obiady domowe
-
Zapiekanka z cukinii tak mi zasmakowała, że zjadłam pół brytfanny. To zasługa dwóch dodatków
Sezon na cukinię trwa w najlepsze i niemal codziennie robię jakiś przepis z tym warzywem w roli głównej. Robiłam placuszki z cukinii, leczo, zupę z grzankami i pyszny sos do spaghetti. Jednak jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na zapiekankę z...
-
Letnie kotlety mielone kocha cała rodzina. Są soczyste, bo stawiam na trzy dodatki
Lubisz kotlety mielone? Jeśli tak, to te polubisz jeszcze bardziej. Nazwałam je letnimi kotletami mielonymi, bo do masy dodałam iście letnie składniki. Są tak soczyste i aromatyczne, że od miesiąca muszę robić te kotlety co trzy dni i rodzina nie ...
-
Zupa toskańska to mój ulubiony obiad. Robię ją szybko i dodaję sezonowe warzywo
Przepis na zupę toskańską znam od koleżanki, która przez dwa lata pracowała we Florencji. W tamtych okolicach robi się ją na kilka sposobów, jednak poniższy przepis moim zdaniem jest najlepszy. Zupa jest pyszna, pełna aromatu i naprawdę pożywna -...
-
Gniotę i dodaję do mięsa. Tak soczystych mielonych jeszcze nie było
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były delikatne, soczyste i po prostu bajeczne? Mięso i sposób smażenia są ważne, nie da się ukryć. Ale odkąd poznałam przepis na kotlety mielone z pysznym, choć nietypowym dodatkiem, wiedziałam, że muszę ich...
-
Gdy mam dość schabowych, robię te kotlety. To panierka wszystko zmienia
Trudno to sobie wyobrazić, ale niewiele trzeba, aby klasyczny przepis zamienić na coś nowego, a przy tym wyjątkowego. Ta receptura wyszła z przypadku, a okazała się lepsza od klasyków. Takie kotlety są lepsze od schabowych babci i mamy.
-
Przepis na tę zupę wymyśliła moja mama. Jest genialna. Składniki wzięła ze... ściereczki do naczyń
Przepisów na zupę rybną jest niezliczona ilość. To trochę tak jak z tradycyjnym rosołem - każdy robi go trochę inaczej. Mój przepis pochodzi ze ściereczki do naczyń, którą wiele lat temu moi rodzice kupili na targu w Prowansji. Znajdują się na nie...
-
Zwykłe mielone nie są w połowie tak smaczne. Zdziwisz się, co jest bazą tych soczystych kotletów
Kotlety mielone z wieprzowiny mają silną konkurencję. Przepis na soczyste kotlety, który dziś wam zaprezentujemy, jest spełnieniem marzeń o pysznym, wartościowym i odżywczym obiedzie, a robi się go błyskawicznie. Na pewno nie masz pojęcia, co jest...
-
Robię chrupiące kotlety najlepsze w rodzinie. Zdziwicie się, co jest głównym składnikiem
Moja miłość do gotowania jest słynna w całej rodzinie i bliscy uwielbiają robione przeze mnie rosół, bigos i kotlety. Do niedawna numerem jeden były schabowe z kością, ostatnio jednak zabolało mnie serce, kiedy spojrzałam na kuchenny blat i...
-
Zupa rybna łatwiejsza niż rosół. Smakuje bosko, a to dzięki potencjalnym śmieciom
Zupa rybna to nie jest ulubiona potrawa Polaków, a ja wciąż nie wiem, dlaczego tak się sprawy mają. To przecież pyszna, lekka i pożywna zupa, ale jej esencja nie pochodzi z filetów. Bynajmniej! Żeby zupa rybna była pyszna, trzeba użyć śmieci....
-
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym. Tego przepisu nie zrobi nawet Gessler, a jest łatwy
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to obiad nad obiady. Zamówisz go w wielu dobrych restauracjach, mogą podać ci go na weselu lub innych imprezach, a jego wykonanie jest banalnie proste. O co trzeba zadbać? O ser. Nie każdy wie, że kurki z tym...
