieczone pałki z kurczaka. Dziś przychodziły do was z przepisem, który na dobre odmieni twoje obiady, nie tylko te w większym gronie, lecz także codzienne. Jak zrobić najdelikatniejsze mięso w...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Wygląda jak zupa dla dzieci, ale smakuje jak z restauracji. Wiosną jest najlepsza i gotowa w kilka chwil
Zupa koperkowa wielu z nas nie kojarzy się z wykwintnym posiłkiem, raczej z codziennym obiadem ugotowanym "na prędce", lub posiłkiem dla dzieci. Nie z tym przepisem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić zupę koperkową, żeby byłą po prostu kulinarnym...
-
Tata jej nienawidził, teraz uwielbia. W przepisie na szczawiową zmieniłam jedną rzecz
Zupa szczawiowa to jedna z najlepszych wiosennych zup. Oczywiście zupę szczawiową można przygotować także w zimie, używając szczawiu ze słoika, ale umówmy się - to nie to samo. Mój tata od dziecka nie znosił jej, ale ja postanowiłam przepis na zup...
-
Takie leczo serwuje moja teściowa. Przepis opiera się słodkich warzywach i solidnej wkładce mięsnej
Klasyczne leczo w zestawieniu z naszą polską wariacją to dwa zupełnie inne dania. Klasyczny obiad mojej teściowej to jednak prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko przez kolorową kompozycję warzyw i solidną wkładkę mięsną. Przepis jest...
-
Ten przepis jest w mojej rodzinie od prawie 100 lat. Zrób, a będą ulubionym przysmakiem w twoim domu
Każda rodzina ma własne przepisy, które są znane od wielu lat. U mnie jest podobnie, a smak tej potrawy pamiętam z dzieciństwa. Babcia Teresa robiła je przy każdej możliwej okazji, a wszyscy się nimi zachwycali. Do dziś z sentymentem wracam do tej...
-
Pampuchy puszyste jak chmurka. Te lekkie kluski na parze wychodzą tak, że o mamo!
Przepis na pampuchy powinien znać każdy miłośnik kuchni polskiej. Te puszyste i lekkie kluski gotowane na parze pasują niemal do wszystkiego - można je zjeść zarówno z mięsem, jak i w wersji na słodko. Przygotowanie ich jest banalnie proste.
-
Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy pyszny dodatek do obiadu
Zapiekane ziemniaki doskonale urozmaicą domowy obiad. Przyrządzone z dodatkiem cebuli, czosnku i marchewki, a także aromatycznych przypraw wprost oszałamiają intensywnym i wyśmienitym smakiem. Przygotowanie ich zajmie ci tylko kilka krótkich chwil.
-
Tak pulpety robiła moja babcia 50 lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Pulpety w moim domu nie są robione tak często, jak choćby kotlety mielone, ale czuję, że to się zmieni po ostatnim obiedzie, który zrobiłam, gdy wróciłam na dłużej w rodzinne strony. Miałam ochotę na danie, które dawano, dawno temu często robiła...
-
Kotlet po kowalsku to nie żarty, a przepis na obłędny obiad. Wystarczy dobre mięso i pierzyna z warzyw
Mielone czy schabowe odejdą w zapomnienie, jeśli zaserwujesz domownikom te obłędne kotlety po kowalsku. Tego smaku nie da się podrobić, a wszystko za sprawą kruchego i soczystego mięsa skrytego pod pierzynką z warzyw i sera.
-
Zupa szparagowa w wersji "o mamuńciu". Nie będzie zielona, ale za to kremowa i wyrazista
Zupa ze szparagów - przepis, który w kilka chwil zamieni twoją kuchnię w naprawdę dobrą restaurację. Tego smaku nie zapomnisz na długo, a to dzięki serowemu dodatkowi. I nie, nie będzie zielona, a aksamitnie biała. Kiedy zaserwujesz tę zupę...
-
Placki ziemniaczane chłoną tłuszcz jak szalone? Znam sposób, który znacznie odchudzi ten rarytas
Placki ziemniaczane piją tłuszcz jak gąbka, przez co są mało smaczne i mają milion kalorii? Aby temu zapobiec, wystarczy zmienić klasyczny sposób przygotowania. Zapomnij więc o tradycyjnej patelni i zamień ją na nieco nietypowe rozwiązanie, które...
-
Młoda kapusta to bezkompromisowa królowa wiosny. Zawsze robię ją z dodatkami i wychodzi palce lizać
Młoda kapusta najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami. Tu króluje jakość i babcina receptura, w której na próżno szukać fikuśnych składników i innych udziwnień. Wystarczy wszystko poddusić i dobrze doprawić, by powstał rewelacyjny dodatek do...
-
Leniwe w tym wydaniu zapadną w pamięci. Zamiast klasycznego sera dodaje włoski specjał
Jednym z prostszych obiadów idealnych na wiosnę są klasyczne leniwe. Przepis warto jednak nieco urozmaicić - w tej roli niezawodnie sprawdzi się włoski nabiał. Taki zamiennik gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów.
-
Nikt nie robi pierogów tak jak siostra Anastazja. Tu najważniejszą rolę odgrywa puszysty farsz
Siostra Anastazja ma niezawodny patent na tradycyjne, polskie pierogi. Ich sekret tkwi nie tylko w idealnie cienkim cieście, ale także obłędnie kremowym i dobrze doprawionym farszu. Tu króluje prostota i swojskie produkty, ale i precyzja w działan...
-
Ciocia Wiesia robi najlepszego pstrąga. Marynata wymiata jak liście na wietrze
Pstrąg to ryba, która smakuje świetnie w każdej postaci, niezależnie od sposobu przygotowania. Pstrąg po baskijsku to jednak coś więcej niż kolejna potrawa z ryby. Przepis na pstrąga po baskijsku jest naprawdę banalny, a marynata, którą ciocia...
-
Ta zupa to majstersztyk. Jest tania, a smakuje lepiej niż od Gessler. Ważny jest ser
Zupa pieczarkowa to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym niczego dziwnego. Zupa pieczarkowa jest tania, bardzo łatwa w wykonaniu a z tym przepisem wychodzi tak pyszna, że nawet najlepszy szef kuchni byłby dumny z teg...
-
Zrobiłam ją raz i zapomniałam o innym mięsie. Od dziś będzie to twoje ulubione danie
Jeśli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, to ten przepis w tym pomoże. Wychodzi z niego mięso, które jest tak delikatne i smaczne, że nigdzie takiego nie zasmakujesz. Wykorzystaj te składniki i sam się przekonaj, jakie jest smaczne.