-
Kotlety mielone jak od babci. Soczyste i pełne smaku za sprawą podsmażonego składnika
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były pyszne, soczyste i idealne, zupełnie tak, jak babcine? Przepis na kotlety mielone jest łatwy i każdy może go dowolnie modyfikować. Jednak jeden składnik zapewnia sukces. Jeden składnik wcześniej warto podsmaży...
-
Papryka faszerowana jak od szefa kuchni. Grzybki tu zagrają i dodadzą smaku
Pyszny obiad bez mięsa? Porzuć kotlety sojowe, smażone boczniaki i ryż z warzywami. Ten obiad na pewno zawojuje ci w głowie i zdziwisz się, jak łatwo się go robi. Tu kluczem są pezyprawy.
-
Zupa neapolitańska wywoła ekstazę. Żadna polska zupa nie ma z nią szans
Zupa na lato powinna być lekka i pyszna, rzecz jasna. W Polsce mamy chłodniki, lekkie zupy z warzyw, jednak we Włoszech robią coś innego. Zupa neapolitańska może i wygląda jak kluski z mlekiem, ale smakuje jak z najlepszej restauracji. Zdziwisz si...
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Nie krokiety i nie pierogi - oszalejesz na punkcie tego sosu
Co zrobić z mięsa z rosołu? Pierwsze co nam przychodzi do głowy to farsz do krokietów albo pierogów lub pasztet. To pyszne potrawy, jednak dość znane i troszkę oklepane. Jeśli chcesz zrobić z mięsa z rosołu coś zaskakującego, poszukaj patelni i...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te placki zrobisz bez ścierania, ale nie zapomnij o dwóch dodatkach
Placki ziemniaczane to jeden z najlepszych comfort foodów świata. Nie musisz jednak mozolnie ich ścierać na tarce - wystarczy, że zostało ci ich trochę z obiadu. Dodaj do nich kilka dodatków, a będą przeboskie.
-
Pyszne i chrupiące kotlety bez grama mięsa? Biorę jedno warzywo, ale nie to, o którym myślisz
Kotlety to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Choć zwykle przyrządzamy je w wersji mięsnej, to warto czasem sięgnąć po coś nowego. Warzywne kotlety z przepisu pewnej blogerki robią furorę w moim domu. Są na bazie dość nietypowego warzywa.
-
Obiad z cukinii to nie tylko leczo i placki. Ten przepis na sos jest idealny do makaronu i ryżu
Sezon na cukinię w pełni i na potęgę robimy z niej pyszne placki, aromatyczne leczo i faszerujemy ją mięsem. To zdecydowanie najpopularniejsze dania z cukinii, jednak mało osób wie, jak zrobić sos z cukinii do makaronu. To prosty przepis na obiad,...
-
Szybka zupa z młodej kapusty jak ze stołówki. Wystarczy bulion i kilka dodatków
Młoda kapusta to jedno z najlepszych warzyw, które oferują nam letnie i wiosenne miesiące. Smakuje wyśmienicie bez większego znaczenia, jak ją przyrządzamy, jednak dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy. Zupa z młodej kapusty to rzecz, którą...
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym może być jeszcze lepsza. Nie zapomnij o serze i pikantnym dodatku
Cukinia na obiad to nie tylko leczo i placki. Cukinia faszerowana mięsem mielonym to obiadowe objawienie i warto wprowadzić ten przepis do codziennego menu. Jednak żeby cukinia faszerowana była naprawdę pyszna, mięsny farsz warto wzbogacić o dwa...
-
Grażyna robi najlepsze kotlety mielone. Dodaje składnik, który jest w każdym sklepie
Kotlety mielone są uważane za klasykę polskich obiadów i słusznie. Można je zrobić jednak nieco inaczej, a zarazem dużo smaczniej. Twoje mielone już nigdy nie będą suche, będą zawsze soczyste i pełne smaku dzięki dodatkowi, który uwielbiasz.
-
Zupa buraczkowa jak ze starej kantyny. Weź botwinkę i wyczaruj pyszny obiad
Lato to sezon na botwinkę, a co za tym idzie - zupę buraczkową z młodych buraków. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub chcesz trochę rozpieścić swoich bliskich, ta zupa sprawdzi się idealnie. Jak zrobić botwinkę twojego życia? Oto nasz sprawdzony...
-
Rodzina i znajomi całe zeszłe wakacje suszyli mi głowę o tę sałatkę. Podaję ją z "polskimi tzatzikami"
Sałatka warzywno-mięsna z sosem jogurtowo-ogórkowym doskonale sprawdzi się na sezon wakacyjny. Można ją podać do niemal każdej potrawy obiadowej. To także jeden z najlepszych dodatków do grilla. Co więcej, przygotowanie jest proste i bardzo szybkie.
-
Latem jem ją kilogramami. To warzywo zyskuje na smaku dzięki panierce. Smaku nie da się opisać
Lato jak każda pora roku ma swoje specjały i smakołyki, które właśnie wtedy smakują najlepiej. Jedną z tych pyszności podałam ostatnio do obiadu. Zniknęła szybciej niż ziemniaki i mięso. Za każdym razem robi największą furorę.
-
Niedzielną surówkę serwuję też w tygodniu, a nawet do dań z grilla. Jej sekretem są chrupiące warzywa
Masz dosyć mizerii, buraczków i marchewki z groszkiem do obiadu? Zapomnij o tych oklepanych specjałach i postaw na niedzielną surówkę z sezonowych warzyw. Kolorowe połączenie przyjemnie chrupie i jest zwieńczone obłędnym oraz kremowym dressingiem....
-
To idealna surówka do letniego obiadu. Jest lepsza niż mizeria, podstawą są ulubione ogórki Polaków
Surówka do obiadu na lato? Mamy najlepszy przepis. Nie jest to mizeria, nie jest to colesław ani nawet sałata ze śmietaną i rzodkiewką. To idealne połączenie kilku składników sprawia, że znika z talerzy dużo wcześniej niż mięso. W roli głównej nas...
-
Nie ma ości i jest jedną z najzdrowszych ryb w Polsce. Detronizuje łososia, a mało kto o niej pamięta
Sum to zapomniana ryba, która jest doskonałym źródłem białka. Świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia czy smażenia. Wyróżnia go to, że nie ma ości, dlatego nadaje się również na posiłki dla małych dzieci. Jak najlepiej przygotować suma? Z tym...
-
Zupa ogórkowa mojej babci z Podhala to ponadczasowy klasyk. Sekretem jest hojna porcja tego składnika
Słoneczne, ciepłe dni nakłaniają nas do lekkiej, orzeźwiającej diety. Jednak w porze obiadowej nie może zabraknąć zupy. Najlepszym wyborem na ucztę będzie ogórkowa z przepisu mojej babci. W podhalańskim domu nieopodal Zakopanego zawsze serwuje się...
-
Kotletów mielonych nie robię jak wszyscy. Są soczyste i aromatyczne, bo nie używam zwykłego mięsa
Polacy uwielbiają kotlety mielone i goszczą na naszych talerza naprawdę bardzo często. To bardzo bezpieczna opcja obiadowa - są nietrudne, zazwyczaj smaczne, można je zamrozić i dodawać różne dodatki. Jednak ja robię kotlety mielone inaczej. Nie...
-
Masz ochotę na kluski jak u babci? Nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nimi na okrągło. Smakują obłędnie
Kluski to jedno z dań, które cieszy się uznaniem niemal w każdym domu. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, a każdy region w Europie charakteryzuje się innym rodzajem. Warto sięgnąć do kuchni naszych zachodnich sąsiadów i spróbować ich...
-
Lekka, delikatna i pełna smaku. To najlepsza zupa na wakacje - sezon na to warzywo kończy się szybko
Kiedy zaczynają się wakacje i dni są naprawdę gorące, mamy ochotę na lekkie, delikatniejsze posiłki niż zimą i jesienią. Nie każdy lubi chłodniki, ale tę zupę na pewno wszyscy zjedzą z dokładką. Jest lekka, ale jednocześnie bardzo bogata w smak...
-
Jak zrobić wątróbkę, żeby nie strzelała jak szalona? Przyda się rzecz, której używasz codziennie
Wątróbka ma tyle samo fanów, co sceptyków. Ja należę do pierwszej grupy i robię ją bardzo często. Jednak dotychczas przygotowywanie wątróbki wiązało się z koniecznością szorowania niemal całej kuchni z tłuszczu, który podczas smażenia strzelał na...
-
Najlepszy obiad na lato? Knedle z truskawkami robię jak babcia - proporcje są najważniejsze
Knedle z truskawkami to wymarzony obiad w letnie, gorące dni. Dla mnie to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa, kiedy robiła je moja babcia. Ja dziś robię knedle z truskawkami dokładnie z jej przepisu. Zawsze powtarzała, że...
-
Babcia nauczyła mnie, jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Wszystko zależy od jednego dodatku
Kotlety mielone to klasyk wśród klasyków. Domowy obiad nie smakowałby bez nich tak samo. Kiedyś przysmak ten mi nie wychodził, jednak babcia zdradziła mi sposób na to, by mielone nie rozpadały się podczas smażenia. Wszystko zależy od jednego dodatku.
-
Szwajcarskie placki ziemniaczane różnią się od naszych. Dzięki tej metodzie obłędnie chrupią
Dania z ziemniaków można skosztować w wielu krajach Europy, jednak Szwajcaria ma w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. Berner rosti to obłędnie chrupiące placki ziemniaczane, które nie tylko znakomicie smakują, ale i przyjemnie chrupią. Raryta...
-
Kotlety po francusku to konkurencja dla schabowych. Wszystko przez kremowy dodatek i ostry sos
Brakuje czasu na marynowanie mięsa, a marzysz o wybornym obiedzie? Zamiast klepać schabowe czy formować babcine mielone postaw na kotlety po francusku. Robię je na co dzień i od święta - zawsze smakują rewelacyjnie przez dodatek kremowego i ostreg...
-
Robert Makłowicz gulasz po węgiersku robi po mistrzowsku. Ten rodzaj mięsa jest obowiązkowy
Makłowicz na smakach światowych kuchni zna się jak mało kto. Właśnie dlatego warto wypróbować jego sprawdzony przepis na węgierski gulasz zwany bograczem. Niezbędny jest solidny kawałek wołowiny i hojna porcja ziemniaków. Takie danie wymaga...
-
Nie ziemniaczane i nie z cukinii. Placki z bobu to najlepsze co zaserwujesz w te wakacje
Ziemniaczane to klasyka, a te z cukinii szybko się nudzą. Właśnie dlatego warto wypróbować placków z bobu, które są pełne smaku, witamin i niespodzianek. Sezonowy rarytas w tym wydaniu to prawdziwe mistrzostwo, od którego można się szybko uzależni...
-
Nie ma lepszych koletów niż te. Są soczyste, kolorowe, a rodzina pochłania tuzinami
Kotlety siekane z kurczaka to absolutny hit w moim domu i robię je zawsze, kiedy spotykamy się przy stole w większym gronie. Przepis na kotlety siekane z kurczaka opanowałam do perfekcji - wychodzą mi soczyste i delikatne. To chyba jedyne kotlety,...
-
Mielone pójdą w odstawkę, jeśli zamienisz je na kotlety samba. Ten składnik nadaje im temperamentu
Tradycyjne mielone się znudziły? W wakacje zastępuję babciną klasykę znacznie bogatszym daniem. Kotlety samba, o których mowa to obłędne połączenie z nutą ostrości. Na tym jeszcze nie koniec niespodzianek - mięso duszę w gęstym, aromatycznym sosie...
-
Do tych racuchów nie dodaję cukru ani oleju. Rewelacyjny przepis z nabiałem znika migiem z talerzy
Nie ma nic gorszego od ociekających tłuszczem placków. Postanowiłam położyć kres temu koszmarowi i od niedawna serwuje w domu racuchy bez grama cukru i oleju. W składzie znajdziesz zdrowe i smaczne zmienniki, które mogą konkurować z babciną...